Breaking Barriers: strategii și insighturi de la Progressive Women 2023
Echitatea de gen în cadrul Uniunii Europene se situează la 70,2%, Suedia fiind țara cu cel mai mare procentaj (82%), în timp ce România se afla la capătul opus, cu 56,1%. Vor trece peste 200 de ani până când putem vorbi despre 100% paritate de gen la nivel global. Mai mult, un studiu global Ipsos arată că 48% din populația globului crede că s-au făcut atât de multe eforturi în favoarea femeilor în societate, încât bărbații au început să fie discriminați. Sunt doar câteva dintre concluziile Progressive Women - Breaking Barriers, unde speakerii ne-au împărtășit insighturi și recomandări pentru leadership feminin, cum ajută atribute precum încredere, puterea de a conecta punctele sau rușinea în business, precum și parcursul unor afaceri antreprenoriale fondate de femei lider.
Sub deviza „Breaking Barriers”, Progressive Women a adus împreună voci puternice din companiile de retail, FMCG și industriile adiacente care au reușit să se concentreze pe depășirea obstacolelor și au contribuit sau au creat medii de lucru, grupuri sau comunități sănătoase, ce au ca scop evoluția continuă a femeilor, atât profesional, cât și personal.
„Am încă surprize despre cât de sexistă este lumea în care trăim. La muncă, discriminarea de gen nu este atât de vizibilă. Expresiile sunt însă mult mai insidioase, trebuie să ai un fel de al șaselea simț pentru a le identifica. Am schimbat șase țări și de fiecare dată am avut șocuri culturale. Însă acestea ne ajută să fim mai puternici, mai asertivi, să ieșim din zona de confort”, a punctat Cristina Crăciun, Global Director Ipsos Censydiam Institute for Motivational Research, în deschiderea Progressive Women. Sfatul său este de a încuraja o mai bună înțelegere a culturii organizaționale și deschiderea unor spații de dialog, lucru valabil și pentru România, țara în care echitatea de gen este cea mai scăzută din Uniunea Europeană (56,1%). „Pentru că altfel, măsurile considerate panaceu pot fi mai constrângătoare decât discriminarea inițială”, a mai spus keynote speakerul acestei ediții.
Sunt mai multe definiții pentru încredere decât pentru cuvântul iubire, a continuat Ramona Jurubiță, Country Managing Partner KPMG România,în cadrul Progressive Women - Breaking Barriers: „Am găsit o expertă în încredere, Rachel Botsman, care a predat primul MBA despre încredere. Ea a spus că încrederea este cu atât mai mare cu cât incertitudinea este mai mică. Dacă trăiesc într-un context al incertitudinii, încrederea este la cote de avarie”, explică Ramona. Și, pe măsură ce oamenii au mai mult acces la informație, putere s-a transformat către oameni, iar încrederea vine de la aceștia. Care este cheia spre încredere în acest context? Leadershipul, spune Ramona. „Cred că responsabilitatea unui lider este să reducă din incertitudine, să construiască o plasă de siguranță. Și mai cred că, dacă tu nu ești pregătit să fii dezamăgit de tine, nu ai cum să construiești relații de încredere în echipe. Încrederea în propria persoană este cheia construirii încrederii în echipă și, în consecință, cred că ar trebui să ne uităm mai des în oglindă”, a concluzionat Ramona.
Toate experiențele pe care le trăim sunt interconectate și vin cu lecții care ne ajută să ne dezvoltăm, a spus Misha Ioniță, Head of Human Resources ING Bank România, pe scena Progressive Women. „Prima lecție învățată a fost despre curaj. Niciodată nu am refuzat un proiect, îl vedeam ca pe un salt în învățare. A doua lecție a fost despre încrederea necondiționată pe care am primit-o la momentul oportun. Este vorba despre a crea acea siguranță, acel sentiment în echipă că poți învăța, să greșești fără să te dea nimeni afară. O altă lecție pe care am primit-o și căreia încerc să îi rămân fidelă este cea a autenticității. O organizație este făcută din oameni, am avut parte de oameni care m-au acceptat așa cum sunt și asta înseamnă cultură organizațională. Oamenii nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă”, consideră Misha.
