Asociația Spirits România cere Guvernului regândirea planului privind majoarea accizei pentru băuturile alcoolice

Asociația Spirits România, organism reprezentativ al producătorilor și distribuitorilor de băuturi spirtoase din România, a transmis o scrisoare deschisă Guvernului prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la măsurile ce vizează o nouă creștere nesustenabilă a accizelor aplicabile băuturilor alcoolice, cu un impact major asupra producătorilor de băuturi spirtoase și cu „efecte catastrofale” asupra producătorilor locali, susțin aceștia. Asociația Spirits România cere Guvernului regândirea planului privind majoarea accizei pentru băuturile alcoolice

Asociația a făcut o analiză de impact a creșterilor anterioare ale accizei asupra încasărilor bugetare din accize, analiză realizată pe baza datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, din care au reieșit următoarele cifre: 

1. Creșterile accizei din 2022 au rezultat într-o scădere a volumelor de băuturi spirtoase vândute pe piața locală in prima jumătate a anului 2023

Modificările aduse de Ordonanța Guvernului nr. 16/2022, publicată în Monitorul Oficial la 15 iulie 2022, și de Legea nr. 370/2022, publicată în Monitorul Oficial la 20 decembrie 2022, prin care a fost majorată de două ori acciza la alcool și băuturile alcoolice, respectiv cu 5% de la 1 august 2022 și cu 6% de la 1 ianuarie 2023, au arătat că, la o creștere agregată de 11% a accizei în anul 2022, se observă deja o scădere cu 2,6% a încasărilor la bugetul de stat din acciza la alcool etilic în primele șase luni ale anului curent (369,68 milioane lei), față de aceeași perioadă a anului trecut (379,46 milioane lei).
Experiența arata că majorarea cu 42% a accizei în 2013 a determinat în intervalul 2013-2014 o scădere a pieței fiscalizate a băuturilor spirtoase de 30%, în schimb, reducerea cu 30% a accizei în 2016 a avut ca rezultat, în ultimii ani, scăderea pieței nefiscalizate cu aproximativ 25% și dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au înregistrat 850,20 milioane lei în 2021 pentru piața băuturilor spirtoase.

2. Creșterea accizei are efecte catastrofale asupra producătorilor locali

Industria locală de băuturi spirtoase a fost deja influențată negativ de costurile de producție crescute în decursul anului 2022, un exemplu fiind creșterea prețurilor materiilor prime cu până la 80%. Spirits România apreciază că, pe termen mediu și lung, majorarea accizei nu va duce la încasări bugetare mai mari, deoarece un preț mai mare va genera o scădere a vânzărilor și implicit a sumelor de plată la bugetul de stat – nivelul cifrelor de afaceri și al impozitelor și sumelor provenite din TVA vor fi mai mici. Mai mult, costurile tot mai mari pentru companii se vor răsfrânge asupra angajaților prin reducerea personalului și creșteri de costuri în anumite zone.
În acest moment, în România, valoarea accizelor este mai mare decât în statele vecine și peste unele valori practicate în Uniunea Europeană, deși veniturile consumatorilor sunt mai mici. Nivelul accizei la alcool etilic este 855 euro/hl de alcool pur, în creștere cu 15,4% de la 741 euro în 2021, în condițiile în care nivelul minim setat prin directivă europeană este 550 euro/hl.

3. Creșterea accizei va readuce în prim plan piață neagră

O creștere de două cifre, așa cum este vehiculată, va avea efecte negative în special asupra producătorilor locali onești și va favoriza producția ilegală și consumul de alcool nefiscalizat, așa cum ne-a demonstrat experiența. Efectele negative se vor resimți atât la nivel economic, cât și social, în condițiile în va crește consumul de băuturi alcoolice contrafăcute ce va afecta grav sănătatea persoanelor. Produsele ilicite, a căror calitate nu este în nici un fel controlată, reprezintă un risc major pentru sănătatea celor care consumă. Spre deosebire de alcoolul fiscalizat, care este testat și verificat, cel de pe piața neagră are mari probleme de calitate și poate pune în pericol viața consumatorilor de toate vârstele.


Citește și Deficitul bugetar trebuie redus, dar majorarea taxelor nu trebuie să fie singura soluție


„Reprezentanții producătorilor și importatorilor de băuturi spirtoase înțeleg nevoia Guvernului de a asigura venituri suplimentare la Bugetul de Stat pentru reducerea deficitului bugetar și alocarea de fonduri către investiții, dar cred cu tărie că masurile fiscale trebuie să fie sustenabile și să nu erodeze baza de impozitare, în special prin distrugerea producătorilor locali. Venind în întâmpinarea acestei nevoi de finanțare, producătorii și distribuitorii de băuturi spirtoase din România vă propun să luați în considerare o mărire de maximum 5% a accizei, cu începere de la 1 octombrie 2023, urmând că acest nivel al accizei să rămână aplicabil pe toată perioada 1 ianuarie 2024 - 31 martie 2025 inclusiv. Aceasta măsură ar permite adaptarea agenților economici la schimbare și ar asigura predictibilitate pe termen mediu”, susțin reprezentanții asociației Spirits România.

Spirits România a fost înființată în 2013 cu scopul de a contribui la crearea unui cadru fiscal și legislativ funcțional, propice dezvoltării industriei locale de băuturi spirtoase, precum și din dorința companiilor membre de a se implica în crearea unor programe comune de educare a consumatorilor cu privire la consumul responsabil de alcool.

Companiile membre asigură peste 1.500 de locuri de munca directe și 185.000 indirecte. Membrii Spirits România exportă băuturi spirtoase de înaltă calitate de toate tipurile în peste 30 de țari, din Europa, Asia și America. Spirits Romania este afiliată la SpiritsEurope, organizația reprezentativă la nivel european a industriei alcoolului, ce reunește peste 31 de asociații naționale din 24 de țari.

Spirits România reprezintă principalele companii producătoare și importatoare de băuturi spirtoase din România: BDG, Brown-Forman, Diageo, Pernod Ricard Romania, Prodal, Prodvinalco, PPD.


 

O nouă conducere pentru Asociația Spirits România
O nouă conducere pentru Asociația Spirits România
Florin Rădulescu, director de operațiuni Prodal ’94 și director general Carpatina SA, a fost ales președinte al Consiliului Director al...
Spirits Romania: Majorarea accizei la alcool va crește consumul de băuturi nefiscalizate
Spirits Romania: Majorarea accizei la alcool va crește consumul de băuturi nefiscalizate
Prețul la raft al băuturilor spirtoase va crește în acest an ca urmare a majorării cu 6% a nivelului accizei la alcool și băuturile alcoolice...
Băuturile spirtoase, o categorie prinsă între creșterea costurilor de producție și limitarea bugetelor consumatorilor
Băuturile spirtoase, o categorie prinsă între creșterea costurilor de producție și limitarea bugetelor consumatorilor
Incertitudine și adaptare – așa descriu producătorii și importatorii de băuturi spirtoase anul 2022, unul marcat de scumpirea materiilor...
Majorarea accizei de la 1 ianuarie 2023, impact în lanț pentru producătorii de băuturi alcoolice
Majorarea accizei de la 1 ianuarie 2023, impact în lanț pentru producătorii de băuturi alcoolice
Prețuri mai mari la raft, posibile disponibilizări de personal și creșterea comerțului cu produse de contrabandă sunt principalele efecte...