Lead Today. Shape Tomorrow: strategii și insighturi de la Progressive Women 2024
Pe 12 decembrie, la Le Château Ballroom din București, cea de-a treia ediție a Progressive Women a reunit lideri și profesioniști din retail, FMCG și industriile conexe într-un eveniment memorabil dedicat leadershipului feminin și parității de gen. Sub deviza „Lead Today. Shape Tomorrow”, evenimentul a oferit o platformă pentru povești inspiraționale, strategii de succes și dezbateri relevante pentru evoluția mediului de afaceri.
Speakerii au evidențiat importanța construirii unei culturi organizaționale sănătoase, au analizat schimbările dinamicii la locul de muncă și au împărtășit lecții valoroase din cariere impresionante. Publicul a plecat inspirat de viziunea și energia unor femei care au demonstrat că leadershipul feminin nu doar conturează, ci redefinește viitorul în industrie.
Cum arată profilul femeii – lider în viața zilnică, departe de o proiecție ideală?Manuela Mancaș, Founder & Managing Partner AHA Moments, a creionat, în deschiderea conferinței Progressive Women 2024, principalele trăsături ale femeilor aflate în poziții de conducere, subliniind faptul că leadershipul nu presupune doar management, ci și ghidarea și motivarea oamenilor pentru atingerea unui rezultat. Și asta pentru că echipele așteaptă de la ele în primul rând decizii informate, responsabilitate și comunicare. Mai mult, componenta de inteligență emoțională este foarte importantă pentru generația tânără atunci când se raportează la o femeie-lider.
”Am ales sintagma femei care conduc echipe de oameni atunci când ne-am referit la femeile-lider. Una din zece femei este într-o poziție de leadership. Vârful de vârstă se află la 45-54 de ani. Femeile care au un business propriu au peste 45 de ani. La o privire mai detaliată, 31% dintre femei au un business propriu, în timp ce 48% sunt angajate în sectorul privat în poziții de conducere. De ce elemente ar trebui să ținem cont pe traseul devenirii ca lider? Să nu ne oprim niciodată din învățat, să fim prima dată angajați și apoi angajatori, să alegem ceva pe care să îl facem cu pasiune, este mai bine să avem mai mulți piloni pe care să ne bazăm în viață, să avem un stil de viață dinamic și energie pe care să o oferim celorlalți, să avem o mentalitate deschisă și nu în ultimul rând să oferim din lecțiile învățate și să inspirăm”, a punctat Manuela Mancaș.
„Diversity is being invited to the party. Inclusion is being asked to dance” – cu acest mesaj și-a început discursul Tatiana Sverdlic, Director S&OP+/ODDA/Activity Management Mars Wrigley Europa Centrală.„Diversitate înseamnă reprezentare, să ne asigurăm că avem în echipă oameni din toate mediile. Doar că nu e de ajuns. Incluziunea presupune să fim implicați activ. Incluziunea nu vine automat prin diversitate. Faptul că angajăm oameni diverși nu înseamnă că avem un mediu inclusiv. Realitatea ne arată că incluziunea și diversitatea nu sunt doar etice, ci și esențiale pentru progres. Iar egalitatea de gen este greu de atins ceea ce înseamnă că, în continuare, este important să încercăm să eliminăm barierele sistemice”, a punctat Tatiana.
Forumul Economic Mondial estimează că avem nevoie de 131 de ani pentru a închide decalajul în ceea ce privește decalajul de gen, în creștere față de perioada de dinainte de pandemie când erau 100 de ani. „Cu toții avem un rol important în a crea un loc de muncă cu șanse egale de promovare. Femeile asertive, deși văzute drept competente, s-ar putea să fie privite ca fiind mai puțin agreabile, deși, dacă ar fi vorba despre un bărbat, asertivitatea ar fi un atuu”, a detaliat Tatiana, pe scena Progressive Women.
„Atunci când două culturi se întâlnesc există oportunitatea ca ambele să devină mai bune”. Aceasta este una dintre lecțiile pe care echipa Bimbo România le-a învățat în cadrul procesului de transformare a culturii organizaționale. „Bimbo a intrat pe piața din România în 2023 și dincolo de provocările de natură comercială și business pur, o provocare a fost să învățăm să construim și să dezvoltăm un business cu mai multă blândețe, mai multă afecțiune și încredere”, a punctat Ioana Cristea, PMO & Corporate Affairs Manager Bimbo România, în cadrul evenimentului.
Ce a ajutat însă în acest proces? „Știam că de la lider pornește schimbarea și am înțeles că avem nevoie de două lucruri: să fim agili astfel încât să începem cascadarea și să ne dăm refresh constant”, a explicat și Iulia Buciuman, Managing Partner Humanistic și partener al echipei Bimbo România pe acest traseu al transformării.
