Solutia de ambalare este la fel de importanta ca si produsul in sine | Progresiv
Compania Agricola a lansat pe parcursul ultimului an mai multe produse caracterizate prin originalitate atat la nivel de concept, cat si la nivel de ambalaj. Cristian Calin, Corporate PR Manager Agricola Bacau, afirma ca solutiile au plecat de la nevoile consumatorilor, identificate in urma a numeroase studii de piata.
Agricola Bacau este prima companie care a lansat in Romania sortimentele din carne de pui asezate in tavita de polistiren si ambalate in folie cryofilm, ca urmare a unei investitii, in 2007, in prima linie de ambalare in atmosfera controlata (sistem BDF) din Romania.
In august 2009, Agricola Bacau a lansat in premiera Puiul Familist, intr-o formula inovatoare de ambalare: un pui grill si doua pulpe in acelasi pachet. Ambalajul Puiului Familist a fost personalizat cu ajutorul companiei GMP: eticheta este distincta fata de celelalte produse ale companiei, iar tavita din polistiren este verde pentru accentuarea diferentei. Pe eticheta este semnalizat prin grafica atributul rational al produsului: „are doua pulpe pentru copii si doua pentru parinti”. In aprilie 2010, Agricola Bacau a lansat Puiul Antistres, care se comercializeaza intr-o tavita speciala din aluminiu, in care se si gateste si cu ajutorul careia se evita curatarea vasului de gatit. Studiile au relevat ca 62% dintre femei ar prefera sa nu curete, spele si sa transeze carnea, in timp ce 73% au declarat ca etapa de curatare a vasului este cea mai strensanta parte a gatitului.
La inceputul lunii iunie 2010 Agricola Bacau a lansat Puiul Fericit, creat pentru cei care vor sa-si aduca aminte de gustul, savoarea, consistenta si chiar culoarea puiului de altadata, crescut ca la curte. Primele estimari aratau ca acesta va creste vanzarile de carcasa de pui Agricola Bacau cu 5%. Eticheta a fost realizata tot de GMP, avand o grafica relevanta pentru modul in care puiul este crescut: „crescut ca la curte”, „crescut in ferme mici” si „pui cu certificat de nastere”. Puiul Fericit, ca si piesele transate, sunt ambalate in tavita din polistiren de culoare verde si folie cryofilm. In domeniul carnii de pui refrigerate exista trei mari categorii de ambalaje, respectiv: punga, tavite cu folie cryofilm si ambalarea in atmosfera controlata. Toate aceste forme de ambalare raspund cerintelor de securitate alimentara, pe intreg lantul, de la productie la raft.
In ceea ce priveste vizibilitatea la raft, produsele care utilizeaza un layout distinct si informatii dedicate pe ambalaj vor avea intotdeauna de castigat, mai explica Cristian Calin.
Selectarea solutiei
In procesul de selectare a solutiei de ambalare provocarile sunt particularizate de ideea din care se naste un produs si de necesitatile destinatarului acelui produs. La alegerea unui ambalaj (inclusiv eticheta) se tine cont de posibilitatile tehnologice, de particularitatile tehnice ale produsului, de atributele rationale si emotionale ale acestuia, de obiceiurile de cumparare (ambalaj efectiv, gramaj / pachet, standarde de masa s.a.).
Practic, solutia de ambalare este la fel de importanta ca si produsul in sine, pozitionarea acestuia, distributia sa in universul targetat si eficienta comunicarii din punct de vedere al interactiunii directe cu segmentul de consumatori vizat.