FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Contrabanda cu tutun generează pierderi anuale de circa 2 miliarde de lei la bugetul de stat

Contrabanda cu tutun generează pierderi anuale de circa 2 miliarde de lei la bugetul de stat

Peste 2,4 miliarde de țigarete de contrabandă au fost consumate în România în 2021, conform estimărilor industriei, deși nivelul traficului ilicit a scăzut cu peste 6 puncte procentuale în ultimii 3 ani. De la începutul anului, autoritățile au descoperit pe teritoriul României două fabrici ilegale de țigări, cu produse din tutun în valoare de 2,8 milioane euro. Cei mai vulnerabili în fața traficului ilicit sunt tinerii și persoanele cu venituri scăzute, din moment ce țigările de contrabandă sunt vândute la prețuri de până la trei ori mai mici decât cele de pe piața legală, iar traficanții nu țin cont de vârsta cumpărătorilor.

Pe fondul eforturilor extinse de a stopa activitățile ilegale de la granițele țării, piața neagră a țigaretelor din România s-a menținut sub nivelul de 8% în primul trimestru al anului 2022, față de aproape 14% în 2019, conform datelor Novel Research. Totuși, România rămâne țara cu cel mai ridicat nivel al contrabandei din Europa de Est, iar nivelul prejudiciului adus bugetului de stat se ridică la circa 2 miliarde de lei anual (contravaloarea a 63 km de autostradă, conform estimărilor oficiale).
    
„Cu 25 de ani de activitate investițională în România, BAT rămâne un partener al autorităților statului în combaterea traficului ilicit. În fiecare an derulăm campanii naționale de informare și acțiuni concrete menite să contribuie semnificativ la eforturile de reducere a nivelului contrabandei. În 2021, pe fondul reducerii pieței negre de țigarete, BAT a plătit la bugetul de stat cu circa 1,25 miliarde de lei mai mult față de anul precedent, ajungând la aproape 11 miliarde de lei contribuții prin accize și taxe. Un nivel redus al traficului ilicit și un cadru fiscal predictibil pentru toate categoriile de produse cu nicotină sunt principalele condiții pentru menținerea unui context favorabil investițiilor și, implicit, creșterii veniturilor la bugetul de stat,” a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice al Ariei Europa centrală și de sud din cadrul BAT. 

Contrabanda frânează dezvoltarea economică la granițele țării. Top 3 județe la contrabanda cu țigări: Satu Mare, Suceava și Maramureș 

În 2021, cu peste 55 de milioane de țigarete de contrabandă capturate în total în nordul țării, județele Satu Mare, Suceava și Maramureș înregistrează cel mai ridicat nivel al capturilor de țigări de contrabandă din România, conform platformei stopcontrabanda.ro. Potrivit raportului GfK Purchasing Power Europe 2021, zona de nord - est a României este și cea mai slab dezvoltată, având o putere de cumpărare de doar 71,2% față de media națională și de o treime față de media UE. Salariul mediu în aceste județe se situează sub pragul de 3.000 lei net lunar, cu aproximativ 20% sub media națională, conform Institutului Național de Statistică. 

Crește contrabanda online

În mediul online, contrabanda este un fenomen în atenția autorităților în ultimii ani, iar amploarea sa nu este încă suficient cunoscută. Potrivit celui mai recent studiu OECD și EUIPO (European Union Intellectual Property Office), perioada pandemiei a accentuat creșterea volumului de comerț ilicit online cu produse contrafăcute, iar produsele din tutun din această categorie reprezintă una dintre principalele ținte.

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României sunt centralizate în timp real pe platforma stopcontrabanda.ro, o inițiativă BAT lansată în primăvara anului 2017 care are scopul de a veni în sprijinul autorităților prin centralizarea capturilor din întreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Direcția Generală a Vămilor.

Despre contrabanda cu țigări în România

  • Conform raportului KPMG Project Sun 2021, România se află pe al șaselea loc între statele membre UE ca nivel al contrabandei cu țigarete și pe primul loc în Europa de Est.
  • România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic.
  • Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei.
  • Fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.  
  • În 2019 a fost legiferată în România ziua de 21 aprilie ca Zi Națională împotriva Traficului Ilicit de Produse. În 2020, contrabanda a fost inclusă în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020 – 2024, fiind considerată o amenințare la adresa siguranței naționale.

În 2021, BAT, liderul pieței tutunului din România cu o cotă de peste 50%, a fost cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, pentru al doilea an consecutiv. Compania a plătit aproape 11 miliarde de lei la bugetul de stat anul trecut. Compania are peste 3.000 de angajați și creează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanțul de distribuție și aprovizionare. În decembrie 2017, BAT a lansat în România dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care încălzește, nu arde tutunul.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content