FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Produsele de bază, scumpire de cel puțin 20% în prima lună din acest an

Produsele de bază, scumpire de cel puțin 20% în prima lună din acest an

Marcat de o inflație galopantă, 2022 a adus în fața consumatorilor finali prețuri tot mai mari pentru produsele de bază, iar începutul acestui s-a menținut în aceeași linie. Datele Institutului de Statistică arată că de la pâine, ulei, cartofi la zahăr, toate s-au scumpit cu valori cuprinse între 20% și aproape 64% în ianuarie 2023 raportat la ianuarie 2022.

Concret, în prima lună din acest an, pâinea costa cu 25,8% mai mult decât în ianuarie 2022. În cazul cartofilor, scumpirea în perioada analizată a ajuns la 34,9%, procent similar cu cel înregistrat în cazul uleiului comestibil. Dacă ne referim la carne și produsele din carne, cea mai mare scumpire a fost raportată în cazul cărnii de pui, fiind vorba despre un procent de 20,8% în plus în ianuarie 2023 față de ianuarie 2022.

Scumpiri au fost înregistrate și în cazul produselor lactate, din cauza scumpirii accelerate a laptelui crud. Datele INS arată că, în perioada analizată, laptele de vacă s-a scumpit cu 34,8%. Totodată, brânza telemea de vacă a costat cu 32,5% mai mult.
Cea mai mare scumpire înregistrată a continuat să fie înregistrată de zahăr, datele oficiale vorbind despre un plus de 63,3% la începutul acestui an.


Citește și Vânzările din piața FMCG se mențin pe o pantă ascendentă și în 2022, alimentate de inflație


Raportat la finalul anului trecut, luna ianuarie a venit cu o veste bună în privința prețului pentru uleiul comestibil. Datele oficiale arată o ieftinire de 0,78% în cazul acestuia, una dintre explicații fiind ieftinirea materiei prime. Uleiul și citricele au fost singurele produse cu prețuri mai mici la începutul acestui an față de finalul anului trecut, restul mărfurilor alimentare analizate de INS înregistrând scumpiri cuprinse între 0,6% și aproape 5%.

În privința mărfurilor nealimentare, energia electrică a bifat cea mai mare ieftinire la începutul acestui an, de 15,8% față de decembrie 2022, dar acest lucru a fost posibil datorită noilor plafonări de prețuri final conform prevederilor O.U.G. nr. 27/2022.

În cazul gazelor naturale, nu a fost înregistrată nicio modificare de preț față de finalul anului trecut, dar acestea rămân totuși cu 27,7% mai scumpe decât în luna ianuarie a anului 2022.

Cumulat, rata anuală a inflaţiei în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna ianuarie 2022 a fost de 15,1%.

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content