FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Vânzările de alimente, în scădere la început de toamnă

Vânzările de alimente, în scădere la început de toamnă

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în luna septembrie faţă de luna august 2022 cu peste 3%, arată datele Institutului Național de Statistică. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în cazul produselor alimentare, produse alimentare, băuturi şi tutun.

Datele INS arată că, în luna septembrie, doar pe această ramură a comerțului vânzările au scăzut cu 8,3% ca serie brută și cu 1,6% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Tot în scădere au fost și vânzările de produsele nealimentare. Calculat ca serie brută, în luna septembrie 2022, comparativ cu luna precedentă, vânzările au înregistrat un minus de 0,4%. Calculat ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, scăderea a fost de 0,8% în perioada analizată.

Dacă ne raportăm însă la primele nouă luni ale acestui an, vânzările magazinelor au fost în creștere comparat cu perioada similară a anului trecut. Ca serie brută, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 4,5%, datorită creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,1%), vânzărilor de produse nealimentare (+4,5%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,9%).

Calculat ca serie ajustată, vânzările au înregistrat o creştere medie de 5,6%, datorită avansului înregistrat la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,2%), vânzările de produse nealimentare (+4,3%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,7%).

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content