„Am făcut foarte mulți ani balet, însă nu am urmat această carieră. Am urmat ASE. În corporație continui să fac balet între autenticitate și a fi politically correct. Am 45 de ani și sunt generația M – muncește mult și vezi-ți de treabă. Am lucrat în retail, o școală bună și dură și mi-am descoperit trei butoane de energie – să fiu recunoscută, să fiu apreciată și să fiu EU. Nu e important să am dreptate, dar e important să mă exprim. Iar lucrurile care ne marchează în carieră și viața personală pot fi la fel de importante și pentru ceilalți oameni din echipă”, și-a început speechul Oana Bejan, Country Topline Unit Leader Danone România în cadrul Progressive Women.
În opinia sa, rolul unui lider este să filtreze presiunea din business și să ofere doza necesară de energie, să își păstreze luciditatea și privirea de ansamblu și să poată da direcție echipei, nu să se identifice cu frustrările oamenilor. ”Altfel, devii dintr-o dată manager de echipă și nu lider de oameni”, a mai spus Oana Bejan. Cea mai mare provocare pentru liderii viitorului nu se referă la inteligența artificială sau resursele puține, ci lipsa de modele de leadership care să inspire. ”Atunci când ai impresia că îți lipsesc modelele, canalizează-ți energia de a deveni tu un model de inspirație. Încerc să fiu liderul care caută butoanele, este minunat cât suntem de diferiți, să fiu autentică, să mă focusez pe ce pot schimba, să îmi dau seama dacă e mai important să am dreptate sau să fiu fericită”, a punctat Oana.
„Cred că este rolul fiecăreia dintre noi, aflate în poziții de management, să ne aplecăm puțin spre persoanele tinere și să le învățăm așa cum și noi am fost învățați. Cineva a crezut în noi și ne-a dat o șansă. E de datoria noastră acum să facem asta pentru cei tineri, să le deschidem o ușă și, uneori, deși e greu, să ne dăm și la o parte”, a punctat Gabriela Crețu, VP Sales în cadrul Ursus Breweries. Sfatul ei pentru o femeie la început de drum? „Să nu își pună bariere, pentru că de cele mai multe ori noi ne punem cele mai multe bariere. Este rolul nostru ca mame, ca femei de succes, să le asigurăm pe tinere că este ok să fii așa cum ești, emotivă, empatică. Dacă reușim să dăm barierele la o parte, există o lume plină de oportunități și asta ar trebui să le învățăm pe tinere. Ceea ce m-a ghidat pe mine în călătoria mea a fost curiozitatea. Dacă vine un tren la tine în gară, urcă-te în el! Chiar dacă se oprește într-o altă gară care nu e potrivită pentru cariera ta, ai oricând posibilitatea să te dai jos”, a concluzionat Gabriela.
„Am crescut cu o convingere foarte solidă că doar prin educație și învățare poți construi lucruri bune”, a spus și Ramona Huștiu, Supermarket Business Unit Director Carrefour România, pe scena Progressive Women. Direcțiile care au propulsat-o în carieră au fost forța morală de a înfrunta neajunsurile și primejdiile. ”Faptul că am pornit de jos mi-a asigurat un parcurs sănătos și pot avea o empatie reală față de angajații din linia întâi. De mică am stat în prima bancă și asta m-a ajutat foarte mult. Nu mi-a fost teamă de necunoscut ca adult, am reușit să construiesc un stil de leadership din față, mai ales pentru echipe mari, de mii de oameni, care trebuie să simtă magnetismul de a urma pe cineva, de a merge cu el pe același drum. Și am mai învățat că atmosfera de lucru trebuie presărată cu distracție”, a adăugat Ramona Huștiu.
Celelalte direcții care au contribuit la evoluție au fost fermitatea și tăria de caracter. ”Trebuie să fii om, chiar dacă pierzi simpatii sau oportunități, să poți fi sincer cu tine însuți, să fii bun și corect în perseverența ta”, i-a sfătuit Ramona la final pe participanții la Progressive Women.
„Nu e roz și nu e simplu să lucrezi în familie, între două femei cu personalități puternice. Acum un an nici nu credeam că vom ajunge aici. Trebuie să accepți că celălalt e mai bun ca tine, e un balet, un mers pe sârmă și, de la zi la zi, de la întâmplare la întâmplare, trebuie să-și amintești de ce ai pus lucrurile împreună. Noi am făcut asta pentru că ne place una de cealaltă, ne place să lucrăm împreună. Și ne dorim să lăsăm ceva în urmă, mai ales că avem și noi tinere în familie și ne-ar plăcea să le vedem interesate să preia această moștenire”, au spus pe scena Progressive Women Mihaela Tyrel de Poix, Cofondator Crama SERVE, și Silviana Petre Badea, Director General Crama SERVE. Pentru că, spun cele două, puterea femeii este exact în a-și găsi locul și spațiul să se dezvolte așa cum ea alege să o facă.
