FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Studiu: Românii vor să consume mai multe legume, în porții mici

Studiu: Românii vor să consume mai multe legume, în porții mici

Consumatorii români mănâncă în medie de trei ori pe zi, două dintre mese fiind reprezentate de preparate gătite în casă, și doar o jumătate de masă este bazată pe alimente de origine vegetală, arată datele obținute în cadrul unei cercetări realizate la finalul anului trecut de Bonduelle, producător de legume congelate și conservate. Participanții la studiu afirmă că regimul lor alimentar constă în 30-40% carne, 30-40% legume și fructe și 20-40% lactate și ouă.

Cu puține excepții, majoritatea participanților afirmă că legumele și fructele reprezintă o parte foarte importantă a regimului alimentar personal, principalul lor avantaj fiind aportul de vitamine. Pentru mulți oameni, legumele reprezintă modalitatea tipică de „echilibrare” a prezenței cărnii la fiecare masă (ca aliment complementar). Legumele (inclusiv toate leguminoasele) sunt considerate drept modalitatea cea mai bună de a include în dietă vitaminele esențiale. Însă opțiunea este de regulă una de tip rațional: oamenii știu că legumele sunt sănătoase și încearcă să le includă în regimul lor alimentar, dar nu au un „atașament emoțional” real față de acestea, în timp ce proteinele animale, mai ales brânzeturile, generează un răspuns emoțional mult mai puternic.

Aproape o treime dintre români consumă conserve de legume de mai mult de trei ori pe săptămână, în timp ce majoritatea consumă legume congelate sau la conservă o dată sau de două ori pe săptămână (49% congelate, 51% la conservă).  Participanții la studiu consideră conservele de legume drept cea mai bună opțiune în cazul leguminoaselor. Explicația: sunt cel mai simplu de gătit și de folosit într-un fel de mâncare, putând fi consumate chiar direct din conservă. Conservele ajută la introducerea în regimul alimentar a unor leguminoase valoroase din punct de vedere nutritiv, dar care sunt în general greu de preparat sau necesită un timp îndelungat de gătire, mai spun respondenții.

75% dintre participanții la studiu sunt de acord că scăderea sau eliminarea consumului de produse de origine animală și reorientarea către alimente de origine vegetală pot avea o contribuție importantă la starea personală de sănătate. 67% dintre participanți sunt de acord că regimul alimentar cel mai sănătos este unul care include un aport moderat și echilibrat din toate grupele alimentare, atât alimente de origine animală, cât și vegetală.

Referitor la impactul asupra mediului, cea mai importantă modalitate de a proteja planeta este, în opinia majorității participanților (73%), reducerea risipei de alimente, respectiv a cumpăra mai puține alimente sau a cumpăra în mod mai organizat.
Majoritatea persoanelor care au început să lucreze de acasă afirmă că au devenit mai atenți la regimul și obiceiurile lor alimentare, precum și la calitatea alimentelor pe care le consumă; tot aceștia afirmă că de când lucrează de acasă gătesc mai mult sau au învățat să gătească.

În cazul lucrătorilor din prima linie, ultimul an și jumătate a adus un impact negativ în ceea ce privește obiceiurile alimentare. Aceștia au fost mai puțin atenți la alimentele pe care le consumă, au înlocuit adesea alimentele nutritive cu unele ușor de consumat, care oferă o senzație imediată de sațietate (de regulă carbohidrați) și au avut un program haotic al meselor principale ale zilei. Persoanele care afirmă că obiceiurile lor alimentare s-au îmbunătățit în ultimul an și jumătate raportează un consum crescut de legume și fructe ca fiind una dintre îmbunătățirile pe care le-au pus în practică, în paralel cu alegerea unor alimente de calitate mai bună și cu consumul crescut de mâncare gătită acasă.

Metodologie: La studiu au participat 812 persoane cu vârste între 25 și 55 de ani, având cel puțin studii medii și care locuiesc în orașe cu peste 150.000 de locuitori.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content