FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Contrabanda cu tutun, impact de 32 mld. lei la bugetul de stat în ultimii 11 ani

Contrabanda cu tutun, impact de 32 mld. lei la bugetul de stat în ultimii 11 ani

Peste 1,85 miliarde de țigarete de contrabandă au fost consumate în România în 2022, potrivit datelor industriei, deși nivelul traficului ilicit a fost cel mai redus din ultimii 15 ani. În primele trei luni ale anului 2023, autoritățile au capturat peste 31 de milioane de țigarete, de șase ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, mai multe rețele de producători și comercianți ilegali de tutun, inclusiv în mediile online, au fost descoperite și destructurate.

Un fenomen grav, care periclitează siguranța economică și socială a comunității, contrabanda a fost declarată o amenințare la adresa securității naționale, iar începând din 2019 ziua de 21 aprilie este Ziua Națională împotriva Traficului Ilicit de Produse. 

Eforturile continue ale autorităților de a stopa activitățile ilegale de la granițele țării au dus, în 2022, la înregistrarea unui minim istoric din ultimii 15 ani al nivelului anual al pieței negre a țigărilor din România de 7,1% față de nivelul maxim de 27% înregistrat în 2010. Însă cifrele cresc la început de an, nivelul pieței negre ajungând la 8,1% din totalul consumului, la nivelul lunii ianuarie, comparativ cu 6,8% în noiembrie 2022, potrivit Novel Research.

România este țara cu a doua cea mai extinsă frontieră externă UE, după Finlanda, și cu cel mai ridicat nivel al contrabandei din Europa de Est, iar nivelul prejudiciului adus bugetului de stat se ridică la circa 2 miliarde de lei în 2022 și un total de 32 de miliarde de lei pierduți de bugetul statului român ca impact al contrabandei cu țigări în ultimul deceniu.
    
„În 2022, majoritatea țigărilor capturate de OLAF – 316,7 milioane (59,5%) – au rezultat din producție ilicită în UE, ceea ce reflectă intensificarea contrafacerii de produse din tutun în interiorul Uniunii Europene, o tendință vizibilă și în România. De aceea, lupta contra traficului ilegal continuă și se adaptează tendințelor actuale, prin stoparea contrafacerii și a comerțului ilicit online, care aduc noi necunoscute, în special în ceea ce privește accesul categoriilor vulnerabile la produsele de pe piața ilicită și, implicit, a siguranței comunităților. În contextul reducerii contrabandei, BAT a contribuit la bugetul de stat cu peste 20 de miliarde de lei în 2020 și 2021. Vom continua să sprijinim, prin intermediul parteneriatelor noastre, eforturile autorităţilor cu atribuţii în domeniu care, dublate de un cadru legislativ şi fiscal predictibil, pot susține siguranța și dezvoltarea economică a comunității și investițiile jucătorilor legitimi în economia locală", a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice al Ariei Europa de Sud – Est din cadrul BAT.  

Județul Dolj, în topul capturilor la început de an 

În luna martie s-a înregistrat un record la nivelul volumului total de țigarete ilegale capturate de autorități în ultimii ani. Aproape 14,5 milioane de țigarete în valoare de aproximativ 9,5 milioane de lei au fost reținute doar în luna martie a anului curent (de 25 de ori mai mult decât în martie 2022, când au fost capturate aproape 580.000 de țigarete), reprezentând totodată aproape jumătate din totalul țigaretelor capturate în tot trimestrul întâi al acestui an. De la începutul anului, 13,2 milioane de țigarete de contrabandă au fost reținute în județul Dolj , reprezentând aproximativ 42% din totalul cantităților confiscate în toată țara, în primele 3 luni ale anului.


Citește și Tranzacțiile cu produse accizabile pe teritoriul Uniunii Europene desfășurate complet digital. Care sunt noutățile?


Brasovul, cu 3,8 milioane de țigarete ilegale capturate, se situează pe locul următor în ponderea totală a capturilor de la început de an, în timp ce pe locul al treilea sunt plasate județele Suceava, Maramureș și Teleorman, cu capturi de aproximativ 2,5 milioane de țigarete înregistrate în fiecare dintre aceste județe, conform datelor centralizate pe StopContrabanda.ro. 

Cu granițe intens monitorizate de autorități, contrafacerea locală și comerțul ilicit online continuă să ia amploare

Pe fondul acțiunilor consistente ale autorităților de a limita fenomenul contrabandei la granițele țării, contrafacerea de produse din tutun în fabrici și diferite alte locații ilegale de procesare ilicită continuă să ia amploare. Mai multe rețele de prelucrare clandestină au fost descoperite de la începutul anului, între care o fabrică ilegală de țigări la Fălticeni, în luna februarie, și aproximativ 10 tone de tutun sub diferite forme (frunze de tutun, tutun tocat, tutun vrac), destinat prelucrării clandestine și vânzării vrac, cu preponderență în mediile online.

Capturi semnificative de tutun vrac sau neprelucrat s-au înregistrat în București și județele apropiate (Popești Leordeni, Prahova, Ilfov ș.a.), având în vedere că majoritatea tirurilor cu tutun reușesc să intre în România la granițele de sud ale țării, iar tot în zona de sud rețelele de contrabandă au acces la o piață de desfacere cu cerere crescută pentru tutunul vrac (zona București), precum și la infrastructura necesară distribuției (transport facil prin companiile de curierat, în urma promovării în mediile online).

În 2022, una din patru țigări ilegale consumate de români era contrafăcută, acesta reprezentând cel mai ridicat nivel al țigărilor contrafăcute în piața ilicită din ultimii zece ani. Concret, mai mult de 21.8% din țigările găsite la consumatori în momentul interviurilor din cercetarea de piață Novel Research 2022 au fost contrafăcute.
Din totalul cantităților capturate de autorități în anul 2022, circa un sfert au fost identificate ca fiind contrafăcute, capturile cele mai importante de astfel de produse fiind realizate în Constanța, Vâlcea și Giurgiu. 

Despre contrabanda cu țigări în România

  • România se află pe al patrulea loc între statele membre UE ca volum al țigaretelor de contrabanda consumate și pe primul loc în Europa de Est, iar românii consumă circa 6% din totalul țigaretelor de contrabandă din UE.
  • România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic.
  • Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei.
  • Fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.  
  • În 2019 a fost legiferată în România ziua de 21 aprilie ca Zi Națională împotriva Traficului Ilicit de Produse. În 2020, contrabanda a fost inclusă în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020 – 2024, fiind considerată o amenințare la adresa siguranței naționale.
  • În 2021, majoritatea capturilor raportate la nivel global au fost de țigarete – 50,5%, potrivit raportului privind traficul ilicit de bunuri elaborat de Organizația Mondială a Vămilor pentru a anul 2021.

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content