Transforma-ti marca intr-o arma comerciala | Progresiv
In momentul in care simti ca firma ta are nevoie de publicitate pentru a creste sau a-si mentine pozitia pe piata, inseamna ca afacerea ti-a intrat deja in alta liga: a celor care vor sa devina din simpli prestatori sau distribuitori pentru care conteaza doar ce nume au produsele pe care le vand - in clasa celor al caror propriu nume sau slogan vinde produsele altora.
Daca joci in aceasta liga, clientii au incredere in tine, in firma pe care o conduci si deja o identifica usor in piata. Din acest moment, numele tau sau al produsului livrat clientilor este un brand si este obligatoriu sa obtii marca inregistrata pentru el. Exista si varianta cu „merge si fara” sau „cine sa ma copieze pe mine?” pentru a economisi 2.000-3.000 de lei, dar riscurile sunt enorme.
In primul rand, este posibil ca brandul tau sa fie asemanator cu unul deja inregistrat, si atunci vei fi tratat de lege si autoritati ca si contrafacator (cu sau fara vina, nu o sa mai conteze). In al doilea rand, s-ar putea ca firmele concurente sa beneficieze de greseala ta si sa foloseasca nume identice sau asemanatoare. S-a intamplat si la case mai mari: Cris-Tim a creat si promovat cu aproximativ 1,5 milioane euro produsul „Salam Sasesc”, dar cineva din firma a uitat sa-l inregistreze ca si marca mai intai. Urmarea? Concurenta a sesizat greseala si Campofrio a lansat pe piata propria varianta de salam sasesc, la un pret mai mic decat cel produs de Cris-Tim. Timp de doi ani, pana grupul Cris-Tim si-a gasit dreptatea in instanta, cel mai vandut produs al celor de la Campofrio a fost...salamul sasesc !
Marca inregistrata nu este doar pentru firmele mari
Marca inregistrata nu este doar pentru firmele mari, este la indemana oricui. Chiar pentru firmele mici aflate pe un trend ascendent, aceasta poate fi pasul decisiv cu care sa joace de la egal la egal cu marii jucatori. De exemplu, in urma cu mai multi ani o firma din Radauti care a inregistrat prima marca XXL Megadiscount i-a interzis concernului german Rewe sa mai foloseasca acest brand de magazin in Romania. Iar Rewe si-a rebranduit magazinele, renuntand la aceasta marca. Anul trecut, Rewe a revenit la brandul XXL Megadiscount pentru magazinele sale cu discount de suprafata mare.
De asemenea, sa nu uitam ca in contabilitate marca este considerata un activ al firmei, fiind inregistrata alaturi de alte active, precum utilaje, cladiri, masini, software-uri. De ce? Pentru ca ea poate fi vanduta/ cesionata, inchiriata (prin acordarea licentei) sau pusa gaj la banca. Deci, brandul inregistrat corect poate genera singur venituri.
Asadar, marca inregistrata poate fi cea mai puternica arma comerciala a unei firme. In plus, este eficienta atat pentru atac, cat si pentru aparare, asa ca, inainte de a face orice altceva, chiar dupa ce citesti acest articol, verifica pe www.inregistrare-marci.ro daca brandul tau este inregistrat, de tine sau de altcineva inaintea ta.
Pasii inregistrarii unei marci
Daca constati ca marca sub care activezi nu este inregistrata pe teritoriul Romaniei, iata care sunt, pe scurt, pasii de inregistrare a acesteia:
- In primul rand este necesara completarea unui formular tip - cererea pentru inregistrarea unei marci pe cale nationala - si sa achiti taxele prevazute in Ordonanta Guvernului nr. 41/1998 republicata. Cererea trebuie depusa la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) care va va acorda un numar de depozit.
- Dupa acordarea datei de depozit, cererile se publica in format electronic in maxim 7 zile. Data publicarii reprezinta data de la care, timp de doua luni, pot fi depuse observatii ale tertilor si opozitii la inregistrarea marcii din partea persoanelor interesate ;
- In maxim trei luni de la depunerea cererii de inregistrare de marca trebuie achitata taxa pentru examinarea in fond (in caz contrar, dosarul urmand a fi radiat pentru neplata taxei);
- OSIM examineaza in fond o cerere de inregistrare marca in 6 luni de la publicarea acesteia, cu conditia achitarii taxelor corespunzatoare, si decide admiterea sau respingerea inregistrarii marcii respective.
- In cazul admiterii inregistrarii marcii, aceasta se va publica in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala - Sectiunea Marci, in format electronic, si se inscrie in Registrul Marcilor, urmand sa se elibereze certificatul de inregistrare cu conditia achitarii taxei prevazute de lege.
Scenariul negativ: recuperarea sau rascumpararea marcii
Ce faci daca descoperi ca marca ta este inregistrata deja la OSIM de catre o alta persoana sau firma? Daca este doar o coincidenta, adica nu exista nici un motiv pentru a lua in considerare o eventuala inregistrare cu rea-credinta a acelei firme, se poate incerca o negociere cu respectiva firma pentru a imparti marca si a o utiliza fiecare firma pe domeniul sau. Daca nu este posibila aceasta solutie, atunci unica solutie ramasa este rebranduirea cat mai rapida, pentru a nu deveni contrafacator.
Daca exista suspiciunea de rea-credinta a firmei care a inregistrat-o (este un fost angajat, un distribuitor, un concurent, etc), atunci legea iti da posibilitatea de a dovedi reaua-credinta si de a anula in instanta inregistrarea respectivei marci.
Un alt scenariu intalnit de noi in practica este acela al marcilor inactive, neutilizate timp de 5 ani de la inregistrare (fiind doar o marca de blocaj). Si in acest caz exista posibilitatea legala de a cere anularea acelei inregistrari.



