Penny conduce clasamentul cheltuielilor de publicitate în iunie, cu un buget de 19 mil. euro, urmat de Lidl

Penny, lanțul de supermarketuri german de tip discount deținut de Rewe, a ocupat prima poziție în ceea ce privește cheltuielile de publicitate, ce au ajuns în luna iunie la 19 milioane de euro, potrivit analizei de monitorizare mediaTRUST, efectuată între 1 și 31 iunie 2023. Lidl s-a plasat pe locul doi, iar Catena pe poziția a treia în clasament. Penny conduce clasamentul cheltuielilor de publicitate în iunie, cu un buget de 19 mil. euro, urmat de Lidl

Penny, lider în cheltuielile de publicitate, a cheltuit un buget la rate card de 19 milioane de euro și a difuzat nu mai puțin de 9.335 de reclame. Brandul a obținut cea mai mare expunere pe canalul N24, unde au fost transmise 1.042 de spoturi publicitare, urmat de B1 TV, care a difuzat 1.032 de reclame. Cu toate acestea, Penny a avut o prezență mai redusă în media tradițională, cu doar 3 apariții în presa scrisă și 1.214 de reclame difuzate la radio. Unul dintre spoturile de succes ale Penny - "Furnizor de produse proaspete al echipelor naționale de fotbal ale României" - a fost difuzat de peste 1.000 de ori în luna iunie, având un buget de publicitate de 3.1 milioane de euro (rate card).

Lidl intră în luna iunie în clasamentul celor mai active branduri direct pe locul 2, alocând un buget de 12.6 milioane de euro (rate card) pentru promovarea produselor sale. Au fost difuzate 7.931 de reclame, iar publicul a fost expus în medie de peste 264 de ori pe zi la spoturile Lidl. Brandul Lidl a avut cea mai mare expunere la TV, cu 5.173 de spoturi difuzate, cele mai multe la România TV - 513 reclame. Lidl a ales să se promoveze destul de mult și la radio, cu 2.693 spoturi în iunie, cele mai multe fiind difuzate la Magic FM. Brandul a fost prezent și în presa scrisă cu un total de 65 reclame.

Conform datelor furnizate de Admonit, platforma mediaTRUST pentru monitorizarea reclamelor, în intervalul monitorizat s-au difuzat peste 550.000 de spoturi publicitare.Analiza relevă că distribuția reclamelor pe canalele media a jucat un rol important în consolidarea notorietății brandurilor, cu o atenție deosebită acordată posturilor TV. În același timp, se observă că numărul brandurilor care au optat pentru promovarea la radio este semnificativ, evidențiind o diversificare a strategiilor de publicitate. Prezența brandurilor care s-au promovat în presa scrisă a rămas scăzută.

Pe locul 5 în lista brandurilor de top se află eMAG.ro, după Catena și Dr. Max, cu un rate card estimat la 9.6 milioane de euro și un total de 9.218 reclame difuzate. În strategia de promovare, eMAG.ro s-a concentrat în principal pe publicitatea la radio, având 4.960 de difuzări în acest mediu. Cele mai multe spoturi au fost difuzate la posturile Radio ZU (584 de spoturi) și Rock FM (572 de spoturi). Spotul "eCombinație să profiți de Genius Deals" a fost unul dintre cele mai difuzate în iunie, înregistrând peste 640 de difuzări. Costul estimat al acestui spot, conform rate card, se ridică la 1.2 milioane de euro.

Brandul Profi continuă să se mențină în top, evidențiindu-și strategia echilibrată de investiții și promovare, cu accent pe consolidarea și extinderea prezenței pe piață. În luna iunie, s-au difuzat nu mai puțin de 9.655 de spoturi publicitare, iar Profi a alocat un buget de peste 9,2 milioane de euro (rate card) pentru campaniile sale publicitare. Cea mai frecvent difuzată reclamă a fost ”La Profi, bucură-te de MultiProfit. Acum găsești Bere Holsten Pilsner 1.2L al 2-lea redus -50%.”, cu peste 420 de apariții atât la radio, cât și la televiziune.

Profi, buget de 16,9 milioane euro pentru publicitate în prima lună din acest an
Profi, buget de 16,9 milioane euro pentru publicitate în prima lună din acest an
Marile lanțuri de magazine au investit aproape 57 de milioane de euro în publicitate în luna ianuarie, Profi fiind...
Marile lanțuri de magazine au investit aproape 70 mil. euro în publicitate în decembrie
Marile lanțuri de magazine au investit aproape 70 mil. euro în publicitate în decembrie
În decembrie 2023, retailerii generaliști au marcat a treia cea mai semnificativă prezență în materie de...

În luna iunie, Carrefour a alocat 8,3 milioane de euro (rate card) pentru cheltuielile de publicitate, difuzând 6.501 de spoturi publicitare. Brandul și-a concentrat eforturile de promovare în principal la Radio ZU, unde au fost transmise 503 de spoturi.

În concluzie, industria publicității din România este caracterizată de investiții semnificative ale brandurilor în campaniile de promovare, reflectând importanța acordată notorietății și creșterii prezenței pe piață. Televiziunea rămâne principalul canal de promovare, dar se observă o diversificare către radio, în timp ce prezența în presa scrisă este mai redusă. Competiția în atragerea atenției consumatorilor se intensifică, impunând nevoia de inovație și strategii eficiente de comunicare pentru branduri. Brandurile înțeleg că mesajele vizuale puternice au un impact mai profund și contribuie la creșterea notorietății și a atractivității în ochii consumatorilor.

Raportul a fost elaborat pe baza datelor din monitorizarea reclamelor Admonit mediaTRUST în perioada 1 – 30 iunie 2023. Studiul a inclus reclamele brandurilor din media difuzate la radio, TV și presă scrisă. Cheltuielile prezentate în raport sunt conform tarifelor de listă oficiale ale fiecărui mediu, fără a include reduceri. Admonit permite monitorizarea campaniilor publicitare în timp real, inclusiv identificarea noilor spoturi și urmărirea cheltuielilor publicitare în funcție de categorii și mărci de produse detaliate.

Retailerii alimentari au dominat piața de publicitate în noiembrie
Retailerii alimentari au dominat piața de publicitate în noiembrie
Retailerii alimentari au dominat piața investițiilor în publicitatea la radio, tv și presă scrisă în luna...
Supermarketurile, cele mai mari cheltuieli de publicitate în iulie. Lidl detronează Penny, cu un buget de peste 14 milioane euro
Supermarketurile, cele mai mari cheltuieli de publicitate în iulie. Lidl detronează Penny, cu un buget de peste 14 milioane euro
Discounterul Lidl, care face parte din grupul Schwarz, s-a clasat pe primul loc în ceea ce privește cheltuielile de...
Penny, buget de 13,9 milioane euro pentru publicitate în luna mai
Penny, buget de 13,9 milioane euro pentru publicitate în luna mai
Retailerul Penny se află pe poziția secundă în clasamentul cheltuielilor de publicitate, alocând un buget de 13,9...
Industria dulciurilor, investiții de 88 mil. euro în publicitate în primul trimestru. Milka și Kinder, lideri
Industria dulciurilor, investiții de 88 mil. euro în publicitate în primul trimestru. Milka și Kinder, lideri
Industria dulciurilor a investit în primele trei luni ale acestui an aproximativ 88 mil. de euro în campanii...