FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Programul național care sprijină investițiile în noi unități de procesare, aprobat de Guvern

Programul național care sprijină investițiile în noi unități de procesare, aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat procedura de implementare a Programului Investalim care presupune acordarea unei scheme de sprijin în valoare de aproape 600 de milioane de euro până în 2026 pentru firmele românești producătoare de alimente care fac investiții în unitățile de procesare. 

Astfel, în cadrul procedurii sunt detaliate modalitatea de acordare a ajutorului de stat, condițiile generale privind plata ajutorului, respectiv indicatorii cantitativi și calificativi ai investiției, criteriile de stabilire a punctajului pentru întreprinderile solicitante, precum și regulile privind menținerea investiției finanțate.

„Prin programul INVESTALIM creștem capacitatea de procesare a produselor agro-alimentare, astfel încât să nu mai exportăm materie primă și să importăm apoi produsele alimentare procesate în afara țării. Este o măsură menită să crească siguranța alimentară a țării și să sprijine fermierii români”, a declarat Ministrul Agriculturii Florin Barbu.

Intensitățile maxime ale ajutorului atât pentru întreprinderile mari, cât și pentru întreprinderile mici și mijlocii, nu pot depăși 70% din costurile eligibile ale proiectului de investiţie.

Schema de ajutor de stat are ca obiectiv dezvoltarea regională pentru înfiinţarea sau dezvoltarea capacităţilor de producţie din industria alimentară, asigurându-se, în principal, următoarele:

 • reducerea deficitului comercial al sectorului agroalimentar prin realizarea unei producţii interne de bunuri alimentare competitivă pe piaţa internă şi externă;
 • stimularea investiţiilor în judeţele cu resurse agricole sau în județele mai puţin dezvoltate;
 • susţinerea modernizării tehnologice a capacităţilor de producţie existente, pentru a se preveni închiderea acestora;
 • asigurarea unui consum sănătos pentru populaţie, cu bunuri alimentare de calitate.

Programul INVESTALIM va fi derulat de către Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Bugetul maxim al Programului INVESTALIM pentru perioada 2023 - 2026 este de aproximativ 600 milioane euro (590 milioane euro), respectiv echivalentul a aproximativ 148 milioane euro anual (147,5 milioane euro).


Citește și Fonduri nerambursabile de peste 6,5 mld. euro pentru investiții în agricultură sau industria alimentară


Prin acest program se vor acorda ajutoare de stat regionale pentru susținerea investițiilor în achiziționarea de active pentru înființarea de unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei prin fabricarea unor produse noi în următoarele domenii:

 • Prelucrarea și conservarea cărnii
 • Industria peștelui
 • Industria cartofilor
 • Domeniul sucurilor din fructe și legume
 • Prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor
 • Fabricarea uleiurilor și grăsimilor
 • Fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor
 • Fabricarea produselor de morărit
 • Fabricarea pâinii
 • Fabricarea zahărului

Investițiile realizate în cadrul Programului INVESTALIM trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii principale:

 1. să aibă o valoare totală, fără TVA, de minimum 2.500.000 lei, respectiv echivalentul a aproximativ 500.000 euro;
 2. să demonstreze eficienţa economică şi viabilitatea pe toată durata implementării investiţiei şi încă 5 ani de la data finalizării acesteia;
 3. să îndeplinească indicatori cantitativi şi calitativi stabiliți;
 4. să genereze contribuţii la dezvoltarea regională, prin plata de taxe şi impozite la bugetul consolidat al statului şi la bugetele locale, pentru perioada implementării investiţiei şi încă 5 ani de la data finalizării acesteia;
 5. să genereze un efect multiplicator cuantificabil în economie prin atragerea altor investiții conexe şi dezvoltarea furnizorilor locali de produse şi servicii.
 6. întreprinderea are obligaţia de a menţine în stare de funcţionare investiţia iniţială realizată, pentru o perioadă de cel puţin 5 ani de la data finalizării acesteia.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content