Auchan şi Système U fac schimb de magazine în Franţa

Doi dintre cei mai mari retaileri din Franţa  au încheiat un acord prin care urmează să schimbe între ei mai multe magazine: Auchan va prelua câteva hypermarketuri de la Système U, care la rândul său va primi o serie de supermarketuri către Auchan, notează www.retaildetail.eu. Auchan şi Système U fac schimb de magazine în Franţa

Oficial, acordul nu reprezintă o fuziune între cele două companii, ci doar o intensificare a colaborării dintre grupul Auchan, controlat de familia Mulliez şi Système U, o cooperativă a retailerilor independenţi.

“Nimeni nu cumpără pe nimeni”, susţine board-ul de conducere al Auchan într-un document intern, potrivit unor surse sindicale. Documentul mai menţionează şi “stabilirea fundaţiei unei noi entităţi”, condusă de “un board numit de comun acord”.

Mai mult decât atât, Système U va pătrunde în capitalul Eurauchan (entitatea responsabilă de achiziţii din cadrul Auchan), în timp ce grupurile îşi vor intensifica relaţia de colaborare în ceea ce priveşte dezvoltarea brandurilor proprii.

Cel mai notabil aspect în noul proiect ce se va desfăşura pe o perioadă de cinci ani este acela că distribuitorii vor face schimb de magazine: toate hypermarketurile U care întrunesc anumite condiţii (să aibă suprafeţe mai mari de 5.000 de metri pătraţi şi o cifră de afaceri de 50 milioane euro) vor fi transferate către Auchan. Potrivit publicaţiei Linéaires, 15 din cele 67 de hypermarketuri U vor fi transferate imediat, existând posibilitatea ca toate magazinele de acest tip să devină locaţii Auchan.

În acelaşi timp, cele 262 de magazine Simply Market deţinute de Auchan vor deveni locaţii Super U. Primele schimbări de acest gen vor fi vizibile către consumatori abia la sfârşitul verii.

Alianțe în retailul francez

Cei doi retaileri nu sunt la prima înțelegere: ei au decis, în luna septembrie a anului trecut, să-şi unească forţele în zona de achiziţii pentru a dobândi o putere mai mare de negociere.

Înțelegerea are ca scop realizarea de achiziţii comune în Franţa excluzând de produse din gama mărcilor private, alimentele proaspete și sortimentele fabricate de mici producători. Modelul a fost ulterior preluat de alte două alianțe -  Casino şi Intermarché, Carrefour și Cora – ale căror acorduri prevăd înțelegeri similare cu cele dintre Auchan şi Système U.

Mai multe detalii despre dezvoltarea alianțelor între marile rețele de retail la nivel european și impactul lor asupra pieței de retail și FMCG veți putea găsi în articolul ”Alianţele retailerilor au acaparat întreaga Europă. Ce vor face producătorii?” care va apărea în numărul din luna martie al revistei Progresiv.

Auchan aduce pe piața din România Auchan GO, primul magazin complet automatizat
Auchan aduce pe piața din România Auchan GO, primul magazin complet automatizat
Retailerul francez Auchan va lansa în luna aprilie primul magazin complet automatizat de pe piața din România sub brandul Auchan GO, au anunțat,...
 Auchan consolidează parteneriatele cu producătorii locali
Auchan consolidează parteneriatele cu producătorii locali
Sub eticheta “Cultivăm ce e mai bun!”, Auchan România a dezvoltat din 2019 până în prezent peste 80 de filiere de produse românești, în...
 Auchan România intră pe piața de energie
Auchan România intră pe piața de energie
Auchan România intră anul viitor pe piața de energie. După ce în luna februarie retailerul a înființat pe piața locală o nouă companie care...
 Auchan Retail România intră pe segmentul de discount. Cum arată primul magazin pe acest format
Auchan Retail România intră pe segmentul de discount. Cum arată primul magazin pe acest format
Auchan Retail România, unul dintre cei mai importanți jucători din piața locală de retail a deschis primul său magazin pe formatul de discount,...