Amazon testează plata contactless cu ... palma
Cel mai mare retailer online din lume testează un nou sistem de plată contactless în locațiile sale din Statele Unite. Sistemul are la bază un scanner capabil să citească modul în care sunt dispuse venele sub piele și nu amprentele clientului.
Potrivit informațiilor BBC, pentru a plăti, clientul trebuie să doar să asocieze cardul bancar cu palma, lucru care poate fi făcut la terminalele instalate în magazine. Scannerul înregistrează „harta” vaselor de sânge din palmă și o memorează ca atare. Ulterior, pentru a plăti cumpărăturile, clientul trebuie doar să își treacă palma pe deasupra scannerului.
Amazon susține că nu colectează datele personale ale clientului, ci le criptează în cloud, dar nu a oferit mai multe detalii despre modul tehnic în care se poate face asocierea între card și palmă. „Este vorba despre algoritmi de calcul personalizați”, transmite gigantul online.
În prezent, noul sistem de plată contactless este testat în două locații din Seattle, Washiongton, dar Amazon susține că poartă negocieri și cu alte lanțuri de magazine pentru a le vinde tehnologia. Sistemul dezvoltat de gigantul online poate fi extins și în afara retailului, fiind folosit ca metodă de acces în anumite locații publice.
„Această metodă de recunoaștere a palmei este bazată pe scanarea modului în care sunt dispuse venele sub piele. Modelul diferă atât de la om la om, dar și de la un deget la altul. Modelul de dispunere al vaselor de sânge nu se schimbă de-a lungul vieții ceea ce face din acest sistem unul mai eficient decât recunoașterea facilă”, susține Dr. Basel Halak, de la Universitatea din Southampton.
Potrivit acestuia, sistemul este la fel de sigur ca scanarea amprentelor, însă durează mult mai puțin și este mai sigur în condițiile actuale din moment ce nu presupune atingerea unor suprafețe.
Încercarea Amazon de a normaliza plățile biometrice este dur criticată în SUA. Reprezentanții Big Brother Watch susțin că tehnologiile gigantului online sunt tot mai invazive și riscă să construiască o lume în care oamenii sunt mai ușor de urmărit.
Sursă foto: BBC