Acasă > Știri > Prețurile alimentelor, în ușoară creștere la început de an

Prețurile alimentelor, în ușoară creștere la început de an

Începutul de an a venit cu o temperare a scumpirilor față de finalul anului 2019, însă, comparat cu aceeași lună a lui 2019, prețurile de consum ale alimentelor au avut un avans de 4,75%.

De altfel, datele Institutului Național de Statistică arată că cea mai mare contribuție în creșterea prețurilor de consum o au alimentele, urmate de servicii (+ 4,01%) și abia apoi de mărfurile nealimentare (+2,68%).

În topul alimentelor ale căror prețuri au înregistrat cea mai mare creștere în prima lună a anului se regăsesc legumele și conservele de legume, fructele proaspete, dar și carnea de porc.

Datele Institutului Național de Statistică arată că într-o singură lună – ianuarie 2020 față de decembrie 2019, carnea de porc s-a scumpit cu 1,78%. Ca efect al scumpirii materiei prime, și preparatele din carne costă mai mult. Datele oficiale indică o majorare de 0,95% în ianuarie 2020 față de finalul anului trecut.

Pe lista mărfurilor alimentare publicată de INS nu există niciun aliment al cărui preț să nu fi crescut în prima lună a acestui an. În schimb, cele mai mici evoluții sunt trecute în dreptul mierii de albine (+0,13%) și cafelei (+ 0,17%).

Pentru 2020, Banca Națională a României a redus prognoza de inflație de la 3,1% la 3%, iar pentru 2021 este luată în calcul o rată a inflației de 3,2%.

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content