Producatorii de vin din UE vor putea adauga pe etichete termenul de "vin bio" | Progresiv

Comitetul permanent pentru agricultura ecologica (SCOF) a elaborat noi norme UE pentru vinul organic, care vor fi publicate in Jurnalul Oficial in saptamanile ce urmeaza. Noul regulament, care se va aplica incepand cu recolta din 2012, permite producatorilor de vin organic sa foloseasca termenul de „vin bio” pe etichetele lor. Producatorii de vin din UE vor putea adauga pe etichete termenul de

Etichetele trebuie sa poarte de asemenea logo-ul pentru agricultura organica utilizat in UE, precum si codul organismului de certificare si trebuie sa respecte totodata si celelalte norme de etichetare a vinului. Desi exista deja norme pentru „vinul produs din struguri organici”, acestea nu vizeaza si practicile de vinificatie, adica intregul proces de transformare a strugurilor in vin.

Noile norme sunt mai transparente si faciliteaza recunoasterea produsului de catre consumatori.  Ele vor contribui la o mai buna functionare a pietei interne si la consolidarea pozitiei "vinurilor bio" din UE pe piata internationala, unde multi alti producatori (din SUA, Chile, Australia, Africa de Sud) au deja norme stabilite pentru acest tip de vinuri. Acest regulament finalizeaza pachetul legislativ referitor la agricultura organica in UE, care acopera de acum toate produsele agricole.

Noul regulament prevede un subansamblu de practici oenologice (vinicole) si stabileste substantele permise pentru obtinerea vinurilor organice. De exemplu, acidul sorbic si desulfitarea nu vor fi permise, nivelul sulfitilor din vinul organic trebuind sa fie cu cel putin 30-50 mg/l mai mic decat la vinul obtinut prin metode conventionale (in functie de continutul de zahar rezidual).

Noile norme aplicabile procesului de vinificatie organic introduc o definitie tehnica a “vinului bio”, care respecta obiectivele si principiile agriculturii organice. Regulamentul CE identifica tehnicile oenologice si substantele autorizate pentru obtinerea "vinului bio". Printre acestea se numara: continutul maxim de sulfiti de 100 mg/l la vinul rosu (150 mg/l pentru vinul produs in mod conventional) si 150 mg/l la vinul alb/roze (200 mg/l in cazul vinului produs in mod conventional), cu o diferenta de 30 mg/l in cazul in care continutul de zahar rezidual depaseste 2g/l.

Parc de Retail dezvoltat de K2 Retail Properties, detalii pe www.revistaprogresiv.ro
K2 Retail Properties accelerează investițiile în orașele mici și mijlocii
Cu un portofoliu de 24 de parcuri de retail, dintre care 14 în curs în dezvoltare, pentru care a fost alocat un buget de investiții de peste 36 de...
Lansarea berii 1923 Un Mit in Auchan Crangasi 5
Noua bere a FC Rapid, disponibilă în premieră în rețeaua Auchan
După lansarea fan shop-ului FC Rapid, a berii Giuleșteana și a vinului oficial al FC Rapid, Povestea Alb-Vișinie, Auchan România continuă...
angajati loc de munca
Deloitte: Asistăm la o estompare accelerată a granițelor tradiționale dintre funcții, industrii și forme de muncă 
Angajatorii din România (66%) consideră că ajustarea structurii organizației pentru a echilibra agilitatea și flexibilitatea necesare...
Colruyt vinde 81 de magazine din Franța către proprietarul Intermarché. Vezi mai multe pe revistaprogresiv.ro
Colruyt vinde 81 de magazine din Franța către proprietarul Intermarché
Retailerul belgian Colruyt Group intenționează să vândă 81 de magazine din Franța către Groupement Les Mousquetaires, proprietarul...
consum bere la meciuri de fotbal studiu Reveal Marketing Research
Studiu: Berea, strâns asociată cu fotbalul în percepția românilor
Berea este strâns asociată cu fotbalul în percepția românilor - aceasta este concluzia unei cercetări de piață realizate de Reveal Marketing...
Lidl : 18 cooperative agricole livrează roșii în toate magazinele din România. Vezi mai multe pe revistaprogresiv.ro
Lidl: 18 cooperative agricole livrează roșii în toate magazinele din România
Lidl România anunță că, începând cu 19 iunie, clienții vor găsi în Piața Lidl doar roșii provenite exclusiv de la producători...