Studiu Nielsen: Gustarea, un moment de consum profitabil care creează o piaţă de 374 de mld. dolari la nivel global | Progresiv
Consumatorii au cheltuit pe gustări $374 miliarde , la nivel global, între 2013 și 2014, cu o creștere de 2% față de la anul anterior, potrivit unui nou raport global publicat de către Nielsen. În timp ce din Europa ($167 miliarde) și America de Nord ($124 miliarde) provine cea mai mare parte a vânzărilor de gustări la nivel mondial, vânzările anuale de gustări cresc mai rapid în regiunile în curs de dezvoltare. Zonele Asia-Pacific ($46 miliarde) și America Latină ($30 miliarde) au cunoscut creșteri de 4%, respectiv 9%, în timp ce vânzările în Orientul Mijlociu/Africa ($7 miliarde) au crecut cu 5%.
Studiul Global Nielsen cu privire la Gustări a reunit opiniile a peste 30.000 de respondenți cu acces la Internet din 60 de țări pentru a identifica ce gustări se bucură de cea mai mare popularitate la nivel global și ce atribute de gust, sănătate și textură reprezintă cele mai importante criterii de selecție.
Care sunt categoriile de gustări cu cea mai rapidă creștere?
Categoria dulciurilor, care include dulciuri cu zahăr - precum ciocolată, bomboane și gumă - are cel mai mare aport la vânzările categoriei generale a gustărilor în Europa ($46.5 mld.) și Orientul Mijlociu/Africa ($1.9 mld.). Gustările sărate contribuie cu mai mult de o cincime din vânzări în America de Nord ($27.7 mld.), gustările refrigerate cuprind aproape o treime din gustări în Asia-Pacific ($13.7 mld.), iar fursecurile și prăjiturile alcătuiesc mai mult de un sfert din totalul vânzărilor de gustări în America Latină ($8.6 mld.).
Potrivit informațiilor Nielsen despre vânzările din retail, vânzările unor gustări precum biscuiți, prăjituri de orez și chipsuri au crescut cu 21% în ultimul an în America Latină. Aperitivele din carne, ce includ pastramă și carnea uscată, au crescut cu 25% în Orientul Mijlociu/ Africa și cu 15% în America de Nord. Gustările refrigerate, cum ar fi iaurtul, gustările pe bază de brânză și budincă au crescut cu 6.4% în Asia-Pacific, în timp ce sosurile și produsele tartinabile, ce includ sosurile salsa și humus-ul, au crescut cu 6.8% în Europa.
Gustările fără zahăr, pe același plan cu gustările ce înlocuiesc masa, prezintă o creștere puternică, ceea ce indică o schimbare în mentalitatea consumatorului, arătând o concentrare mai mare pe sanatate”, a declarat Susan Dunn, vice-președinte executiv, Global Professional Services, Nielsen. În timp ce fursecurile convenționale, prăjiturile și categoriile de dulciuri reprezintă, în continuare, cea mai mare parte a vânzărilor de gustări, mai multă inovație este necesară în ceea ce privește gustările sănătoase și spațiul alimentelor transportabile pentru adaptarea la această dinamică schimbatoare”, a mai spus aceasta.
Mai mult de trei sferturi dintre respondenții la nivel global (76%) consumă des gustări pentru a-și satisface foamea între mese sau pentru a satisface o poftă, iar 45% dintre respondenții la nivel global consumă gustări că o alternativă la masă a 52% la micul dejun, 43% la prânz și 40% la cină.
Există o percepție conform căreia gustările sunt destinate mai mult pentru intervalul dintre mese decât pentru a înlocui masa propriu-zisă,” a declarat Dunn. Dar stilurile de viață aglomerate și permanent în mișcare deseori impun nevoia de meșe rapide, astfel că mulți aleg opțiuni de tip fast food, ce pot fi bogate în calorii și pot avea beneficii reduse pentru sănătate. Există o oportunitate importantă încă neexploatată de a câștiga cotă pe o piață alternativă a gustărilor hrănitoare, ușor de transportat și de consumat pe care producătorii ar putea să o exploateze.
Fructele proaspete și ciocolată produsele preferate pentru gustări
Conform sondajului Nielsen, respondenții la nivel global declară că fructele proaspete (18%) reprezintă una din gustările pe care le-ar alege înaintea tuturor celorlalte 47 de opțiuni de gustări diferite, urmate de ciocolată (15%). Ambele categorii de gustări au înregistrat un scor cel puțin dublu sau triplu în comparație cu numărul mențiunilor pentru iaurt (6%), pâine/sandwich-uri (6%), brânză (5%), chips-uri din cartofi/tortilla chips (5%), legume (5%) și înghețată (4%). Totuși, așa cum sugerează procentele scăzute, preferințele consumatorilor variază foarte mult atunci când vine vorba de alegerea opțiunii favorite.
