Coca-Cola HBC România, investiție de peste 8 mil. euro în fabrica din Ploiești
Coca-Cola HBC România, liderul pieței locale de băuturi răcoritoare, a planificat o investiție strategică la nivel de grup, respectiv instalarea unui echipament de decontaminare fulgi PET în fabrica din Ploiești, cea mai mare fabrică a grupului Coca-Cola HBC din sud-estul Europei. Totalul investiției depășește 8 milioane euro, din care ajutorul de stat este de 3,5 milioane euro.
Investiția vine în contextul în care îmbuteliatorul și-a luat angajamentul de a reduce emisiile până la zero net, până în 2040. Instalarea noii linii era deja planificată de companie, dar existența unei facilități oferite de statul român a accelerat planurile de achiziționare a echipamentelor.
Prin instalarea liniei de decontaminare fulgi PET, compania Coca-Cola HBC România va stimula reciclarea unei cantități considerabile de deșeuri de ambalaje, care primesc o nouă viață, devenind materie primă, reintegrate în circuitul de producție. Concret cum va funcționa? După reciclarea PET-urilor într-o facilitate specializată, deșeurile vor fi transformate în fulgi PET. Fulgii vor fi achiziționați de către Coca-Cola HBC de pe piața din România, introduși în echipamentul de decontaminare pentru a fi aduși la standardele de calitate alimentară și apoi folosiți la producerea de preforme rPET.
„Ajutorul de stat oferit își îndeplinește scopul de a stimula investițiile în economia locală. Succesul accesării acestui ajutor de stat, ne face sa fim deschiși, de asemenea, la oportunitățile pe care ni le oferă statul român, precum noul model de schemă prevăzut de HG 807/2014, dar și alte scheme de finanțare și ne dorim să putem accesa fonduri și pentru proiecte pe care le avem în plan”, a declarat Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director, Coca-Cola HBC România.
20% din portofoliul de băuturi Coca-Cola, ambalat în 100% PET reciclat
Sistemul Coca-Cola a extins utilizarea de rPET (100% PET reciclat) pentru întreg portofoliul de ape minerale naturale. Astfel, astăzi 20% din întregul portofoliu de băuturi este ambalat în 100% PET reciclat, respectiv toate apele minerale naturale.
„Pentru compania noastră, realizarea acestei investiții strategice, instalarea echipamentului de decontaminare rPET în fabrica din Ploiești, este și un motiv de mândrie, fiind confirmați astfel ca primul producător local de băuturi răcoritoare care va face rPET in-house. Ne aflăm în proces avansat de a identifica furnizori locali potriviți pentru producția de rPET in-house. Astfel, achiziționând de pe plan local fulgi de PET, vom spori contribuția noastră la economia națională și vom încuraja producția locală de rPET, generând locuri noi de muncă și beneficii pe termen lung pentru comunitatea din care facem parte”, a punctat și Vassilis Malouhos, Supply Chain Director, Coca-Cola HBC România.
”În contextul unor ținte impuse prin legislația europeană, din ce în ce mai ambițioase și care prevăd un procent minim de conținut reciclat în ambalajele tip PET (30% până în 2030), a angajamentelor grupului Coca-Cola HBC de a ajunge la 50% conținut rPET până în 2030, a cererii tot mai mari de rPET pe piața europeană, dar a unor capacități de reciclare a PET-ului limitate, am decis local să investim în dezvoltarea infrastructurii de reciclare, pentru a putea folosi rPET pe scară mai largă, în ambalajele din portofoliul Coca-Cola HBC”, mai punctează reprezentanții Coca-Cola HBC România.