Citește și: Magor Csibi, Trend Consult: „Retailul joacă un rol de pionierat prin transparentizarea salariilor”
Panel Progressive Women: Cum să dezvolți o cultură organizațională sănătoasă
Progressive Women a continuat cu un panel de discuții ce presupune o cultură organizațională sustenabilă și cum pot companiile să se asigure că oferă un astfel de cadru angajaților săi.
„Ceea ce lipsește pe agenda actuală a unui manager este timpul petrecut cu angajații în întâlniri one to one, crede Magor Csibi, Head of Leadership and Organizational Culture Practice Trend Consult, subliniind importanța lor în construirea de încredere în relația organizație – angajat. „Primul lucru pe care ar trebui să îl facem este dialogul unu la unu cu oamenii din echipă. Nu suntem obișnuiți să vorbim one to one. Trebuie să oferim încredere, cu cât mai multă cu atât organizația va fi mai sănătoasă. Nu putem construi organizații cu dezechilibre. Rolul companiei ar trebui să fie să nu îi facă pe oameni nefericiți”, a spus Magor Csibi.
La rândul său, Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România, a declarat că este important de urmărit și de aflat ce îi motivează pe angajați. „Motivația diferă de la individ la individ. Sunt oameni motivați de interacțiune, de jobul în sine sau de factorul financiar. De asemenea, trebuie creat un context de lucru în care munca angajaților să aibă semnificație. Atunci când lucrurile ies bine, angajații sunt mai productivi”, a completat Roxana Drăghici.
Pe de altă parte, Franceska Toader, Head of Courier Operations Glovo Southeast Europe, consideră că expresia „un lider bun” s-a schimbat în ultimii ani. „A fi un lider bun înseamnă, pe lângă livrarea unor rezultate bune, să ai o latură umană. Trebuie să oferi oportunități de dezvoltare colegilor din echipă”, a punctat Franceska Toader.
Ilie Găgeatu, General Manager Mars România, a adăugat că toți suntem lideri pentru că influențăm prin fiecare acțiune. „Definiția mea pentru leadership este faptul că are o influență pozitivă. Oamenii trebuie să te recunoască pentru competențele tale. Dacă ești manager trebuie să creezi oportunitatea de a aloca 45 de minute pe lună oamenilor din echipă, din care să poți să taci 30 de minute și să îi asculți. Nimeni nu poate fi fericit dacă nu e liber să se exprime, managerii trebuie să încurajeze exprimarea liberă. Managerii au avut de trecut un test incredibil în pandemie, a fost o presiune enormă pentru a ține organizațiile vii în fața șocului. Încrederea se capătă în momentele cele mai grele. Managerul căruia îi pasă este purtat pe brațe de echipă”, a subliniat Ilie Găgeatu.
Vezi și: Lecții de leadership de la vocile puternice din industria de retail & FMCG
Insighturi Progressive Women - Breaking Barriers
Mihaela Hoffman, Coffee & Premium Spirits Business Director Coca-Cola HBC România, a deschis cea de-a două sesiune de prezentări din cadrul Progressive Women – Breaking Barriers. „Câteva idei care m-au inspirat sau care m-au schimbat de-a lungul călătoriei mele profesionale și personale au fost faptul că uneori e bine să ne ascultăm instinctul și să profităm de toate oportunitățile care ne vin în cale, chiar dacă uneori nu știm lucruri, putem învăța pe parcurs. Apoi, este important să ne adaptăm constant la mediul în care trăim; oamenii care vor câștiga în lumea asta nebună sunt cei care știu să se adapteze, nu cei care au cei mai mulți bani sau cunoștiințe. Am mai învățat că e bine să ne uităm la eșecuri, pentru că de cele mai multe ori de acolo îți poți extrage adevăratele învățăminte. Un alt principiu după care mă ghidez este „stay actual”: este important să ținem pasul cu noile generații, să fim la curent și să învățăm de oriunde. Nu în ultimul rând, este important să nu uităm niciodată de unde am plecat, să nu ne cramponăm în cărți de vizită sau funcții, contează doar valorile noastre, alături de generozitatea și empatia pentru oamenii din jur”, a declarat Mihaela Hoffman pe scena Progressive Women.
