Alimentele, tot mai scumpe de la lună la lună
Pe baza costurilor de producție în creștere, de la materii prime până la utilități și costuri de transport, prețurile alimentelor cresc de la o lună la alta. Datele Institutului Național de Statistică arată că, la începutul acestui an, mărfurile alimentare costau cu 1,15% mai mult față de decembrie 2021 și cu 7,24% mai mult față de ianuarie 2021.
Plecând de la produsele de bază, pâinea costa la începutul acestui an cu 10,48% mai mult decât la începutul anului trecut, cartofii s-au scumpit cu 25,67% și prețul uleiului a crescut cu 25,76% în perioada analizată.
Carnea, preparatele și conservele din carnea costau cu 4,94% mai mult în ianuarie 2022 față de ianuarie 2021, laptele și produsele lactate cu 5,74%, ouăle cu 8,1% și zahărul cu 11,18%.
Mai scumpe au fost și mărfurile nealimentare în perioada analizată, între creșterile cele mai mari fiind în continuare gazele naturale. Raportat la începutul anului 2020, prețul gazelor a crescut cu 60,99. În privința combustibililor, prețul acestora a crescut cu 24,45%.
Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2022 – februarie 2021) față de precedentele 12 luni (ianuarie 2021 – februarie 2020) este 5,5%, potrivit datelor INS