Grup Șerban pregătește investiții de 15 mil. euro pentru 2022
Grup Șerban Holding, companie antreprenorială românească activă în mai multe domenii din agricultură și proprietarul lanțului de băcănii Șerban, pregătește investiții de peste 15 milioane de euro pentru o serie de proiecte care vizează irigații, capacități avicole, spații de depozitare și achiziționarea de noi echipamente în sectorul panificație-cofetărie.
“Activând în zona de agro-food, toate liniile noastre de business ne-au asigurat și anul acesta un avantaj competitiv. Anul 2020 a reprezentat o provocare din punct de vedere agro-business având în vedere impactul pandemiei COVID-19, coroborat cu o secetă pedologică. Totuși, prin măsurile luate în timp util, am reușit să ne adaptăm contextului nou în care ne-am trezit că trebuie să facem business, reusind să menținem cifra de afaceri la un nivel de peste 300 mil. lei și generând o EBITDA de 54,1 mil. lei. Mizăm pe rezultate care să ne răsplătească eforturile, într-o conjunctură favorabilă, și pe o creștere cu 2 cifre a veniturilor din exploatare generate, menținându-ne marginile de profitabilitate”, afirmă Elena Bufnilă, Director de Marketing și Comunicare Grup Șerban.
Potrivit acesteia, românii vor prefera în continuare să consume alimente sănătoase, nutritive și bogate în vitamine, tendință care se va reflecta în creșteri importante în direcția “health consuming”. “Prin urmare, ne-am îndreptat atenția spre cultivarea legumelor și am investit în sisteme de irigații, spații de depozitare controlate și echipamente de sortare/ambalare a produselor pe care le cultivăm: cartofi, morcov, ceapă, țelină, sfeclă roșie, păstârnac. În sectorul avicol creștem și comercializăm cu atenție pe lângă clasicul pui de rasă Ross 308 și pui cu creștere lentă, Hubbard, vândut momentan doar în băcăniile proprii, sub brandul Puiul copilăriei. Pe partea de panificație-patiserie-cofetărie suntem în continuare atenți la ceea ce producem și, pe lângă produsele comercializate, avem în plan să lansăm pe piață și alte tipuri de produse cu un aport ridicat de fibre și nutrienți”, detaliază Elena Bufnilă.
Grup Șerban Holding și-a început activitatea în anul 1994, în Onești. În prezent, afacerile grupului sunt extinse pe mai multe direcții de dezvoltare, precum agricultură, comerț cu cereale, plante oleaginoase și legume, creșterea păsărilor, panificație, patiserie-cofetărie, lanț propriu de magazine – Băcăniile Șerban, distribuție și transport. Grupul are peste 400 de angajați angrenați în proiectele de valorificare a brandului companiei la nivel național.
Compania exploatează în prezent peste 12.000 de hectare de teren arabil, în județele Vaslui, Vrancea și Bacău, pe care sunt cultivate cereale, precum grâu și porumb și plante oleaginoase – floarea-soarelui, rapiță. De asemenea, Grup Șerban Holding deține și exploatează peste 133.000 de tone capacitate totală de depozitare a cerealelor și plantelor oleaginoase în opt baze localizate în Orbeni, Filipești și Valea Seacă, județul Bacău, Simila, Zorleni și Găgești, județul Vaslui, Târgu Frumos, județul Iași. În cadrul acestor depozite, pot fi recepționate 500 tone de cereale pe oră, iar capacitatea de uscare a acestora este de 2.000 tone în 24 de ore.
Începând cu anul 2004, Grup Șerban Holding a dezvoltat o nouă linie de business, creșterea de păsări, iar astăzi deține cinci ferme proprii, în trei locații, cu o capacitate de 880.000 capete per serie, situate în județele Bacău și Vaslui. De asemenea, în anul 2008, compania și-a diversificat afacerile prin crearea unei linii de business în domeniul panificației, patiseriei și cofetăriei. În prezent, grupul deține o brutărie, un laborator de cofetărie și cinci magazine sub brandul Băcănia Șerban. Capacitatea totală de producție a produselor de panificație-patiserie este de 15 tone pe zi. Produsele de panificație se găsesc atât în magazinele proprii, Băcăniile Șerban, cât și în aproape toate supermarketurile din țară, sub brandul Granero Șerban. Grupul mai are în portofoliul de servicii și o linie business dedicată lucrării terenurilor deținute și transportului materiilor prime și a cerealelor.