Fuziune de 7 miliarde de lire sterline în Marea Britanie. Sainsbury preia Asda

Retailerul britanic Sainsbury a confirmat că intenționează să preia Asda de la Walmart, într-o tranzacție de 10 miliarde de lire serline care va transforma piața de retail din Marea Britanie, potrivit Bloomberg.  Sainsbury va plăti Walmart 2,98 de miliarde de lire sterline în numerar și 4,3 miliarde de lire sterline în acțiuni, a anunțat compania britanică și, conform acordului, Walmart ar urma să obțină o participație de 42% din entitatea rezultată în urma fuziunii. Fuziune de 7 miliarde de lire sterline în Marea Britanie. Sainsbury preia Asda

Acţiunile Sainsbury au crescut pe bursa de la Londra cu 21%, iar acţiunile Tesco - actualul lider al pieţei de produse alimentare din Marea Britanie - au scăzut cu 3,4%, în timp ce acţiunile Wm Morrison Supermarkets, unul dintre principalii competitor, au scăzut cu până la 4,4% la începutul şedinţei de tranzacţionare.

Un nou lider pe piața din Marea Britanie

Dacă va primi acordul autorității de concurență, fuziunea dintre cei doi retaileri, care ocupă în prezent poziția a doua și a treia în piață, va fi cea mai importantă tranzacție pe piața de retail din Marea Britanie în ultimii 10 ani. Mai mult decât atât, analiștii estimează că prin această fuziune vom vedea un nou lider în Regatul Unit, cei doi jucători având o cotă de piață cumulată de 32%, prin comparație cu Tesco care deține în prezent o cotă de 28%. Potrivit Bloomberg, Tesco operează circa 2.800 de magazine, are 350.000 de angajați și vânzări anuale de 50 de miliarde de lire sterline.

Sainsbury și Asda generează vânzări cumulate de 51 de miliarde de lire, ceea ce le va oferi un avantaj în negocierile cu furnizorii și ar putea concura cu giganți precum Amazon, într-un moment în care supermarketurile tradiționale sunt atacate din toate părțile de discounteri precum Lidl sau Aldi.

De altfel, pentru Mike Coupe, Directorul Executiv Sainsbury, pasul de a transforma scena britanică de vânzare cu amânuntul ar fi unul îndrăzneţ şi riscant, dacă avem în vedere incursiunilor derulate de discounterii Lidl şi Aldi, dar şi creşterea comerţului electronic. Coupe, care a lucrat anterior la Asda şi alţi comercianţi cu amănuntul din Marea Britanie, a fost numit la conducerea Sainsbury în urmă cu patru ani pentru a remodela compania.

Prețul, principalul minus în fața concurenței

Analiştii consideră că există avantaje majore în ceea ce priveşte fuziunea, totuşi „cei doi retaileri nu vor fi mai ieftini decât Lidl sau Aldi”, a precizat Bryan Roberts, analist TCC Global, citat de Bloomberg. De partea cealaltă, reprezentanții Sainsbury spun că se așteapă să facă reduceri frecvente la mai multe produse, cu scăderi de prețuri de până la 10%.

Totodată, Sainsbury promite să creeze un ”jucător nou și dinamic în retailul din Marea Britanie, cu o gamă largă de produse, livrate pe mai multe canale”.
În urma fuziunii, CEO-ul Sainsbury, Președintele David Tyler și CFO-ul Kevin O’Byrne își vor menține pozițiile în cadrul noii companii, iar Roger Burnley, CEO-ul Asda, va continua să conducă businessul Asda, care își va păstra brandul.

În anul fianciar 2017 vânzările Asda s-au majorat cu 2,6%, până la 22,2 miliarde de lire sterline, susținută de creșterea volumelor pe categoriile de fresh food și băcănie, precum și de un avans puternic pe online. La capitolul profit, vorbim însă de o reducere ”asumată”, de la 845 milioane de lire sterline în 2016, la 720 de milioane de lire sterline anul trecut, evoluția fiind influențată de investițiile în prețuri.

 

 

Walmart vinde Asda pentru 8,8 miliarde de dolari
Walmart vinde Asda pentru 8,8 miliarde de dolari
Miliardarii britanici Mohsin and Zuber Issa, împreună cu fondul de investiții TDR Capital, au ajuns la o înțelegere cu Walmart în ceea ce...
Tesco, profit în creștere cu 300 mil. lire sterline
Tesco, profit în creștere cu 300 mil. lire sterline
Retailerul britanic Tesco se așteaptă la un profit anual de 1,85 mld. lire sterline pentru anul fiscal încheiat în februarie, în creștere cu...
Mariajul dintre Sainsbury's și Asda, blocat de autoritățile de concurență
Mariajul dintre Sainsbury's și Asda, blocat de autoritățile de concurență
Fuziunea dintre retailerul britanic Sainsbury's și Asda, evaluată la 10 miliarde de lire sterline, a fost blocată de autoritățile de...
Fuziune de 7 miliarde de lire sterline în Marea Britanie. Sainsbury preia Asda
Fuziune de 7 miliarde de lire sterline în Marea Britanie. Sainsbury preia Asda
Retailerul britanic Sainsbury a confirmat că intenționează să preia Asda de la Walmart, într-o tranzacție de 10 miliarde de lire serline care...