Vânzările în comerțul modern, creștere de 6,5% în iunie
După o creștere de două cifre a vânzărilor realizate în luna mai (+13%), luna iunie își temperează creșterea la jumătate (+6.5%) față de aceeași lună a anului trecut, arată analiza RetailZoom „Jurnal de vânzări pe timp de pandemie”.
Datele din luna iunie arată că acea creștere de 6,5% a fost adusă în principal de produsele alimentare, de altfel singurul segment cu vânzări în creștere. În cazul produselor pentru întreținerea casei a fost înregistrată pentru prima dată o scădere față de anul trecut (-0,3%), impact venit din zona vânzărilor de insecticide (-44%).
Tot în scădere au fost și vânzările produselor de îngrijire personală și, potrivit RetailZoom, categoria își continuă trendul descendent cu un minus de 4,9% în iunie 2020 față de iunie 2019. Deodorantele (-18,9%), gelul de duș (-13,5) și șamponul (-9,9%) sunt produsele care au înregistrat cele mai mari scăderi.
Cât despre sectorul alimentar, vinul, zahărul, cafeaua, laptele și pâinea preambalată sunt primele în topul realizat în funcție de valoarea vânzărilor din luna iunie a acestui an.
În ceea ce privește dinamica vânzărilor în prima jumătate a acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut, datele RetailZoom indică o creștere medie de 15,6%, țigările și tutunul fiind pe primul loc (+19%), apoi sectorul alimentar (+16%), produsele pentru casă (+16%) urmate de cele pentru îngrijire personală (+10%).
Creșterea de vânzări ale produselor bio depășește creșterea produselor non-bio, luând în calcul totalurile înregistrate de la începutul anului până la finalul lunii iulie. Dacă în cazul produselor bio avansul a fost de 18%, cu o creștere importantă în dreptul mâncării la borcan pentru bebeluși (+72,4%), produsele non-bio au înregistrat o creștere a vânzărilor de 16%.
În privința canalelor de vânzare, analiza RetailZoom arată că supermarketurile și minimarketurile își consolidează dinamica de creștere cu +7% în iunie 2019 față de aceeași lună a anului trecut. În cazul hypermarketurilor și a formatului convenience, dinamica este mult mai temperată, de 3%, respectiv 2%.
Toate informațiile se referă la indexul de date scanate al RetailZoom compus din peste trei mii de magazine din comerțul modern din România: Carrefour Hypermarket, Carrefour Market, Cora, dm, Inmedio, Mega Image, Shop&Go, Metro, Penny Market, Profi și XPress.
Adaugă comentariu nou