„Orice început este greu, așa mă încurajez mereu. Și asta mă ambiționează. Așa cum au fost și provocările profesionale de care ne-am lovit odată cu intrarea pe o piață în care comerțul tradițional reprezintă 70% din comerțul național. Am mizat în schimb pe parteneriatele cu producătorii locali. Oricât de incert ar părea prezentul important este să ne păstrăm speranța. Trăim în era vitezei, dar ține de noi să mai punem pauză și să ne facem agenda. Timeline-ul diferă pentru fiecare dintre noi”, a spus și Dona Răpciugă, Director Executiv Kaufland Republica Moldova, pe scena Progressive Women.
„Am învățat că rușinea apare atunci când focusul meu e extern, pe ce cred alții în loc să fie intern, pe ce vreau eu și care sunt obiectivele mele. Nu poți controla ce cred ceilalți despre tine, dar poți să știi clar care sunt valorile tale, să îți definești obiective ferme și să schimbi rușinea pe empowerment”, a spus Ana Voicu, Fondator Zuluff. Cum pot lupta femeile cu rușinea? „Să știi la nivel rațional că rușinea ta este nejustificată e un prim pas, următorul e să te pui intenționat în aceste situații cu potențial rușinos atunci când valorile și obiectivele tale o cer. După, s-ar putea sa te simți mai plină de viață și de curaj decât ai fost vreodată”, a concluzionat Ana.
Te-ar putea interesa și: Ilie Găgeatu, Mars: E critic să se cultive încrederea în exprimarea liberă
Interviuri 1to1 pe scena Progressive Women
Anul acesta, în premieră la Progressive Women, au fost realizate interviuri 1to1 pe scenă, în cadrul cărora Rucsandra Hurezeanu, antreprenoarea din spatele Ivatherm, și Adelina Păsat, fondatoarea Nutrivia Marketing & Distribuție, ne-au răspuns la curiozități.
Astfel, Rucsandra Hurezeanu, fondatorul Ivatherm,consideră că, deși un brand poate fi copiat oricând, cultura organizațională nu poate fi copiată nicicând. Pe traseul celor 18 ani de business antreprenoarea a acordat o atenție sporită echipei, având în prezent un „nucleu dur” de 4-5 angajați care au rămas în companie și alături de care construiește strategia de creștere sustenabilă a businessului. „Eu țin foarte mult la crearea unui mediu de lucru în care oamenii să evolueze cu plăcere. Deci unul din sfaturile pe care le pot oferi este această grijă pentru echipă și oamenii de care te înconjori”, a punctat Rucsandra Hurezeanu.
La rândul său, Adelina Păsat, Confondator și Executive Manager Nutrivita Marketing&Distribuție, a povestit că, deși nu se vedea absolut deloc antreprenor, a făcut această schimbare atunci când a înțeles că poate nu ar strica să lucreze pentru ea însăși. „Sunt un antreprenor construit, nu înnăscut. Nu m-aș întoarce la rolul de angajat niciodată, deși au fost foarte momente când am spus « nu mai pot». În antreprenoriat ziua de lucru nu se termină niciodată, antreprenorul nu se oprește niciodată din muncă. Deși sunt foarte multe amenințări trebuie să fii tare pe poziție”, a spus, în încheierea Progressive Women, Adelina Păsat.
Progressive Women a avut loc pe 16 noiembrie, la Le Château București. Partenerii evenimentului au fost Lavazza, CTP, Shan'Shi, Coca-Cola HBC România, Mars România, Glovo, Audiotribe și Ad Production. Mai multe detalii despre eveniment și participare găsiți pe www.progressivewomen.ro.