Producatorii de vin din UE vor putea adauga pe etichete termenul de "vin bio" | Progresiv
Comitetul permanent pentru agricultura ecologica (SCOF) a elaborat noi norme UE pentru vinul organic, care vor fi publicate in Jurnalul Oficial in saptamanile ce urmeaza. Noul regulament, care se va aplica incepand cu recolta din 2012, permite producatorilor de vin organic sa foloseasca termenul de „vin bio” pe etichetele lor.
Etichetele trebuie sa poarte de asemenea logo-ul pentru agricultura organica utilizat in UE, precum si codul organismului de certificare si trebuie sa respecte totodata si celelalte norme de etichetare a vinului. Desi exista deja norme pentru „vinul produs din struguri organici”, acestea nu vizeaza si practicile de vinificatie, adica intregul proces de transformare a strugurilor in vin.
Noile norme sunt mai transparente si faciliteaza recunoasterea produsului de catre consumatori. Ele vor contribui la o mai buna functionare a pietei interne si la consolidarea pozitiei "vinurilor bio" din UE pe piata internationala, unde multi alti producatori (din SUA, Chile, Australia, Africa de Sud) au deja norme stabilite pentru acest tip de vinuri. Acest regulament finalizeaza pachetul legislativ referitor la agricultura organica in UE, care acopera de acum toate produsele agricole.
Noul regulament prevede un subansamblu de practici oenologice (vinicole) si stabileste substantele permise pentru obtinerea vinurilor organice. De exemplu, acidul sorbic si desulfitarea nu vor fi permise, nivelul sulfitilor din vinul organic trebuind sa fie cu cel putin 30-50 mg/l mai mic decat la vinul obtinut prin metode conventionale (in functie de continutul de zahar rezidual).
Noile norme aplicabile procesului de vinificatie organic introduc o definitie tehnica a “vinului bio”, care respecta obiectivele si principiile agriculturii organice. Regulamentul CE identifica tehnicile oenologice si substantele autorizate pentru obtinerea "vinului bio". Printre acestea se numara: continutul maxim de sulfiti de 100 mg/l la vinul rosu (150 mg/l pentru vinul produs in mod conventional) si 150 mg/l la vinul alb/roze (200 mg/l in cazul vinului produs in mod conventional), cu o diferenta de 30 mg/l in cazul in care continutul de zahar rezidual depaseste 2g/l.





