3 soluții de automatizare „must-have” care te vor ajuta să-ți optimizezi lanțul de aprovizionare
Nu mai este un secret pentru nimeni că cererea pentru o logistică flexibilă, precisă și agilă a lanțului de aprovizionare este în creștere. Dacă te gândești câte elemente aflate în mișcare trebuie să se sincronizeze perfect pentru a avea un proces logistic eficient, nici nu e greu de înțeles de ce lanțurile de aprovizionare reprezintă una dintre principalele provocări ale unei companii.
Producătorii și cei care asamblează bunuri creează produse care intră în lanțul de distribuție. Aceste produse merg spre depozite unde sunt organizate și depozitate, apoi sunt pregătite pentru livrare, ajungând în magazine de unde, ulterior, sunt preluate de către clientul final. În momentul de față, multe dintre aceste procese sunt gestionate manual, consumă timp și sunt supuse erorilor.
„Automatizarea devine esențială, fie că acceptăm acest lucru sau nu. Clienții se așteaptă la livrări rapide, accesibilitate 24/7, modificări de ultimă oră procesate imediat și retururi ușoare. În același timp, din cauza contextului economic nefavorabil, companiile sunt presate să crească profitabilitatea și să asigure un flux constant de numerar. Pentru a îndeplini atât așteptările clienților, cât și obiectivele financiare, directorii de operațiuni nu au altă opțiune decât să ia în calcul tehnologiile moderne precum robotica, IoT, inteligența artificială și echipamentele de automatizare”, declară Adriana Arhire, CEO IT Genetics.
Companiile care deja au implementat soluții de automatizare pentru optimizarea lanțului de aprovizionare raportează rezultate încurajatoare. Printre principalele beneficii se numără:
- Reducerea costurilor operaționale cu până la 50%,
- Un flux de numerar (cash to cash cycle) de 3 ori mai rapid,
- Acuratețea operațiunilor de aproximativ 99%.
Avantajele automatizării sunt clare. Dar care sunt principalele tehnologii pe care le poți implementa pentru a face primii pași în această direcție?
TEHNOLOGIA RFID
RFID (Radio Frequency Identification) este o tehnologie capabilă să transmită datele stocate într-un microcip prin intermediul unor semnale de radiofrecvență. Aceasta include un protocol definit care stochează și recuperează informații de la distanță, folosind etichete sau carduri.
Pentru a înțelege mai bine avantajele tehnologiei RFID gândește-te la acest scenariu: imaginează-ți că niciun operator logistic nu este folosit pentru a ține evidența inventarului, nici manual, nici digital. În schimb, fiecare obiect de inventar, de la bunuri fixe, stocuri sau consumabile, sunt scanate automat într-un sistem digital prin intermediul etichetelor RFID, imediat ce intră în depozit. Pe măsură ce aceste articole se mută sau sunt expediate, etichetele sunt scanate din nou, actualizarea stocurilor făcându-se automat, în timp real. Iar atunci când cantitatea scade sub un anumit prag limită, sistemul poate să plaseze automat o comadă către un furnizor agreat, fără nicio întrerupere în tot fluxul.
Mai mult, aceste soluții pot fi folosite pentru a organiza depozitul, a localiza bunurile, a trimite notificări tuturor părților implicate, chiar și pentru a urmări bunurile pe tot parcursul traseului: de la producător până pe rafturile magazinelor.
Implementarea tehnologiilor RFID le asigură companiilor un sistem de gestiune complet transparent, într-un flux continuu, fără erori.
Roboți colaborativi
Odată cu adâncirea crizei forței de muncă, roboții colaborativi, sau coboții, devin o alternativă spre care își îndreaptă atenția din ce în ce mai multe companii. Prin inteligență artificială (AI) și prin învățare automată, coboții funcționează eficient și pot automatiza multe dintre procesele lanțului de aprovizionare. Astfel, operatorii umani sunt eliberați de sarcinile fizice dificile sau periculoase: de la ridicarea pachetelor grele și voluminoase, colectarea bunurilor depozitate la înățime și până la localizarea mărfurilor în doar câteva secunde într-o unitate extinsă.
Acestea sunt doar câteva dintre sarcinile ce îi pot fi alocate unui cobot. Datorită flexibilității și ușurinței cu care sunt programați, aceștia au aplicabilități multipe și pot fi folosiți pentru procese diferite în cadrul aceluiași depozit, contribuind la creșterea productivității companiei și la scăderea costurilor operaționale.
Soluțiile automatizate de transport în depozit
Transportul și depozitarea mărfurilor reprezintă una dintre cele mai frecvente activități repetitive din depozite. Utilizarea motostivuitoarelor clasice, conduse de oameni, duce de multe ori la greșeli costisitoare pentru companie. O alternativă eficientă din punctul de vedere al costurilor și a productivității este automatizarea acestui proces cu ajutorul AGV-urilor (automated guided vehicle/vehicule ghidate automat).
AGV-urile folosesc senzori și camere de detecție a prezenței pentru a ghida vehiculul printre rândurile de rafturi și asigură o precizie ridicată când vine vorba de preluarea și ridicarea obiectelor. În plus, datorită tehnologiei încorporate, acestea asigură și un mediu de lucru sigur. AGV-urile pot detecta atât obiectele statice de care se apropie, cât și obiectele în mișcare ce vin către ele. Ori de câte ori un AGV observă mișcare în „aria sa de siguranță” va încetini sau se va opri și nu se va mișca din nou până când zona nu este din nou liberă. Iar în cazul în care este folosită tehnologia de mapare a hărții, AVG-urile vor căuta o rută alternativă.
Dacă vrei să înțelegi mai bine cum o soluție de automatizare poate contribui la creșterea profitabilității companiei tale, programează o discuție cu unul dintre consultanții IT GENETICS.
IT Genetics este furnizorul de tehnologie ce susține companiile din România, Ungaria, Bulgaria și Spania să-și optimizeze procesele de lucru prin integrarea tehnologiei și să-și digitalizeze operațiunile cu ajutorul soluțiilor IT profesionale. Printre clienții companiei se numără jucători de top din industrii variate: JTI România, Henkel România Operations, Therme București, Poșta Română ș.a.