FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Sistemul garanție-returnare a fost aprobat de Guvern, garanția de 50 de bani devine realitate

Sistemul garanție-returnare a fost aprobat de Guvern, garanția de 50 de bani devine realitate

Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Hotărârea de Guvern care reglementează sistemul garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR).

Sistemul presupune o garanție de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată, garanție pe care o vor plăti consumatorii în plus față de prețul produsului. Suma va putea fi însă recuperată cât timp consumatorul returnează ambalajele în orice magazin din România. Potrivit Ministerului Mediului, sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele de mici dimensiuni la hypermarketuri.

„Adoptarea HG-ului este un pas firesc, având în vedere procesul de consultare publică lung și consistent pe care l-am avut alături de toți actorii din piață: retaileri, producători, cumpărători. Contribuția acestora este una decisivă la construcția și operaționalizarea sistemului garanție-returnare. Totodată, SGR-ul funcționează deja în peste 10 state europene, cu rezultate care ating colectarea și procesarea a circa 90% din deșeurile reciclabile puse pe piață. Implementarea SGR-ului în România are o contribuție esențială în atingerea țintelor ambițioase de reciclare și colectare, pe care ni le-am asumat prin adoptarea OUG-urilor privind regimul deșeurilor din luna august a acestui an”, spune Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Prevederile acestei Hotărâri de Guvern se aplică ambalajelor primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 litri inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piața națională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

„Conform sistemului garanție-returnare, cantitățile de ambalaje returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcționează deja”, explică Ministerul Mediului.

Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanți ai acestora, comercianți, dar și statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecția mediului cu un procent de 20%.

Hotărârea de Guvern prevede ca, după selectarea operatorului național de sistem, întreaga infrastructură să fie finalizată în luna octombrie a anului viitor. Concret, începând cu 1 octombrie 2022, producătorii și comercianții vor avea obligația de a colecta și de a recicla ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal.

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content