Prețurile alimentelor, în creștere la început de an
Scumpirea medie trecută de Institutul Național de Statistică în dreptul mărfurilor alimentare pentru începutul acestui an față de luna decembrie a anului trecut este de 0,63%, pe lista prețurilor majorate fiind uleiul (+ 2,66%) și legumele și conservele de legume (+2,23%).
Raportat însă la începutul anului 2020, evoluțiile de preț sunt încă și mai mari. Potrivit INS, în dreptul mărfurilor alimentare stă trecută o creștere de 2,88% în ianuarie 2021 față de ianuarie 2020.
În luna ianuarie a acestui an, toate alimentele analizate de INS costau mai mult decât la finalul lui 2020, cu o singură excepție: mierea de albine (-0,06%). Comparat cu aceeași lună a anului trecut, pe lista alimentelor cu prețuri mai mici stau legumele și conservele de legume (-4,24%), cartofii (-28,76%), citricele și alte fructe meridionale (-4,94%).
Cumulat, prețurile de consum au crescut cu 1,3% în ianuarie 2021 comparativ cu luna decembrie 2020, iar rata medie de creștere a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2020 – ianuarie 2021) față de precedentele 12 luni (februarie 2019 – ianuarie 2020), calculată pe baza IPC, este 2,6%.