Alternative Food investește 100.000 de euro în dezvoltarea pieței locale a produselor din proteine alternative
La aproximativ un an de când Comisia Europeană a introdus făina de greieri (Acheta domesticus) pe lista cu alimente noi a Uniunii Europene, un antreprenor român aduce pe piața locală produse din acest ingredient, în calitate de unic importator și distribuitor al celui mai mare producător european pe acest segment de piață.
Alternative Food, companie antreprenorială românească fondată de David Poduț (20 de ani), anunță o investiție de peste 100.000 de euro pentru a dezvolta piața locală a produselor din proteine alternative precum cele din făină de greieri. Compania a devenit unic importator și distribuitor în România al Sens Food, cel mai mare producător european de produse naturale din proteine de greieri. Alternativ Food este în proces de extindere a portofoliului de distribuitori, vizând parteneriate cu mari retaileri și lanțuri de farmacii naturiste.
De asemenea, Alternative Food a investit în propria platformă online dedicată consumatorilor din toată țara.
Toate produsele din portofoliul Alternative Food, chipsuri, batoane și pudre proteice, sunt făcute din făină de greieri, fără zahăr adăugat.
Făina de greieri este o sursă importantă de proteină completă, conținând toți cei nouă aminoacizi esențiali, este bogată în minerale și acizi grași Omega-3 și Omega-6. Făina de greieri nu conține gluten.
„Am pornit această afacere din dorința de a îmbunătăți stilul de viață al românilor care, ca și mine, sunt tot mai interesați de o alimentație sănătoasă, inovativă, cu gust excelent, produsă cu grijă față de mediu. Fiind printre primii care introducem produse din proteine alternative în Estul-Europei, ne dedicăm misiunii de a aduce o schimbare semnificativă în industria alimentară, deschizând noi orizonturi pentru toți cei care aleg conștient opțiuni sănătoase, mai sustenabile și de calitate superioară”, spune David Poduț, fondator și CEO Alternative Food.
Greierii sunt de până la 16 ori mai bogați în proteine decât sursele vegetale și conțin de aproximativ trei ori mai multe proteine decât carnea de pui, vită sau somon. De asemenea, au toți cei nouă aminoacizi esențiali.
Potrivit studiului EFSA care a stat la baza autorizării introducerii pe piață ca aliment nou a pulberii parțial degresate de Acheta domesticus (greiere de casă), principalele componente ale produsului sunt proteinele (59,7%), grăsimile (27%) și fibrele (5,3%). Făina de greieri conține, în medie, 75,3 g proteină brută la 100 g. Spre comparație, 100 g de carne de pui conțin 20,2 g de proteină, în carnea de porc se găsesc 18,9 g de proteine, iar peștele are 18,9 g de proteine per 100 g.
De asemenea, greierii sunt o sursă excelentă de vitamine precum B12 și conțin toate mineralele esențiale precum fierul, potasiul, calciul și magneziul. Mai mult, aceștia conțin grăsimi sănătoase Omega-3.
Conform unui studiu Oxford Academic, greierii conțin de două ori mai mult fier decât carnea de vită.
„Alternative Food și-a propus să aducă toate aceste beneficii într-un format familiar și accesibil. Din acest motiv, oferim pudre proteice, batoane proteice și snacksuri care sunt deja integrate în rutina zilnică a est-europenilor. Fie că ești sportiv, carnivor, vegetarian, adept al unui regim fără gluten sau doar cauți o gustare sănătoasă, noi îți propunem opțiunea perfectă”, mai spune David Poduț.
Piața globală a proteinelor alternative este estimată de compania de consultanță MarketsandMarkets la 15,19 miliarde de dolari, în 2019, cu o rată anuală de creștere compusă (CAGR) de 9,9%. Astfel, până în 2029, vânzările de proteine derivate din plante, insecte, culturi de celule și microproteine ar putea ajunge la 25,2 miliarde de dolari.
De asemenea, din estimările Food and Agriculture Organization (FAO), cel puțin 2 miliarde de oameni din întreaga lume consumă regulat insecte, printre care și greieri.
În Europa, unde piața pentru alternative alimentare inovative este încă nișată, Comisia Europeană alocă sume importante cercetării surselor inovative de proteine pentru consumul uman. Numai în cadrul programului multianual de cercetare și inovare al Uniunii Europene, Horizon 2020, Comisia a alocat 8 milioane de euro pentru cercetarea și dezvoltarea surselor de proteine alternative, inclusiv insectele comestibile.
Astfel, potrivit unui sondaj realizat în cadrul proiectului NextGenProteins finanțat prin Horizon 2020, 43% dintre respondenți au declarat că și-au propus să-și diminueze consumul de carne din motive de sănătate și bunăstare, 23% au considerente etice și legate de viața animalelor și 15% se gândesc la mediu, sustenabilitate și schimbările climatice.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 6.600 de persoane din Finlanda, Germania, Irlanda Italia, Polonia, Suedia și Marea Britanie.