Cine, cum și cât câștigă la patru ani de la „debarcarea” Danone la Zimnicea
Aproape că a devenit un trend în rândul producătorilor de lactate să colaboreze cu gospodarii care au în ogradă câteva animale, de multe ori sub deviza „ajutăm micii fermieri”. Trecând peste politicile sociale ale companiilor, o analiză pe marginea unui astfel de concept, din perspectiva de business, merită făcută. De exemplu, Danone desfășoară din 2012 programul „O șansă pentru familia ta”, cu focus pe zona Zimnicea, unde producătorul are mai mulți parteneri din rândul micilor fermieri. O scurtă incursiune în această zonă ne-a ajutat să înțelegem cine, cum și cât câștigă dintr-un astfel de parteneriat.
Zimnicea, județul Teleorman, anul 2016. Orașul despre care s-a spus că a fost devastat de cutremurul din 1977 se află la doar 120 de kilometri de Capitală. Fizic, localitatea teleormăneană nu este departe de București. Practic, Zimnicea este o altă „țară”, iar o excursie fugitivă în această zonă este sinonimă cu o călătorie în timp. Una lungă, ce traveresează inclusiv perioada de 9 ani de când România face parte din Uniunea Europeană. Fantomele comunismului sunt încă foarte vizibile, iar infrastructura locală și fabricile părăsite te fac să înțelegi foarte repede de ce Zimnicea a fost inclusă în anul 2000 în categoria zonelor defavorizate din România.
În tot acest tablou dezolant, Danone România s-a încumetat în anul 2012 să înceapă aici un program de investiții, numit „O șansă pentru familia ta”, ajuns în prezent la o valoare de aproximativ 3 milioane de euro, potrivit reprezentanților companiei. O bună parte din această sumă provine și din fondul de 100 de milioane de euro Danone Ecosysteme, creat în 2009 pentru susținerea inițiativelor locale afectate de criza economică.
Donarea vacilor, primul pas
Inițial, proiectul Danone, desfășurat în mai multe zone, printre care și Zimnicea, a constat într-o investiție în pregătirea și formarea micilor fermieri pentru a afla „secretele” colectării laptelui ca la carte, prin care să fie respectate toate rigorile europene - atât în ceea ce privește normele sanitare, cât și cele de calitate. Pe lângă investiția în trainingul micilor fermieri, Danone a decis, în 2012, să le ofere gospodarilor intrați în program câte o junică gestantă, decizie ce poate fi vazută ca un soi de „cal troian” al companiei, introdus la Zimnicea. Nu în sensul negativ al „darului periculos”, ci ca o strategie foarte bună pe termen lung, pentru ambii parteneri.
„Am donat cu titlu gratuit 214 junici gestante, toate din rasa irlandeză Holstein care are o capacitate de producție de până la 40 de litri de lapte pe zi, în comparație cu bălțata, care are o capacitate de până la 10-15 litri. Una dintre condițiile acestei donări a fost ca prima vițelușă născută să fie donată unei alte familii. De asemenea, am împărțit și aproximativ 11.000 de doze cu material seminal pentru îmbunătățirea calității genetice a vacilor din zonă”, detaliază Eduard Jerca - manager achiziții Danone - modul în care a fost „împânzită” Zimnicea cu vaci din rasa Holstein.
De la prima junică la milioane de litri
Tot la începutul programului, Danone a investit și în traininguri lunare privind nutriția vacilor, îngrijirea, igiena, dar și reproducția animalelor. Mai mult, cei aproximativ 200 de fermieri din Zimnicea, care sunt parteneri ai companiei Danone, au fost învățați să atragă fonduri europene în valoare de 660.000 de euro. Și ce puteau să facă localnicii din Zimnicea după ce au învățat cum se colectează laptele ca în Uniunea Europeană? Evident, să se apuce de treabă, în parteneriat cu Danone, asta și după ce compania le-a pus la dispoziție 26 de stațiii moderne de muls mobile, astfel încât fermierii din Zimnicea au ajuns să livreze milioane de litri anual pentru compania de origine franceză.
