Casa de Comerț Unirea, buget de 10 mil. euro pentru achiziții și investiții în magazine concept
Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea intenționează să achiziționeze până la finalul acestui an un abator pentru sacrificarea animalelor, o fabrică de procesare a legumelor și să deschidă până la zece magazine concept, având alocat în acest sens un buget de aproximativ zece milioane de euro, a declarat pentru Progresiv Mariana Cotoi, director general al societății.
„Am luat decizia de a achiziționa un abator pentru că există multă cerere la export. Ultimele discuții de la Ministerul Agriculturii cu miniștrii Marocului și Iordaniei au fost în acest sens. Noi nu vrem să dăm animalele în viu, ci sacrificate. În ceea ce privește intenția de a achiziționa o fabrică de procesare a legumelor și fructelor, aceasta a fost bazată pe faptul că avem legume și fructe de calitatea a doua sau a treia pe care nu le putem valorifica, mai ales pentru sucuri, iar o astfel de fabrică ar rezolva această problemă. Suntem deja în discuții, avem mai multe opțiuni, vom face niște evaluări de piață și până la final de an vom finaliza aceste achiziții”, a explicat Mariana Cotoi.
Totodată, societatea are în plan deschiderea unor magazine concept în marile orașe din țară, în acest an fiind planificate un număr de 5-6 unități, număr care poate fi extins până la maxim zece.
În prezent, Casa de Comerț Agroalimentar Unirea colaborează cu 50 de cooperative și încheie săptămânal contracte cu producători, potrivit Marianei Cotoi. Pentru valorificarea producției românești, Casa Unirea a încheiat până în prezent parteneriate cu Carrefour, Metro, Kaufland, Profi și Penny, și are în plan pentru a doua parte a acestui an lansarea propriei platforme online, unde să fie identificați toți producătorii de legume și fructe din fiecare județ. În plus, societatea vizează încheierea de parteneriate și cu alte platforme online precum Bringo sau eMAG.
Casa Unirea a livrat anul trecut peste 200 de tone de legume şi fructe proaspete în retailul modern şi peste 20.000 de conserve, deşi activitatea societăţii a fost reluată abia în octombrie 2022. Pentru acest an, Mariana Cotoi vorbește despre ”cel puțin o dublare” a cantităților livrate.
Tot anul trecut a marcat intrarea pe profit pentru prima dată a Casei de Comerț Unirea, societatea înregistrând un profit de 2,1 milioane de lei.
Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea este o companie națională înființată în 2018 cu scopul de a realiza un mecanism comercial funcțional care să conducă la valorificarea superioară a resurselor și producției agricole naționale, putând desfășura complementar și activități conexe în vederea îndeplinirii obiectului principal de activitate. În principal, scopul societății naționale este să organizeze și să desfășoare comerțul cu ridicata și cu amănuntul, în depozite și magazine specializate, piețe și târguri, cu mărfuri agricole: cereale, legume-fructe, carne, lactate, ouă și altele asemenea, precum și operațiuni de import-export cu această categorie de mărfuri.