Alimentele, cu peste 1% mai scumpe față de finalul anului trecut
Scumpirea medie trecută de Institutul Național de Statistică în dreptul mărfurilor alimentare după primele două luni ale acestui an a ajuns la 1,09% raportat la luna decembrie a anului 2020.
Comparat însă cu aceeași lună a anului trecut (februarie 2021 vs februarie 2020), mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,7%.
Pe lista alimentelor cu cele mai mari scumpiri față de finalul anului trecut intră legumele și conservele de legume (+ 4,18%) și uleiul (+4,24%).
La polul opus să află doar ouăle, cu o reducere de 0,4%.
Raportat la luna februarie a anului trecut, aproape toate alimentele analizate de INS costau mai mult, cu două excepții: cartofii (-28,79%) și citricele (-4,42%).
Cumulat, prețurile de consum în luna februarie 2021 comparativ cu luna februarie 2020 au crescut cu 3,2%, un impact major fiind din prețul energiei electrice.