Monitorul Prețurilor, actualizat cu o secțiune dedicată produselor cu adaosuri plafonate
Consiliul Concurenței a actualizat platforma online Monitorul Prețurilor, oferind utilizatorilor o secțiune dedicată produselor cu adaos comercial plafonat. Astfel, pe pagina principală a secțiunii „Produse alimentare” este disponibil un meniu nou, „Produse cu adaos plafonat”.
În funcție de criteriile de selecție ale utilizatorilor, de localizare și de disponibilitate, aplicația va arată prețurile practicate de fiecare magazin, așa cum sunt ele încărcate de fiecare retailer în platformă.
„Continuăm acțiunile noastre de a veni în sprijinul consumatorilor și am creat în Monitorul Prețurilor o secțiune dedicată produselor cu adaos comercial plafonat. În acest fel, se asigură o mai bună transparență a respectării reglementărilor în vigoare, iar consumatorii vor putea să verifice mult mai ușor prețurile produselor pe care vor să le achiziționeze”, a declarat Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței.
Sunt 41 de produse pentru care Guvernul a decis plafonarea adaosurilor comerciale disponibile în platformă, din categoriile de panificație, lactate, legume și fructe și carne.
Din sortimentul lactatelor, adaos plafonat au laptele, telemeaua, iaurtul, smântâna și untul. Totodată, pe lista produselor cu adaosuri plafonate se află și margarina.
În ceea ce privește alimentele de bază, făina, mălaiul, uleiul, zahărul, orezul, bulionul, drojdia și magiunul sunt pe lista scurtă.
Din categoria fructelor și legumelor, adaosuri plafonate au roșiile, ceapa, castraveții, fasolea, morcovii, ardeii, cartofii, usturoiul, merele, prunele, pepenele, strugurii și perele.
În secțiunea „Produse cu adaos plafonat”, consumatorii pot verifica cât costă un pui grill, tacâmurile de pui, pulpele întregi cu os, aripi de pui, carnea de porc de lucru, pulpa de porc cu os sau fără os, spată de porc, dar și ouăle, pâinea și cozonacul.
Platforma online www.monitorulpreturilor.info poate fi accesată la nivelul întregii țări de pe orice computer, iar în perioada următoare va fi actualizată și varianta pentru dispozitive mobile.
Potrivit prevederilor ordonanței nr. 67/2023, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ sunt limitate astfel:
- maximum 20% la procesator, aplicată față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;
- maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul de distribuitori pe lanț și aplicată față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale;
- maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul și cash&carry, aplicată față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.