Bilant la 10 ani: 2,6 mil. tone de deseuri reciclate prin sistemul Eco-Rom Ambalaje | Progresiv
Eco-Rom Ambalaje, cea mai importanta organizatie de preluare a obligatiilor de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje de la agentii economici, a reciclat, in cei 10 ani de activitate, aproximativ 2,6 de milioane de tone de deseuri de ambalaje. Astfel, organizatia a contribuit la salvarea a 5,2 milioane de tone de resurse naturale (petrol, lemn, nisip, feldspat, minereu de fier, bauxita).
"In anul 2004 am pornit un proiect extrem de ambitios pentru acea perioada: crearea un sistem inedit de colectare separata si reciclare a deseurilor de ambalaje in Romania. Acesta se bazeaza pe un parteneriat eficient intre industria producatoare de bunuri ambalate, operatori de salubritate, colectori de deseuri, reciclatori, autoritati locale si cetateni. Practic, am unit toti actorii implicati in sistemul de gestiune a deseurilor pentru un deziderat comun: cresterea cantitatilor de deseuri reciclate, astfel incat Romania sa ajunga la nivelul celorlalte state europene”, a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.
Acest model a determinat ca domeniul gestiunii deseurilor de ambalaje sa fie unul la care Romania si-a indeplinit, an de an, obiectivele asumate fata de Uniunea Europeana ajungand, in prezent, la un procent de 55% reciclare din totalitatea deseurilor de ambalaje puse pe piata la nivel national. Eco-Rom Ambalaje indeplineste 72% din aceasta obligatie (conform celor mai recente date ale Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, 2011).
De 10 ani, acest sistem este sustinut integral de producatorii si importatorii de bunuri ambalate de pe piata din Romania, membrii Eco-Rom Ambalaje, printr-un aport financiar de 280 de milioane de lei. 80% din aceasta suma este directionata anual catre companiile de gestiune a deseurilor si extinderea sistemului de colectare separata: asigurarea serviciilor de colectare, sortare si transport a deseurilor catre fabricile de reciclare, investitii in infrastructura de colectare separata pentru populatie si in campanii de informare si educare a populatiei privind importanta colectarii separate a deseurilor de ambalaje.
Romanii colecteaza separat de 50 de ori mai mult decat acum 8 ani
Bazele sistemului de colectare separata a deseurilor de ambalaje pentru populatie au fost puse de Eco-Rom Ambalaje in anul 2006, in 14 localitati, numarul acestora crescand in ultimii 10 ani de peste 33 de ori, ajungand astazi la 464 de localitati. Astfel, aproximativ 45% din populatia Romaniei– circa 9 milioane de romani – are acces acum la serviciul pus la dispozitie de organizatie..
Cresteri semnificative se remarca si in ceea ce priveste cantitatile colectate separat de la populatie. Ca urmare a extinderii sistemului si a numeroaselor campanii de informare si educare a populatiei, cantitatile au crescut de 50 de ori: de la 800 de tone in 2006 la aproximativ 40.000 de tone la finalul anului 2013.
La nivel european se prefigureaza cresterea pana la 70-80% a obligatiilor de reciclare globale, incepand cu anul 2020. In acest context, Eco-Rom Ambalaje impreuna cu producatorii si importatorii de bunuri ambalate isi propun sa sustina in continuare cresterea performantei sistemului de colectare separata a deseurilor de ambalaje din Romania, prin eficientizarea parteneriatelor cu actorii responsabili, transparenta rolurilor si a datelor si prin campanii de informare si constientizare privind importanta separarii deseurilor ca responsabilitate si obligatie.
Eco-Rom Ambalaje a inceput activitatea in 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, urmand ca anul 2013 sa se incheie cu 2.849 de companii responsabile in portofoliu – reprezentand circa 5% din forta de munca salariala a Romaniei.