Pe parcursul unei perioade de 30 de zile, cu toate acestea, respondenții la nivel global declară că au consumat o varietate mare de gustări, inclusiv ciocolată (64%), fructe proaspete (62%), legume (52%), fursecuri/biscuiți (51%), pâine/sandwich-uri (50%) și iaurt (50%). Cel puțin 4 din 10 respondenți consumă brânză (46%), chips-uri din cartofi/ tortilla chips (44%) și nuci/semințe (41%). O treime au mestecat gumă (33%) și au consumat înghețată (33%), în timp ce aproximativ un sfert au mâncat popcorn (29%), crackers/pâine crocantă/pesmet (28%) și cereale (27%). Gustări mai moi precum găluște (26%) și tăiței instant (26%) au fost, de asemenea, populare, un sfert dintre respondenții globali mentionandu-le.
În România situația se prezintă diferit față de media europeană, specificul alimentar al țării noastre putând fi observat în consumul ridicat de legume (67% RO vs 49% EU), iaurt (66% RO vs. 54% EU), semințe/nuci (46% RO vs. 34% EU), Covrigei (41% RO vs. 12% EU), dar și în consum scăzut pentru anumite alimente: chipsuri (26% RO vs. 38% EU), Fursecuri/Biscuiți (23% RO vs. 45%EU). Printre cel mai des menționate motive de consum ale gustărilor din partea respondenților români în ultimele 30 de zile au fost nutriția (57% ), poftă (35%), nevoia de energie (33%) și îmbunătățirea stării de spirit.
Preferințele de gustări sunt considerabil diferite în jurul lumii. Depășind media globală, procente mari de respondenți consumă legume în regiunea Asia-Pacific (57%), brânză în Europa (58%), înghețată în America Latină (63%) și chips-uri de cartofi/tortilla chips în America de Nord (63%).
Ce-şi doresc consumatorii
Studiul Nielsen indică faptul că mai mulți respondent din întreaga lume se preocupă mai degrabă de absența unor ingredient decât de adăugarea acestora. Consumatorii doresc ca gustările să rămână elemente de bază”, a declarat Dunn.
Gustările cu ingrediente naturale sunt considerate ca fiind foarte importante de către 45% dintre respondenții la nivel global și moderat a importante de către 32% - cele mai ridicate procentaje din 20 de atribute legate de sănătate incluse în studiu. Absența colorantilor artificiali (44%), a organismelor modificate genetic (43%) și a aromelor artificiale (42%) a fost evaluată, de asemenea, că fiind foarte importantă. Gustările fără cafeină (23%) și fără gluten (19%) sunt foarte importante pentru un sfert, respectiv o cincime dintre respondenții la nivel global.
„Mai puţin” înseamnă „mai mult” pentru o treime dintre respondenții la nivel global care consideră foarte important ca gustările să aibă conținut scăzut de zahăr (34%), sare (34%), grăsime (32%) și calorii (30%). O treime dintre cei intervievați își doresc gustări cu un conținut scăzut sau egal cu zero de carbohidrați. Pe de altă parte, aproximativ o treime caută ingredient benefice, considerând că fibrele (37%), proteinele (31%) și cerealele integrale (29%) sunt atribute alimentare foarte importante în gustările pe care le consumă.
Aproape 6 din 10 respondeti români consideră foarte importantă componența naturală a gustărilor consumate (57%) și lipsa organismelor modificate genetic (57%) și mai mult de jumătate declară că este foarte important ca gustările să nu aibă arome sau culori artificiale în componență. Prospețimea este cel mai menționat ca fiind cel mai important atribut de către românii chestionați în momentul în care își aleg gustările (68%).
Consumatorii conștienți de problemele mediului înconjurător consideră ca fiind foarte important că gustările să includă ingrediente obținute în mod sustenabil (35%), să fie organice (34%) și să utilizeze ierburi locale (25%). În același timp, controlul porțiilor este foarte important pentru mai mult de un sfert dintre respondenții la nivel global (27%).
Despre Sondajul Global Nielsen
Sondajul Global Nielsen Privind Gustările a fost realizat în perioada 17 februarie a 7 martie 2014 și a adunat peste 30.000 de respondenți cu acces la internet din 60 de țări din regiunile Asia-Pacific, Europa, America Latină, Orientul Mijlociu, Africa și America de Nord. Eșantionul folosit pentru extragerea concluziilor specifice României este format din 500 de respondenți chestionați online.
Pentru mai multe informații, descărcați studiul integral.
Sursă foto: infoshinfo.com

