Raport Nielsen: stabilitatea pietei de FMCG | Progresiv
In ciuda titlurilor pesimiste din presa referitoare la recesiunea economica, date cuprinzatoare din cel mai recent studiu efectuat de Nielsen cu privire la cresterea economica in Europa arata ca 2008 a fost un an relativ stabil in industria de FMCG.
Cheltuielile au fost similare cu cele din 2007: +6,7% vs. +6.2% in 2007. Cea mai mare parte a cresterii a venit din inflatia preturilor; cresterea volumului a fost de +0,4%.
Spre sfarsitul lui 2008 temerile legate de inflatie au fost inlocuite cu cele privitoare la criza economica. Scaderea preturilor la comoditati s-a accentuat in Q4 in timp ce variatia preturilor a ajuns la 4,2% (de la +6,4%). Componenta volumica ramane usor pozitiva la +0,4%.
Tarile in care cresterea volumica a scazut comparativ cu trimestrul anterior sunt: Italia, Irlanda, Ungaria, Grecia, Finlanda, Danemarca si Belgia.
Pe masura ce inaintam in primul trimestru al lui 2009 ne putem astepta ca variatia preturilor sa se diminueze din moment ce preturile au devenit stabile, insotite in parte de nivelul inalt al promotiilor. Marea Britanie ar putea face fata acestui trend, devalorizarea lirei ducand la preturi mai mari pentru alimentele importate.
Scaderea in volum s-a petrecut cu o intarziere de aproximativ sase luni de la momentul valului de inflatie la alimente (inceputul lui 2008). Nielsen anticipeaza ca recesiunea economica sa afecteze cresterile de volum in Q1 si Q2 ale 2009.
Marci private
S-a discutat mult in presa despre performantele marcilor private pe perioada crizei economice. Aleg oare cumparatorii marcile private ale retailerilor in locul brandurilor preferate?
Cifre recente ale vanzarilor date de Nielsen in cinci piete majore din Europa (Marea Britanie, Germania, Franta, Spania si Italia) demonstreaza ca trendul mult discutat de migrare catre marcile private nu se confirma. Vanzarea de marci private continua sa ocupe intre o treime si un sfert din valoarea vanzarilor, fara vreo schimbare brusca fata de anul anterior.
Analiza categoriilor in pietele majore arata deasemenea ca brandurile de top se mentin pe pozitii in general, cu o mica diferenta a cotei valorice. Totusi, in 2009 ne asteptam sa vedem mai mult spatiu la raft alocat marcilor private, iar in anumite piete furnizorilor de branduri cunoscute li se va cere sa investeasca mai mult in promotii si marketing in-store pentru a asigura spatiul primar la raft.
Hard Discounteri
Discounterii din Europa continua sa se bucure de cresterea cotei de piata, consumatorii concentrandu-se tot mai mult pe preturi si segmentele value for money. Germania ramane piata dominanta pentru acesti retaileri, desi in Marea Britanie si Olanda tot mai multi consumatori migreaza catre segmentul low, iar in Marea Britanie 42% dintre gospodarii au vizitat un discounter in ultimele 12 saptamani.
Promotii
Activitatea promotionala este stabila in principiu, desi Marea Britanie ramane regatul promotiilor in Europa, cu o treime din toate cumparaturile achizitionate in cadrul promotiilor (volumul vanzarilor). In perioada de varf dinaintea Craciunului aceasta pondere a crescut la 40% in cazul brandurilor, cu o crestere fara precedent a reducerilor.
Acest raport compara dinamica pietelor in ansamblu in sectorul de FMCG in Europa. Se bazeaza pe cercetarile Nielsen efectuate in fiecare piata europeana si acopera vanzarile efectuate in magazine alimentare, hypermarketuri, supermarketuri, discounteri si magazine convenience. Raportul se bazeaza pe cea mai vasta gama de categorii de produse, monitorizate continuu de Nielsen in fiecare dintre aceste tari si canale. Acest raport compara Q4 din 2008 cu Q4 din 2007.