FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Cooperativa Țara Mea a sistat vânzarea produselor care au costuri nejustificate

Cooperativa Țara Mea a sistat vânzarea produselor care au costuri nejustificate

Valoarea coșului de cumpărături pentru masa de Paște a crescut semnificativ față de anul trecut din cauza inflației, însă marjele peste 15% sunt total nejustificate, declară Cooperativa Țara Mea. În timp ce toată piața înregistrează creșteri de aproximativ 50%, Cooperativa a păstrat marje de 10% și a sistat vânzarea produselor cu costuri mai mari.

Prețurile mărite artificial vor genera importuri masive, consideră reprezentanții cooperativei, care susțin că, în medie, costurile de producție sunt cu 10% mai mari, dar intermediarii profită fără să se gândească la consecințe.

„Singurele zone care au într-adevăr dreptate sunt cele din zootehnie, unde furajul a crescut cu 1.1 și 1.2, iar prețul ambalajelor cu 30%, din cauza costurilor crescute la energie. Dacă aceste produse se regăsesc direct în prețul de la raft, la pășunatul liber nu există nici o motivație”, susțin reprezentanții Cooperativei Țara Mea.

„Făina a crescut de la 0.8 la 1.4, laptele a ajuns la 2.2 de la 1.6, toate aceste majorări vin din prețul furajului, iar majorările din prețul ambalajului vin din costul la energie. Prețul la abator s-a mărit cu maxim 1 dolar, din cauza prețului la curent, dar atât. Prețul roșiei, spre exemplu s-a dublat, dar producătorii spun că acesta trebuie echilibrat și nu ar trebui să depășească 8 lei”, declară Florin Burculescu, președintele Cooperativei Țara Mea.

Prețul cărnii de miel a început să crească încă de la începutul anului, iar conducerea Cooperativei Țara Mea trage un semnal de alarmă și spune că această creștere este una nejustificată ce nu va face decât să aducă o criză atât în magazine, cât și în fabrici sau abatoare.

„Am refuzat categoric să aducem carne de  miel. Prețul corect la raft trebuie sa fie maxim 35 de lei. Nu are nici un motiv să crească prețul la miel. Mielul mănâncă lapte de la oaie, iar oaia mănâncă iarbă. Nu există costuri crescute pe acest segment. Nu s-au mărit taxele la APIA pentru pășune și nu ai nevoie de curent sau de gaz ca să crești oi. Toate creșterile din acest moment sunt niște exagerări crunte, dar cele la carnea de miel sunt peste orice limită. Cooperativa Țara Mea nu va intra în acest joc iresponsabil. Cineva trebuie sa ia măsuri, pentru că generam artificial o criză mai mare decât exista deja”, completează Florin Burculescu.

Cooperativa Țara Mea este cea mai mare cooperativă agricolă din România și are peste 5.000 de fermieri membri, cu activități pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor și până la producția de carne de porc și pasăre, produse finite și băcănie. Produsele Tara Mea se găsesc în magazinele Kaufland, Penny, Cora și pe platforma freshful.ro.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content