Agricover Credit IFN- numar triplu de fermieri clienti in 2009 | Progresiv
In 2009, comparativ cu anul precedent, Agricover Credit IFN, divizia de finantare a Grupului Agricover, si-a triplat numarul de fermieri clienti care au contractat credite de capital de lucru menite sa asigure acoperirea necesarului de finantare a cheltuielilor de infiintare si intretinere a culturilor agricole.
Potrivit unui comunicat al companiei, anul trecut, Agricover Credit IFN a acordat producatorilor agricoli credite in valoare de 123,5 milioane lei, fata de 57,5 milioane lei in 2008, anul lansarii sale pe piata; 385 de exploatatii agricole au devenit clienti Agricover Credit IFN in 2009, fata de 120 in anul precedent.
In 2009, Agricover Credit IFN a avut un profit brut de 4.132.523 RON, in crestere cu 337% fata de anul 2008, cand a inregistrat valoarea de 944.745 RON. "Pentru un an de criza economica globala, care a marcat cel de-al doilea an de activitate a companiei, rezultatele financiare ale Agricover Credit IFN au fost foarte bune.
Este insa adevarat ca acestea s-au datorat intr-o buna masura unei facilitati unice oferite de Agricover Credit, si anume faptul ca stingerea creditelor se poate realiza atat in bani, cat si in produse, datorita apartenentei companiei la Grupul Agricover si a integrarii activitatii sale cu cea a altor divizii: Agricover Distributie furnizeaza fermierilor inputuri si pachete tehnologice necesare infiintarii si intretinerii culturilor, Agricover Credit le finanteaza, iar Agricover Cereale poate prelua recoltele pentru stingerea datoriilor, in cazul in care beneficiarii creditelor opteaza pentru aceasta modalitate", a subliniat Robert Arsene, Directorul General al Grupului Agricover.
Agricover Credit IFN, care are ca obiect principal de activitate finantarea agriculturii, este prezenta pe piata de profil cu doua categorii de produse: linii de credit pentru capital de lucru si, respectiv, operatiunile de scontare si de forfetare.
Liniile de credit sunt destinate exploatatiilor agricole axate pe culturile de cereale, oleaginoase, pomicultura, legumicultura, viticultura sau zootehnie. Creditele se acorda in lei, pe o perioada de maxim 12 luni si au o dobanda variabila, cu un calcul de dobanda scadenta lunar sau capitalizata si avand scadenta corelata cu recoltarea sau cu termenele de plata ale contractelor de desfacere a recoltelor/multiplicare a semintelor. I
n functie de activitatea fermierului, liniile de credit pot fi acordate in baza unor contracte (contracte incheiate cu Grupul Agricover privind achizitia recoltelor obtinute, contracte de multiplicare a samantei semnate cu producatori de profil, contracte de desfacere incheiate cu industria procesatoare) sau constituind diferite gajuri (pe un stoc de cereale aflat in silozurile Grupului Agricover, pe echipamente) si/sau garantii imobiliare.
In ceea ce priveste operatiunile de scontare si forfetare, acestea au drept beneficiari producatorii cu contracte onorate (recolte livrate) de desfacere catre industria procesatoare, cu termen de incasare mai mare de 30 de zile; contractele se incheie pe o perioada de cel mult 6 luni, in lei, au o dobanda fixa, iar garantarea se realizeaza prin cesiunea creantelor din contractele de desfacere.
Pentru anul in curs, potrivit comunicatului de presa, Agricover Credit IFN vizeaza dezvoltarea altor produse destinate finantarii exploatatiilor agricole atat ca si capital de lucru, cat si din punct de vedere al investitiilor in agricultura, inclusiv prin co-finantarea proiectelor care acceseaza Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala. In ceea ce priveste obiectivele de business pe 2010, Agricover Credit IFN si-a propus sa creasca finantarile acordate fermierilor la 160 milioane lei, realizand un profit cu minim 10 % mai mare decat in anul precedent.