Cum să îţi surprinzi clienţii cu dotările din magazin | Progresiv
Orice detaliu poate face diferenţa în retail, iar inovaţiile din domeniul rafturilor, vitrinelor frigorifice, iluminării sau sistemelor de aşezare a produselor la raft pot atrage atenţia şi fideliza cumpărătorii, care se vor simţi mai aproape de un magazin care încearcă să contribuie în permanenţă la obţinerea unei experienţe de cumpărare cât mai plăcută.
Aducerea în magazin a noilor tehnologii şi inovaţii reprezintă soluţii destul de costisitoare pentru retailerii independenţi, având în vedere că aceştia nu dispun de bugetele de investiţii ale lanţurilor de magazine. De cele mai multe ori, în afara investiţiilor realizate pentru inaugurarea magazinului sau atunci când spaţiul de vânzare trece printr-un proces de modernizare, schimbările sunt minime şi ţin mai degrabă de înlocuirea echipamentelor uzate sau a celor care nu mai funcţionează.
O astfel de abordare nu este însă cea mai potrivită pentru un retailer independent, în condiţiile în care concurenţa lanţurilor internaţionale a crescut pe segmentul de proximitate în marile oraşe şi în Bucureşti. Chiar şi prin aducerea unor modificări minime proprietarii de magazine pot atrage însă atenţia cumpărătorilor.
Echipamentele frigorifice
În cazul vitrinelor frigorifice, accentul este pus pe reducerea consumului de energie electrică. Ultimele tendinţe în materie de echipamente de frig prevăd dotarea vitrinelor verticale cu uşi de sticlă culisante sau cu balamale pentru a asigura o mai mare eficienţă energetică. În condiţiile în care clientul nu mai are contact direct cu produsul, este foarte importantă calitatea sticlei folosite, care să permită o cât mai bună vizibilitate a produselor proaspete, aşa cum sunt mezelurile, lactatele sau semipreparatele.
Chiar dacă există posibilitatea de a utiliza vitrinele date retailerilor de către furnizori, prin intermediul diferitelor programe de trade marketing, este de preferat ca retailerii să îşi achiziţioneze propriile echipamente frigorifice din cel puţin trei motive. În primul rând, vitrinele branduite pot reduce din coerenţa şi integritatea layout-ului din interiorul magazinului, care poate părea astfel prea încărcat pentru clienţi. Totodată, evidenţierea a anumitor branduri poate duce la scăderea vânzărilor altor mărci, iar acceptarea unor vitrine din partea anumitor furnizori poate reduce puterea de negociere a retaileruli în faţa acestora. Nu în ultimul rând, punerea în funcţiune a acestora poate reduce eficienţa energetică în magazin, dacă agregatele acestora nu pot fi integrate cu uşurinţă în instalaţia de climatizare, astfel încât aerul cald degajat de acestea să fie evacuat în exterior.
Vitrinele de produse congelate pot reprezenta un element diferenţiator în retailul independent, în condiţiile în care nu toate magazinele au în portofoliu astfel de produse. Cele mai perfomante vitrine din această categorie, care au un consum redus de energie, reprezintă investiţii costisitoare, amortizarea fiind principalul obstacol în achiziţia unor astfel de echipamente.
Vitrinele calde
În funcţie de amplasamentul magazinului, proprietarul îşi poate îmbogăţi sortimentaţia cu preparate calde. Un rotisor şi o vitrină care să menţină calde sandvişurile, preparatele din carne şi cele de patiserie pot reprezenta un motor de trafic în perioada prânzului, dacă în apropierea magazinului există clădiri de birouri sau instituţii de învăţământ.
Zona de legume-fructe
Raioanele de legume şi fructe au intrat în atenţia marilor reţele de magazine, care au amenajat acestă zonă, astfel încât să recreeze aspectul unei pieţe tradiţionale, locul preferat în continuare de români pentru cumpărarea fructelor şi legumelor. În cazul magazinelor mai mici, accentul trebuie pus pe prospeţime, una dintre posibilităţile îmbunătăţirii acesteia fiind utilizarea pulverizatoarelor sau a vaporizatoarelor de apă. Pulverizatoarele ajută la menţinerea aspectului plăcut al fructelor şi al legumelor pentru o perioadă mai lungă de timp, împiedicând uscarea prematură şi schimbarea aspectului acestora. În condiţiile în care fructele şi legumele sunt umezite permanent, ele îşi vor menţine şi greutatea.
Vaporizatoarele ajută şi la reducerea temperaturii cu câteva grade pentru produsele aflate în jurul unei astfel de instalaţii. Pe de altă parte, vaporii de apă care vor sta în permananţă deasupra fructelor şi legumelor pot avea rolul unor „efecte speciale”, atrăgând atenţia clienţilor. Echipamentele utilizează stropitoare sau vaporizatoare cu temporizator, care pornesc singure la un anumit interval de timp. Întreţinerea se face la 9-12 luni, iar filtrul se schimbă în funcţie de duritatea apei.