Workshopuri Progressive Women 2024 cu Andra Pintican și Corina Neagu
Progressive Women - Lead Today. Shape Tomorrow a venit cu o premieră, cele două workshopuri practice susținute de lideri inspiraționali, care au oferit infomații și instrumente pentru transformarea carierelor și a organizațiilor.
Andra Pintican, fondatoarea Școlii de HR și airost.ro, a susținut masterclass-ul „Ce ROST are femeia în România”. Cu o experiență vastă în lucrul cu peste 10.000 de oameni și zeci de organizații, Andra Pintican a devenit o voce puternică în explorarea sensului muncii și vieții. „Femeile din România sunt adesea copleșite de multitudinea de roluri pe care le îndeplinesc. Mame, angajate, soții – acestea sunt identități care adesea le consumă complet timpul și energia, uitând că, înainte de toate, sunt femei", a declarat Andra Pintican în cadrul Progressive Women - Lead Today. Shape Tomorrow.
Un studiu airost.ro arată că 62% dintre femei își asumă cu prioritate rolul de mamă, iar doar 6% își amintesc să se recunoască pe sine ca femei. În același timp, 43% dintre respondente petrec, pe lângă jobul full-time, 120 de ore lunar pentru sarcini casnice, lucru care contribuie la un dezechilibru major între viața profesională și cea personală – 86% au mărturisit că acest echilibru este aproape inexistent.
„Acest mod de viață suprasolicitant lasă urme profunde, nu doar fizice, ci și mentale. Sentimentele predominante sunt de copleșire, anxietate și lipsă de motivație. Trăim cu un sistem nervos aflat permanent în modul de supraviețuire, într-o lume care vinde iluzii de prosperitate. În acest context, devine imperativ să ne punem întrebări esențiale: Cine sunt eu? Sunt eu sau sunt doar o sumă a sistemelor mele de apărare? Cât de des îmi spun NU mie pentru a le spune DA altora? Rostul nostru nu se limitează la muncă. Este sensul pe care îl dăm vieții, relațiilor și alegerilor noastre, în funcție de cât de bine ne cunoaștem pe noi înșine. Avem nevoie să căutăm răspunsuri înăuntrul nostru, să ne împrietenim cu NU și să ne descoperim busola interioară. Fiicele noastre nu vor urma ceea ce le spunem, ci ceea ce exemplificăm prin alegerile noastre. Haideți să redefinim munca și succesul, trecând de la salvatori la contribuitori", a punctat Andra Pintican
Corina Neagu, fondatoare DARE și expertă în dezvoltarea organizațională, a susținut, în cadrul Progressive Women - Lead Today. Shape Tomorrow un workshop interactiv despre cum să construiești culturi organizaționale sănătoase, bazate pe diversitate, siguranță psihologică și leadership empatic.
„Ce înseamnă să te simți cu adevărat în siguranță la locul de muncă? De multe ori, frica de a fi judecați sau de a spune ceva greșit ne oprește să ne exprimăm gândurile. În timp, ajungem să uităm cine suntem cu adevărat, evitând să ne asumăm să spunem lucrurilor pe nume. Acest tip de complacere ne împinge spre burnout și depresie.
La nivel organizațional, adesea constatăm că ne simțim neimportanți. De ce? Pentru că nu știm să ascultăm, ci doar să reacționăm. Uităm lucrurile simple, dar esențiale: să spunem te rog, să spunem mulțumesc. În loc să construim relații de colaborare, ne concentrăm pe greșeli, pierzând încrederea unii în ceilalți.
Când a fost ultima dată când organizația din care faceți parte v-a făcut să simțiți că sunteți importanți? Aici este cheia: depinde de fiecare dintre noi să schimbăm acest lucru. Simplul fapt de a ne plânge nu va aduce soluții. Comunicarea este fundamentul oricărei culturi organizaționale sănătoase. Doar prin deschidere, colaborare și respect reciproc putem crea un mediu de lucru în care fiecare să se simtă în siguranță și valorizat", a punctat Corina Neagu în cadrul Progressive Women.
Progressive Women a fost susținut de Coca-Cola HBC România, RetuRO SGR, Mars, Carrefour România, Danone România. Ediția din 2023, desfășurată sub deviza Breaking Barriers, a adunat peste 150 de participanți. Speakerii Progressive Women au împărtășit insighturi și recomandări pentru leadership feminin, cum ajută atribute precum încredere, puterea de a conecta punctele sau rușinea în business, precum și parcursul unor afaceri antreprenoriale fondate de femei lider. Aici poți vedea mai multe insighturi de la Progressive Women 2023.