Uleiul de masline, reguli de comercializare | Progresiv
Cel mai recent control al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) pe piata uleiului de masline din Romania a dus la oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a 200 litri ulei si aplicarea a 176 amenzi, in valoare de 401.600 lei.
ANPC a verificat 489 operatori economici, 281 dintre acestia nerespectand legislatia din acest domeniu. Controlul s-a desfasurat la distribuitori si in reteaua comerciala, fiind verificata o cantitate de 42.362 litri ulei de masline. Rezultatele controlului au evidentiat faptul ca 21.789 litri nu se incadrau in prevederile legale in vigoare. S-au prelevat 23 esantioane ulei, din care 12 esantioane ulei de masline extra virgin si 11 esantioane ulei din turte de masline, care au fost analizate de Centrul National pentru Incercarea si Expertizarea Produselor LAREX.
Abateri constatate:
- uleiuri cu aspect tulbure, cu suspensie si sediment, la temperatura mediului ambiant (20 grade C);
- neincadrarea sortimentelor de uleiuri in categoriile impuse prin regulamentele europene;
- data durabilitatii minimale depasita;
- comercializarea uleiului de masline in ambalaje necorespunzatoare, murdare, cu etichete deteriorate. Conform raportului ANPC, „in Bucuresti se comercializa ulei de masline vrac, import Siria, imbuteliat in ambalaje PET de apa minerala si Cola refolosite si care prezentau elementele de identificare ale produselor initiale“.
- 50% din produsele comercializate nu ofereau consumatorilor informatiile obligatorii, care sa permita acestora alegerea sortimentului dorit. In toate judetele si in municipiul Bucuresti au fost gasite la comercializare diferite sortimente de ulei de masline ce prezentau etichetarea neconforma cu actele normative europene in vigoare“; - lipsa inscrierii sau inscrierea incompleta a informatiilor privind categoria uleiului de masline, contrar prevederilor Regulamentului (CE)
nr. 1019/ 2002 privind standardele de comercializare a uleiului de masline;
- lipsa denumirii si/ sau a adresei producatorului sau distribuitorului;
- lipsa inscrierii in acelasi camp vizual a denumirii sub care se vinde produsul, a cantitatii nete si a datei durabilitatii minimale;
- elemente de identificare, netraduse in limba romana, total sau partial;
- lipsa inscrierii datei durabilitatii minimale;
- indicarea incorecta a datei durabilitatii minimale;
- lipsa inscrierii, inscrierea incompleta sau neconforma a etichetarii nutritionale;
- existenta pe etichete a unor informatii contrare cu prevederile legale in vigoare: conform Regulamentul (CE) nr. 1019/ 2002 privind standardele de comercializare ale uleiului de masline, acesta trebuie sa contina minim 50% ulei de masline pentru a putea ilustra fructul „masline“ pe eticheta produsului.
- inscrierea eronata a conditiilor de depozitare;
- lipsa afisarii preturilor;
- comercializarea uleiului de masline in conditii de depozitare necorespunzatoare: spatii de depozitare supraaglomerate sau depozitarea uleiului direct pe pavimentul murdar;
- incalcarea prevederilor Legii nr. 363/ 2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor. Un operator economic din Bucuresti comercializa ulei SANSA Prima Amata, provenienta Italia - un ulei din turte de masline – dar denumirea afisata la raft era „ulei de masline“, inducandu-se in eroare consumatorii asupra calitatii uleiului. Comercializarea uleiului obtinut din turta de masline, prin netraducerea termenului „SANSA“ in „din turta de masline“ este o practica comerciala incorecta, intrucat, in lipsa altor informatii suplimentare, consumatorul poate achizitiona produsul ca fiind un ulei de masline virgin sau extra virgin;
- neafisarea in mod vizibil a codului unic de inregistrare la Registrul Comertului;
- lipsa registrului unic de control.
Sfaturi pentru comercianti:
- Acordati atentie analizarii aspectului recipientului si a etanseitatii acestuia, prin verificarea capacului;
- Verificati calitatea si modul de informare prin etichetare;
- Verificati data durabilitatii minimale;
- Asigurati conditiile optime de transport, depozitare si comercializare;
- Nu comercializati ulei de masline ambalat in alte ambalaje decat cele originale, care trebuie sa prezinte etichetarea efectuata de producator in momentul ambalarii;
- Nu induceti in eroare cumparatorul prin afisarea incorecta a termenilor „ulei de masline virgin“ sau „ulei de masline“, avand in vedere ca exista mai multe tipuri de ulei de masline; inscrierea pe eticheta principala a denumirii „ulei de masline pomace“ sau „ulei de masline SANSA“ sau „ulei de masline grignons“ inseamna ca este ulei din turte de masline.
- Acordati atentie aspectului pe care il are uleiul de masline virgin si extravirgin. La temperaturi de peste 20 grade C acestea nu trebuie sa prezinte precipitat (depuneri).
In conformitate cu reglementarile europene, exista urmatoarele tipuri de uleiuri de masline:
1. Ulei de masline virgin: a) ulei de masline extra virgin (ulei de categorie superioara, obtinut direct din masline si exclusiv prin procedee mecanice); b) ulei de masline virgin (ulei obtinut direct din masline si exclusiv prin procedee mecanice);
2. Ulei de masline: ulei compus din uleiuri rafinate de masline si uleiuri de masline virgine, obtinut exclusiv din uleiuri care au suferit tratament de rafinare;
3. Ulei din turte de masline: ulei obtinut prin tratarea produsului rezultat in urma extractiei uleiului de masline.

