FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Pita de Pecica intră pe lista produselor cu Indicație Geografică Protejată

Pita de Pecica intră pe lista produselor cu Indicație Geografică Protejată

Pita de Pecica – IGP se alătură celor 11 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european. Indicația geografică protejată (IGP) evidențiază legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

„Produsul „Pită de Pecica - IGP” este un produs de brutărie copt și copt congelat obținut din aluat dospit și copt în cuptoare. Este preparată din făină de grâu, drojdie proaspătă, apă și sare iodată. Produsul are formă neregulată, ușor alungită, cu o crestătură puternic vizibilă, cu greutatea de 4 kg, 2 kg, 1 kg sau 0,5 kg”, este explicat în Registrul indicațiilor geografice protejate.

Toate etapele de fabricare a produsului „Pită de Pecica - IGP” se desfășoară în aria geografică delimitată, respectiv unitatea administrativ teritorială Pecica, județul Arad. Procesul de producție a produsului „Pită de Pecica” cuprinde următoarele etape specifice: recepția cantitativă și calitativă a materiilor prime, pregătirea și dozarea materiilor prime, obținerea maielei, frământarea aluatului, fermentarea aluatului, ruperea aluatului, predospirea, modelarea, dospirea, coacerea, răcirea și congelarea rapidă (doar pentru produsul copt congelat).

Cererea de înregistrare în vederea dobândirii protecției IGP pentru denumirea Pită de Pecica - IGP  a fost înaintată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de către Asociația Producătorilor De Produse Tradiționale Arădeanca, din județul Arad. Din asociație fac parte Palmat Vali S.R.L., Doris Prod Com S.R.L. și Dobrutăria Tiamax S.R.L. din localitatea Pecica, județ Arad.


Citește și Scandia Food vinde divizia imobiliară pentru a se concentra pe consolidarea poziției pe piața locală


În prezent, România mai are două produse care se află în etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene pentru dobândirea Indicației Geografice Protejate și a certificării de Specialității Tradiționale Garantate. Este vorba despre Salinate de Turda și Sardeluță marinată.

Pe lista produselor românești cu Indicație Geografică Protejată se mai află Magiunul de prune de Topoloveni (Indicație Geografică Protejată), Salam de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Novac afumat din Țara Bârsei (Indicație Geografică Protejată), Scrumbie afumată de Dunăre (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Cârnați de Pleșcoi (Indicație Geografică Protejată), Cașcaval de Săveni (Indicație Geografică Protejată), Salata cu icre de știucă de Tulcea (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Ibănești (Denumire de Origine Protejată), Salată tradițională cu icre de crap (Specialitate Tradițională Garantată) și Plăcintă dobrogeană (Indicație Geografică Protejată).

*Sursă foto: madr.ro

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content