AMRCR susține propunerea Guvernului privind reducerea prețurilor la alimente
Membrii Asociației Marilor Rețele Comerciale din România(AMRCR) își reafirmă disponibilitatea de a lucra împreuna cu Guvernul României pentru a aplica un mecanism voluntar de reducere a prețurilor la o serie de alimente de bază pe întreg lanțul de produs – producători, procesatori, comercianți.
„Insistăm pe ideea de voluntariat pentru aplicarea mecanismului de reducere a prețurilor și nu prin emiterea unui act normativ, marile lanțuri de magazine dovedind seriozitate în aplicarea schemei voluntare de diminuare a prețului la lapte, aspect certificat de Ministerului Agriculturii și de Consiliul Concurenței, care monitorizează în permanență aplicarea acestor reduceri. De asemenea, pentru a produce efecte vizibile în buzunarul românilor și pentru a accelera reducerea inflației, este absolut necesar ca mecanismul voluntar să fie aplicat nu doar comercianților, ci pe întregul lanț de produs, așa cum de altfel au arătat și reprezentanții Guvernului”, declară reprezentanții AMRCR.
AMRCR consideră de maximă importanță implicarea și a Consiliului Concurenței – garantul respectării legislației în acest domeniu în România, cu care Asociația este în comunicare permanentă – în aplicarea mecanismului de reducere a prețurilor pe o perioadă limitată la unele sortimente de produse alimentare de bază.
Citește și NielsenIQ: Cu o creștere a prețurilor de peste 20%, coșul mediu de cumpărături se menține la valori constante
Membrii AMRCR apreciază că această măsură este aplicabilă într-o situație excepțională, pentru o perioadă limitată de timp, în contracararea unui fenomen extrem de negativ – inflația – precum și pentru păstrarea unui nivel de putere de cumpărare care să asigure accesul tuturor consumatorilor la produsele alimentare de baza.
„AMRCR asigură Guvernul României că este pregătit să fie un partener loial și eficient în atingerea obiectivului pe care Executivul îl urmărește prin acest proiect, iar membrii săi sunt absolut disponibili să continue orice discuție la nivel tehnic pentru stabilirea tuturor detaliilor mecanismului temporar, voluntar și pe tot lanțul de reducere a prețurilor la unele alimente de bază, în beneficiul consumatorului român”, susțin reprezentanții asociației.
Potrivit calculelor Institutului Național de Statistică, rata anuală a inflației a scăzut până la 10,6%, dar alimentele continuă să reprezintă categoria cu cele mai mari creșteri de prețuri. Concret, în luna mai, mărfurile alimentare costau cu 18,7% mai mult decât în luna mai a anului trecut, în timp ce scumpirea în cazul produselor nealimentare a fost de 5,15% și de 11,1% în cazul serviciilor.
„Creșterile de prețuri rămân, totuși, substanțiale la anumite articole, de exemplu la multe din produsele alimentare, unde cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la zahăr (58,7%), unt (32,5%) și ouă (29,7%). Chiar dacă ritmul de creștere a prețurilor a încetinit semnificativ, vom plăti în continuare mai mult pentru o gamă largă de bunuri și servicii”, explică Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României.
Dincolo de zahăr, unt și ouă care au bifat cele mai mari scumpiri, în ultimul an s-au scumpit și produsele de morărit și panificație, lucru care s-a tradus printr-o scumpire cu 15,5% pentru pâine. Totodată, legumele au costat cu 25,9% mai mult în mai 2023 față de mai 2022, iar laptele are un preț cu 24,2% mai mare decât anul trecut. În cazul laptelui totuși, prețurile au scăzut în luna mai după ce toate marile rețele comerciale au acceptat să participe la acordul voluntar pentru reducerea prețului laptelui, ca urmare a discuțiilor inițiate de Consiliul Concurenței. Raportat însă la primăvara anului trecut, toate alimentele costă mai mult.