FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Vânzările de alimente, băuturi și tutun, pe minus în luna aprilie

Vânzările de alimente, băuturi și tutun, pe minus în luna aprilie

Comerțul cu alimente, băuturi și tutun a înregistrat în luna aprilie a acestui an o scădere de 6,1% ca serie brută și un declin de 2,4% ajustat sezonier prin comparație cu luna martie a acestui an, potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică.

Rezultatul ridică un semnal de alarmă în piață dacă luăm în calcul rata anuală a inflației în luna aprilie 2023 raportat la 2022 este de 11,2%, dar și faptul că Paștele a fost în luna aprilie, și, în general, acest moment de consum reprezintă un vârf de vânzare pentru comercianți.


Citește și: Percepția românilor asupra propriei bunăstări


Situația nu este mai bună nici dacă ne raportăm la luna aprilie a anului trecut. Astfel, vânzările de alimente, băuturi și tutun au raportat în luna aprilie a acestui an un plus de 1,5% ca serie brută, în timp ce ajustat la numărul de zile lucrătoare și sezonalitate vorbim despre un avans de 1,1% față de luna aprilie a anului trecut.

În primele patru luni ale acestui an comerțul cu alimente, băuturi și tutun a înregistrat o creștere de 5,7% ca serie brută, în timp ce în funcție de sezonalitate și numărul de zile lucrătoare vânzările s-au majorat cu 4,7% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Per ansamblu, comerțul cu amănuntul, cu excepția vânzărilor de autovehicule, s-a majorat în primele patru luni ale acestui an cu 3,4% ca serie brută și cu 3,1% ajustat sezonier prin comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.
 

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content