Retailul modern a pătruns în rural doar cu 10% din locații

Deși 23% din totalul vânzărilor de retail FMCG vin din mediul rural, sub 10% din magazinele din rețele de tip modern sunt amplasate în această zonă, arată datele studiului Rural Romania, realizat de către Nielsen. Retailul modern a pătruns în rural doar cu 10% din locații

România rurală, cu peste 10.000 de sate și 9 milioane de locuitori, are un potențial de dezvoltare insuficient explorat, arată studiul Rural Romania, în condițiile în care sub 10% din magazinele din rețelele de tip modern sunt amplasate în rural. Mai mult, magazinele din rural reprezintă numeric mai mult de jumătate (circa 60%) din totalul retailului din România.

Studiul Nielsen mai relevă faptul că locuitorii din mediul rural au profile în general similare cu cei din urban. Din cele cinci tipologii identificate, trei ar reprezenta un potențial real pentru comercianții din România, deoarece au un tipar complex de nevoi, un comportament de cumpărare și posibilități financiare comparabile cu cele din urban.

În ceea ce privește obiceiurile de cumpărare, acestea sunt influențate de accesul la diferitele canale de comerț, ceea ce implicit determină și alegerea diferitelor categorii de produse sau branduri. De exemplu, peste 70% din repondenții care merg regulat la hypermarket au un automobil în gospodărie. Comerțul de tip tradițional, disponibil majorității populației, este canalul vizitat cu frecvența cea mai mare, considerentele de conveniență punându-și deci amprenta asupra alegerilor, așa cum se întâmplă și în mediul urban.

Printre categoriile cel mai frecvent cumpărate se regăsesc pâinea, țigările și berea, dar și apa sau guma de mestecat. Coșul de cumpărături este compus în proporție de 66% din produse alimentare.

Mai mult, prețul și experiența anterioară cu produsul sunt principalii factori de decizie în alegerea brandurilor cumpărate, iar tipurile preferate de promoții sunt discountul și gratuitățile.

Pe de altă parte, penetrarea mărcilor private este destul de redusă (34%), în principal datorită distanței față de comerțul modern, dar ele sunt apreciate pentru raportul bun calitate preț.

În concluzie, întrucât 70% din repondenți au declarat că le place să meargă la cumpărături, accesul la o gamă mai variată de categorii și mărci în comerțul tradițional, precum și extinderea comerțului modern înspre cumpărătorii din mediul rural este un scenariu ce merită explorat, mai arată studiul Nielsen.

Citiți în numărul din decembrie al revistei Progresiv detalii suplimentare despre radiografia mediului rural și potențialul pe care îl prezintă pentru retailerii moderni.

Ruralul, o nouă bornă pe traseul expansiunii Barta Ati
Ruralul, o nouă bornă pe traseul expansiunii Barta Ati
Deși segmentul de retail independent pierde constant teren în fața marilor lanțuri, nu puțini sunt jucătorii care reușesc încă să...
INS: 7 din 10 români au plasat cel puțin o comandă online, iar decalajul dintre sat și oraș s-a redus în 2023
INS: 7 din 10 români au plasat cel puțin o comandă online, iar decalajul dintre sat și oraș s-a redus în 2023
Comerțul online ia amploare tot mai mare în România atât la nivel urban, cât și la nivel rural, potrivit datelor Institutului Național de...
Annabella, pariu pe urbanizarea cumpărătorului din rural
Annabella, pariu pe urbanizarea cumpărătorului din rural
La 12 ani de la deschiderea primului magazin Annabella în rural, unul dintre cei mai importanți jucători independenți din piața locală de...
Retailul modern a pătruns în rural doar cu 10% din locații
Retailul modern a pătruns în rural doar cu 10% din locații
Deși 23% din totalul vânzărilor de retail FMCG vin din mediul rural, sub 10% din magazinele din rețele de tip modern sunt amplasate în această...