FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Legume în valoare de peste 516 mil. €, importate în 2019

Legume în valoare de peste 516 mil. €, importate în 2019

România importă foarte multe legume chiar în plin sezon de producție. Un studiu realizat de Cooperativa Țara Mea în iulie 2020 arată că în topul produselor importate au intrat legumele congelate, cartofii, morcovii, legumele păstăi uscate și tomatele. Tendința se manifestă și în acest an, iar cea mai bună dovadă este balanța agroalimentară.

Aprilie este luna cu cele mai mari importuri, în timp ce iulie și august sunt lunile cu cele mai mici achiziții făcute din afara granițelor. 96.631 de tone de legume au fost importate doar în luna aprilie a anului trecut.

În iulie 2019, România a importat o cantitate de 25.635 tone de legume, în valoare de 20,6 milioane de euro. În august au fost înregistrate cele mai mici volume importate, respectiv 25.097 de tone, conform datelor Institutului Național de Statistică.

În 2019, importurile de legume au atins 740.000 de tone, în valoare de 516 milioane de euro, raportat la 678.318 tone în valoare de 424,3 milioane de euro, în 2018, potrivit datelor INS.

Principalii furnizori au fost Olanda și Polonia, peste 10.000 de tone, urmate de Turcia, Germania, Franța, Grecia, Ungaria, Spania, Italia și Egipt.

Pe de altă parte, exporturile au atins abia 121.000 tone, în valoare de 95,6 milioane de euro.

România a produs 3,57 milioane de tone de legume în 2019, în scădere față de anul anterior, când era atins un volum de 3,7 milioane de tone.

„Dacă, pe de o parte, publicul autohton s-a autoeducat serios în ultimii ani și caută cu preponderență produse românești, marea majoritate a producătorilor sunt încă în etapa de luptă pentru supraviețuire. Și, luptându-se cu probleme minore, precum irigații, îngrășăminte sau sortare, nu mai au timp să vadă imaginea de ansamblu. Piața se schimbă, nevoile și cerințele cumpărătorilor se schimbă, iar fermierul român încă are politica de la o zi la alta. Soluția o reprezintă, din nou, centralizarea, atât pentru acordarea de sprijin, cât și pentru vânzări. Atunci, cu siguranță, în loc să intre în panică pentru un hectar de roșii care se strică, producătorul român va avea siguranța și relaxarea necesare ca să se gândească și la mașini de ambalare, congelare, feliere și, în final, la export”, susține Florin Burculescu, Președintele Cooperativei Țara Mea.

Cooperativa Țara Mea are în total circa 940 de fermieri membri, cu activități, pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor și până la producția de carne de porc și pasăre. Scopul Cooperativei este, pe de o parte, să crească producția și consumul de produse românești, autohtone și sănătoase, cu o calitate net superioară celor din import, iar, pe de altă parte, să susțină o creștere economică sănătoasă pentru producătorii români, cât și pentru economia țării.

În prezent, Kaufland România este principalul partener al cooperativei, fiind livrată către retailer o gamă largă de produse ce cuprinde legume și fructe, conserve, carne de porc, carne de pasăre, ouă, lactate, brânzeturi, produse de morărit și panificație etc.

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content