Pregatiti-va pentru un 2009 aparte | Progresiv
Acum vreo patru ani, Dr. Daniel Thorniley, Senio Vice President al The Economist Group, declara despre Romania ca este "steaua in ascensiune" a Europei. Ritmul de crestere economica prindea aripi, iar investitorii straini descopereau un nou taram al fagaduintei. Romania raporteaza inca peste cinci procente la cresterea produsului intern brut, dar datele problemei, in anul 2008, s-au schimbat esential. Parte a Europei Centrale si de Est, suntem angrenati si noi in caruselul unei crize financiare mondiale care-si va lasa amprenta asupra regiunii in care traim.
Cel putin asa sustine un alt reputat analist, Nenad Pacek, Vice Presedinte si responsabil pentru Europa continentala, Orientul Mijlociu si Africa al The Economist. Acesta avertiza, inca de la sfarsitul anului trecut, asupra viitoarei incetiniri a cresterii in Europa Centrala, de Sud-Est si in Tarile Baltice afirmand ca: cresterile economice nu vor mai atinge 7%, sapte din opt motoare de crestere in CEE vor fi afectate anul acesta si anul viitor, iar companiile ar trebuie sa inceapa (atentie, era decembrie 2007) sa se pregateasca pentru o perioada de stagnare sau chiar de regres.
Acum, cand economia mondiala sufera, va antrena si CEE dupa ea, argumenteaza expertul, iar riscul a crescut pana la a declara ca o recesiune in toate pietele nu este deloc de neimaginat.
In ceea ce priveste Romania, Nenad Pacek avertizeaza asupra faptului ca tara noastra importa prea mult si nu exporta indeajuns, iar deficitul de cont curent a depasit 15%, in conditiile in care zona de alarma pentru statele UE este de 4% din PIB. Marele risc pentru economia romaneasca si pentru mersul afacerilor este necesitatea de a reduce deficitul de cont curent, care depaseste acum 30 de miliarde de dolari anual. In contextul global actual, investitiile straine directe nu vor depasi 5 - 6 miliarde de dolari in 2009, ceea ce inseamna ca diferenta trebuie acoperita din imprumuturi externe. Iar imprumuturile externe au devenit foarte scumpe, daca nu imposibile, ceea ce va obliga autoritatile sa tempereze importurile. Desi cifrele nu o arata inca, Nenad Pacek afirma ca Romania va intra intr-o perioada de "calmare" din acest punct de vedere, dupa cativa ani de crestere exceptionala. Expertul The Economist adauga ca tara noastra va reusi sa reintre pe drumul cel bun in conditiile in care o actiune coordonata la nivel global reuseste sa restaureze increderea in banci si sa reduca criza creditelor, pentru un acces mai facil la finantarea internationala. In caz contrar, "Romania va fi norocoasa daca va consemna orice fel de crestere in 2009".