„Fabrica de lapte din România procesează anual aproximativ 55 de milioane de litri de lapte, iar o pondere de aproximativ 10% provine din Zimnicea. În perioada de toamnă, colectăm de aici aproximativ 12 tone de lapte pe zi. Investiția Danone în această zonă a început să dea roade. Nu ne-a fost deloc ușor, pentru că ne-am lovit la început de reticența localnicilor în ceea ce privește ideea de asociere, asta și pentru că zona a fost colectivizată forțat pe vremea comunismului. Dar în timp, oamenii au înțeles și au profitat de condițiile create de noi. Practic, noi i-am învățat cum să fie eficienți în ceea ce privește colectarea laptelui. I-am învățat ce înseamnă un management minim al unei ferme, astfel că veniturile familiilor ce fac parte din această asociație au crescut cu 55% din anul 2012 și până în prezent. Totodată, de acest program beneficiază, colateral, 8.000 de persoane”, susține Cătălin Andreica, manager de aprovizionare și calitate a laptelui Danone România.
Drumul laptelui
Unul dintre fermierii din Zimnicea, care în 2012 avea câteva animale și un grajd rudimentar, este Ionel Potâng. Este căsătorit, are doi copii, iar acum deține aproape 40 de vaci și un grajd mai mare și modern, asta după ce tânărul de 30 de ani a decis intrarea în programul Danone. În sezonul cald, Ionel ține animalele pe pășune, unde există și o stație de muls automată. Cu ajutorul acesteia, fermierul reușește să mulgă toate vacile într-un timp foarte scurt, atât seara cât și dimineața, astfel încât să poată distribui laptele foarte repede. Odată muls de la vacile lui Ionel, laptele pleacă imediat într-un tanc de colectare, și nu are contact cu aerul. De aici, materia primă este preluată de către angajații companiei Polaris, un partener al Danone care deține un centru de colectare în Zimnicea, unde se verifică și conformitatea laptelui. Ulterior, acesta este preluat de Danone, cu cisternele trimise din București. Practic, acesta este drumul laptelului de la gospodarul din Zimnicea până la fabrica de procesare din Capitală.
Revenind însă la tânărul fermier din Zimnicea, acesta mai spune că, de când colaborează cu Danone, și-a permis să-și cumpere un teren, o mașină și un tractor, care îl ajută foarte mult. Pe teren a construit un grajd foarte modern. Investiția s-a ridicat la 40.000 de lei. „Este foarte important ca animalele să nu fie stresate. Dacă au condiții bune, și norma de lapte este foarte ridicată. Asta am învățat de la specialiștii Danone”, spune Ionel.
Un proiect nou de eficientizare
Investiția Danone de la Zimnicea, de aproximativ 3 milioane de euro, include un alt proiect de viitor ce presupune eficientizarea modului de hrănire a animalelor. Potrivit specialiștilor Danone, hrana vacilor este extrem de importantă, atât în ceea ce privește calitatea, cât și cantitatea laptelui colectat. Cu alte cuvinte, dacă nu este hranită bine, vaca nu produce suficient lapte. Ca atare, Danone donează două utilaje performante, unul pentru balotarea furajelor, iar celălalt pentru tocarea nutrețurilor. Ambele pentru fermierii din Zimnicea, unde producătorul de lapte speră să dezvolte parteneriate și cu alți localnici.
Danone România este lider de piață pe segmentul iaurturi. Compania are în portofoliu peste 90 de sortimente de produse, majoritatea realizate în fabrica din București, cu lapte proaspăt colectat de la fermierii români.
Compania a încheiat anul 2015 cu venituri de 484 de milioane de lei, în creștere cu 6% față de 2014, potrivit datelor furnizate de companie. Rezultatul a fost susținut de redefinirea strategiei pe categoria de iaurturi, dar și de extinderea producției fabricii din București pentru alte piețe din Europa.



