Clubul Fermierilor Români solicită autorităților sprijin pentru agricultură
Clubul Fermierilor Români se alătură organizațiilor din România care solicită sprijin pentru mediul de afaceri în această perioadă în care lumea întreagă se confruntă cu pandemia de COVID-19 și propune, în mod special, o serie de măsuri concrete pentru susținerea agriculturii și limitarea impactului negativ pentru fermierii români.
Reprezentanții Clubului subliniază că agricultura trebuie considerată o prioritate strategică și trebuie luate măsurile necesare pentru protejarea celor care lucrează în ferme, scopul final fiind acela de a garanta siguranța alimentară a cetățenilor României.
În această perioadă, fermierii se pregătesc să înceapă campania de însămânțare pentru culturile de primăvară care se desfășoară pe circa 50% din terenul agricol din România. O parte din inputurile necesare pentru campania de primăvară, precum semințe, îngrășăminte, fertilizanți, piese de schimb pentru utilajele agricole etc sunt asigurate. Altele sunt însă încă pe drum și este necesar ca ele să ajungă cu bine la destinație pentru finalizarea campaniei de primăvară. De altfel, transportul de mărfuri pe rutele internaționale este influențat de măsurile de prevenție și se desfășoară cu dificultate și cu întârzieri. Din acest motiv, aprovizionarea fermelor vegetale și de animale este periclitată, așadar Clubul cere autorităților să ia toate măsurile necesare în acest sens.
Clubul Fermierilor Români solicită o serie de măsuri fiscale, care au ca scop final asigurarea de lichidități pentru fermieri în următoarea perioadă.
Fermierii solicită linii de credit fără dobândă și fac apel către APIA să efectueze rapid plățile restante. De asemenea, cer identificarea unei soluții în negociere cu Comisia Europeană privind plata în avans a subvențiilor pentru campania 2020-2021, într-o proporție cât mai mare (peste 80%). Ei mai solicită compensarea datoriilor statului cu sumele datorate de ferme pentru bugetul de stat în următoarele 3-4 luni (cu posibilitatea extinderii perioadei în funcție de evoluția pandemiei). De asemenea, se solicită compensarea sumelor negative din decontul de TVA cu datoriile fermierilor către bugetul de stat sau rambursarea sumelor dupa caz lunar în maxim 30 zile de la depunerea decontului.
”Criza arată o dată în plus necesitatea extinderii digitalizării la agențiile din agricultură precum APIA, AFIR, ANIF, ANSVSA, ANZ, ANF și a realizării unei baze de date comune cu informațiile despre fermieri și ferme, care să poată fi actualizată în timp real și care va duce la simplificarea gestionării și transmiterii documentelor de către fermieri către autorități pentru primirea subvențiilor și obținerii actelor necesare pentru finanțări, tranzacții etc (limitarea expunerii persoanelor implicate)”, mai arată reprezentanții Clubului Fermierilor.