GfK: Optimismul românilor, în creştere | Progresiv

Dorinţa de cumpărare a consumatorilor români a înregistrat un avans de 7 puncte pe trimestrul al treilea, ajungând la valoarea de -6,9 puncte, arată datele studiului GfK Climatul de Consum Europa pentru T3 al anului 2014. Totodată, indicatorul a crescut cu circa 14 puncte faţă de valoarea de anul trecut, rezultatul fiind influenţat şi de evoluţia  pozitivă a aşteptărilor privind starea economiei, dar şi a aşteptărilor privind veniturile. GfK: Optimismul românilor, în creştere

În 2013 economia românească a înregistrat o creştere de 3,5 procente şi, ca de fiecare dată în perioada campaniilor electorale, consumatorii devin tot mai optimişti, fiind de părere că în următoarele luni vor beneficia de performanţa economică în creştere. La -3,7 puncte, aşteptările privind starea economiei continuă să fie negative, înregistrând însă o creştere constantă pe parcursul acestui an.

Aşteptările privind veniturile au crescut deja cu mult peste media pe termen lung de zero, situându-se la 5,3 puncte. Consumatorii români se aşteaptă deci la o uşoară creştere a salariilor şi tarifelor. În iunie indicatorul a atins o valoare maximă de 6,5 puncte, cea mai ridicată valoare înregistrată din noiembrie 2008.

Consumatorii presimt vremuri tulburi pentru economia europeană

În ultimele trei luni aşteptările consumatorilor privind starea economiei au scăzut în aproape toate ţările în care este derulat studiul, cu scăderi substanţiale în unele zone. Tendinţa ascendentă prezentată de aşteptările privind veniturile şi dorinţa de cumpărare pare să fi dispărut şi ea în multe ţări. Indicele climatului de consum GfK pentru UE (28 ţări) se situează în prezent la 4,2 puncte, comparativ cu 9,1 puncte în trimestrul anterior – cea mai ridicată valoare înregistrată din aprilie 2008.

Dezvoltarea economică în majoritatea ţărilor Uniunii Europene (UE) a fost semnificativ mai mică decât cea anticipată în primăvară de organismele economice şi de guverne. În unele ţări, performanţa economică a început de fapt să scadă din nou.

Germania nu mai este forţa motrice a creşterii economice în Europa, economia acesteia scăzând uşor, cu 0,2 procente în trimestrul al doilea. Potrivit experţilor, creşterea va reveni în trimestrul al treilea, rămânând însă relativ slabă. Deşi consumatorii germani continuă să facă cumpărături cu plăcere, sectorul orientat către export al economiei a fost afectat de cererea externă slabă. Acest lucru afectează statele UE, însă şi naţiunile emergente, cum ar fi Brazilia, China şi Rusia. În ultimii ani, economiile acestor regiuni au înregistrat o creştere foarte puternică în unele sectoare. Însă, între timp, ratele de creştere au încetinit, înregistrând valori sub 10%. Consumatorii şi-au acoperit în mare parte nevoia de bunuri materiale şi nu mai consumă la fel de mult ca în trecut.

Un alt aspect demn de avut în vedere sunt conflictele semnificative care au dominat recent scena internaţională. Acestea includ tensiunile şi sancţiunile economice dintre Rusia şi UE, războiul din Orientul Mijlociu, ameninţarea prezentată de Statul Islamic (SI) şi tranziţia politică din Turcia. Toate aceste evenimente contribuie la creşterea stării de nesiguranţă în rândul consumatorilor. Firmele şi băncile s-au abţinut de la a face investiţii şi a acorda împrumuturi, acest lucru având un impact direct asupra performanţei economice a diferitelor ţări.

Nivelul coborât al inflaţiei este şi el un factor important. În septembrie, inflaţia la nivel european era de 0,3 procente. Este cea mai mică valoare înregistrată în aproape cinci ani. O serie de ţări luptă deja împotriva deflaţiei, ceea ce înseamnă că preţurile de consum sunt în scădere.

Această situaţie dificilă este reflectată şi în Indicele IFO al mediului de afaceri. În septembrie, acesta a coborât la cea mai mică valoare înregistrată în Germania din aprilie 2013. În multe ţări est-europene climatul de afaceri este în prezent mai puţin prielnic decât acum zece ani. Pe lângă sancţiunile economice, declaraţiile făcute de preşedintele rus, Vladimir Putin, afectează şi ele economia est-europeană.

Rezultatele studiului GfK Climatul de consum Europa au la bază un studiu asupra consumatorilor realizat, la comanda Comisiei Europene, în toate ţările Uniunii Europene. Sunt chestionate lunar aproximativ 40.000 de persoane, reprezentând populaţia adultă din 28 de ţări UE.

 

 

angajati loc de munca
Deloitte: Asistăm la o estompare accelerată a granițelor tradiționale dintre funcții, industrii și forme de muncă 
Angajatorii din România (66%) consideră că ajustarea structurii organizației pentru a echilibra agilitatea și flexibilitatea necesare...
Colruyt vinde 81 de magazine din Franța către proprietarul Intermarché. Vezi mai multe pe revistaprogresiv.ro
Colruyt vinde 81 de magazine din Franța către proprietarul Intermarché
Retailerul belgian Colruyt Group intenționează să vândă 81 de magazine din Franța către Groupement Les Mousquetaires, proprietarul...
consum bere la meciuri de fotbal studiu Reveal Marketing Research
Studiu: Berea, strâns asociată cu fotbalul în percepția românilor
Berea este strâns asociată cu fotbalul în percepția românilor - aceasta este concluzia unei cercetări de piață realizate de Reveal Marketing...
Lidl : 18 cooperative agricole livrează roșii în toate magazinele din România. Vezi mai multe pe revistaprogresiv.ro
Lidl: 18 cooperative agricole livrează roșii în toate magazinele din România
Lidl România anunță că, începând cu 19 iunie, clienții vor găsi în Piața Lidl doar roșii provenite exclusiv de la producători...