"Zilele produselor italiene" la real,- Hypermarket | Progresiv
Intre 3 si 16 iunie Institutul Italian de Comert Exterior Bucuresti (ICE) si real,- Hypermarket demareaza doua saptamani de promotii la produse alimentare "Made in Italy". Evenimentul se afla la a doua editie si se desfasoara in cadrul lunii de "Festival Italian", serie de evenimente organizate cu ocazia Zilei Nationale a Republicii Italiene.
Prima colaborare sub egida "Festival Italian" dintre cele 2 institutii, desfasurata in 2009, a oferit clientilor din real,- Hypermarket mai bine de 100 de produse noi "Made in Italy".
" Aprecierea de care s-a bucurat anul trecut acest eveniment in randul clientilor nostri ne-a convins ca este oportun sa continuam astfel de manifestari. Pe parcursul urmatoarelor doua saptamani, in toate cele 25 de magazine real,- din Bucuresti si din tara clientii nostri pot alege dintr-o gama extrem de variata de paste, branzeturi, mezeluri, cafea, dulciuri, vinuri si multe alte produse italiene la preturi promotionale. Speram ca editia din acest an sa se bucure de succes, iar cumparatorii sa fie multumiti de oferta noastra si a furnizorilor nostri " declara Michel Lamoot, director general real,- Hypermarket Romania.
Festivalul Italian in Romania la a doua editie
Italienii de pretutindeni isi sarbatoresc Ziua Nationala pe 2 iunie. Cu aceasta ocazie se organizeaza o luna de "Festival Italian" in mai multe tari de pe intregul mapamond. A doua editie a festivalului italian in Romania a demarat pe 18 mai si se va incheia pe 16 iunie.
"Am dori ca Festivalul Italian sa devina o traditie, intentia noastra fiind aceea de a-l organiza an de an", declara Mario Iaccarino, Directorul Institutului Italian de Comert Exterior Bucuresti. Initiativa organizarii festivalului ii apartine Ambasadorului italian la Bucuresti, E.S. Mario Cospito.
"Festivalul Italian" este organizat sub patronajul Ambasadei Italiei la Bucuresti, iar actiunile cu caracter comercial din cadrul acestuia sunt organizate catre ICE.
Intre 28 mai si 3 iunie, 21 de restaurante cu specific italian au lansat invitatia "La masa in restaurantele italiene". Intentia organizatorilor a fost ca sub egida "Festivalului Italian" principalele restaurante din Bucuresti si din tara sa ofere tuturor clientilor inca o posibilitate de a aprecia varietatea si calitatea bucatariei italiene printr-un meniu tipic la preturi promotionale.
Schimburile Comerciale Romano-Italiene
Volumul schimburilor economice dintre Romania si Italia s-a ridicat in 2009 la 9,04 miliarde de euro. Romania a exportat catre Italia marfuri in valoare de 4,47 miliarde de euro, in timp ce importurile din Italia au insumat 4,57 miliarde de euro.
Schimburile comerciale intre Romania si Italia pe segmentul agroalimentar s-au ridicat in 2009 la 709,2 milioane de euro (in crestere cu 9,9% fata de 2008 pe baza cresterii exportului catre Italia cu 28,9% fata de anul precedent, asigurand Romaniei o balanta net pozitiva). Romania a importat din Italia produse agricole si alimentare in valoare de 226,4 milioane de euro, Italia situandu-se pe a sasea pozitie in topul tarilor furnizoare de astfel de produse, dupa Ungaria, Germania, Olanda, Bulgaria si Polonia.
Conform datelor publicate de Institutul Italian de Statistica (ISTAT), principalele produse agro-alimentare exportate de Italia catre Romania au fost: legume-fructe (59,1 milioane de euro), carne si preparate din carne (24,8 milioane de euro), dulciuri si produse de patiserie (18 milioane de euro), peste si conserve de peste (13 milioane de euro). S-au inregistrat, de asemenea, valori importante si la importul din Italia de cafea (11,9 milioane de euro), conserve si sucuri din legume si fructe (9,9 milioane de euro), vin (3,5 milioane de euro). Italia s-a confirmat ca primul furnizor de paste fainoase (4,4 milioane de euro) si de ulei de masline (4,2 milioane de euro).
Analizand datele statistice publicate de catre Institutul Roman de Statistica (INS) pentru primele doua luni ale lui 2010 observam o relansare a schimburilor comerciale intre Romania si Italia, importurile crescand cu 3,3% iar exporturile cu 0,7%. In ceea ce priveste schimburile in domeniul agroalimentar, importurile din Italia au crescut cu 11,6% iar exporturile catre Italia cu 38,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.