Iluminarea magazinului
Deşi este necesară o investiţie iniţială mai ridicată, iluminarea cu LED-uri scade costurile cu consumul de energie electrică şi asigură o iluminare mai bună a rafturilor în magazin. În paralel, pot fi utilizate şi soluţiile LED de iluminare diferenţiată la raft sau cele pe bază de spoturi, utilizate cu precădere pentru a pune în evidenţă anumite articole sau categorii la raft.
Tehnologia LED permite în acelaşi timp îmbunătăţirea vânzărilor categoriilor de produse proaspete, care pot fi puse mai bine în evidenţă. Lumina recomandată pentru brânzeturi este cea galbenă, iar la raioanele de mezeluri şi de carne ambalată se foloseşte în special lumina roşie sau roz. Roşul deschis este, în schimb, recomandat pentru carnea proaspătă. Pentru produsele de panificaţie şi patiserie, lumina ar terbui să fie maronie.
Rafturile inteligente
Gradul de inovare la raft este unul ridicat în zilele noastre. Principalul element comun al acestor soluţii este ingeniozitatea, în condiţiile în care nu sunt necesare investiţii costisitoare, succesul fiind dat de eficienţa sistemului şi durabilitatea materialelor utilizate.
Există o multitudine de soluţii inovatoare gândite pentru creşterea vizibilităţii la raft. Utilizarea unor sisteme aparent banale – precum poliţele înclinate şi sistemele pe bază de role sau striaţii care împing în permanenţă produsele în faţă, în timp ce elementele magnetice nu le permit acestora să se mişte la stânga sau la dreapta - pot contribui la creşterea vânzărilor la raft şi reducerea costurilor cu personalul din magazin. Elementele magnetice pot, de asemenea, ajuta la segmentarea ofertei de produse la raft în categorii şi subcategorii, în timp ce accesoriile, care anunţă lipsa reperului la raft, arată cumpărătorilor că produsul este indisponibil momentan.
Creşterea spaţiului la raft mai poate fi îmbunătăţită şi cu ajutorul sistemelor înclinate care aduc în faţă produsele (de exemplu dozele, sticlele PET de 0,5l etc) şi se ajustează în funcţie de lăţimea acestora. Pe de altă parte, opritoarele de plastic transparent în formă de ”L” (concepute astfel pentru că peste 90% dintre cumpărători trag produsul de la raft prin dreapta) contribuie la acoperirea minimă a “feţei” produsului la raft, fiind recomandate magazinelor cu rulaje pe produsele care nu stau în picioare, de tipul mezelurilor feliate ambalate sau a pungilor cu seminţe şi fructe uscate.
Etichetele şi display-urile la raft
Raftul este principalul instrument de vânzare al retailerului, astfel că modalitatea de expunere a produselor, felul în care sunt puse în evidenţă ofertele promoţionale sau produsele speciale, utilizarea unor elemente grafice inedite la etichetele de preţ pot contribui la creşterea vânzărilor.
Imprimantele pentru etichetele color, în care, pe lângă preţ, pot fi adăugate imaginile produselor respective, pot scurta timpul petrecut de cumpărători în faţa raftului atunci când există mai multe articole aşezate unul lângă altul şi este necesară citirea mai multor etichete pentru identificarea preţului produsului dorit.
O altă tehnologie inovatoare este utilizarea de etichete de preţ sau display-uri animate care folosesc tehnologia e-ink, folosită şi de Amazon pentru ebook reader-ele Kindle. Astfel de preţuri animate, care pot atrage atenţia cumpărătorilor fără să-i agreseze vizual, reprezintă adevărate instrumente de marketing în mâna retailerilor. Deşi culorile utilizate prin intermediul tehnologiei e-ink sunt doar alb şi negru, aplicarea unei interfeţe colorate peste ecranul e-ink poate lăsa impresia că întregul display este color.
Tehnologiile schimbă retailul
Tot mai mulţi furnizori de tehnologie vin cu soluţii care permit clienţilor să cumpere, să scaneze şi apoi să achite singuri produsele, fără să interacţioneze cu personalul magazinelor. Pentru retailerii independenţi astfel de soluţii sunt destul de costisitoare, la fel cum sunt şi terminalele self-scanner sau self-checkout - care permit cumpărătorului sa îşi scaneze sau să îşi plătească singur produsele.
Noile tehnologii vor fi însă cu siguranţă adaptate în perioada următoare şi pentru magazinele mai mici.
Retailerii independenţi pot însă să îşi dezvolte site-uri prin intermediul cărora clienţii să poată comanda produsele pe care fie să le ridice din magazin, fie să le primească la domiciliu. Și la acest capitol pot apărea numeroase inovaţii. De exemplu, există o aplicaţie concepută astfel încât să nu mai existe cumpărători care să plece din magazin fără să cumpere ceva, chiar dacă aceştia nu găsesc produsul dorit. Astfel, aplicaţia monitorizează în timp real stocurile din depozit şi reţeaua de magazine şi poate fi utilizată pentru livrarea ulterioară la domiciliul clientului a produsului indisponibil pe moment.

