ING Bank România finanțează RetuRO cu 426 milioane de lei

ING Bank România a acordat o finanțare verde în valoare de 426 milioane de lei companiei RetuRO Sistem Garanție Returnare, pentru implementarea celui mai important proiect de economie circulară la nivel național, care se bucură atât de implicarea sectorului privat cât și a statului român. ING Bank este finanțator unic al Sistemului de Garanție-Returnare din România. ING Bank România finanțează RetuRO cu 426 milioane de lei

Pachetul de finanțare cuprinde un credit de investiții în valoare de 343 milioane de lei (69 milioane de euro) acordat pe o perioadă de cinci ani și un credit pentru capital de lucru de 83 milioane de lei (16,7 milioane de euro) cu o durată de doi ani.

„Sustenabilitatea este o prioritate strategică pentru grupul ING și în egală măsură pentru ING Bank România. Suntem foarte entuziasmați și onorați să contribuim la cel mai amplu proiect de economie circulară din țară, în calitate de partener financiar al RetuRO. Este un proiect care se încadrează perfect în misiunea noastră de a face diferența pentru clienții noștri și pentru societate. Această finanțare verde este una dintre cele mai importante tranzacții de acest fel acordate până acum în România, fiind încheiată în timp record, cu sprijinul tuturor părților implicate”, explică Mihaela Bîtu, CEO ING Bank România.

Împrumutul integral privat obținut de RetuRO va susține activitatea operațională a Sistemului de Garanție-Returnare, ce include crearea și operarea centrelor regionale, unde se vor asigura numărarea, sortarea și pregătirea pentru reciclare a ambalajelor returnate.

„Odată cu obținerea acestui împrumut verde suntem cu un pas mai aproape de implementarea Sistemului Garanție-Returnare în România. Acest moment reprezintă un alt pas uriaș pentru că asigurarea bugetului pentru funcționarea unui proiect de o așa anvergură nu a fost o misiune ușoară. Vorbim despre cel mai mare proiect de economie circulară din țară, care nu doar că va transforma România într-o țară mai curată și responsabilă, ci va conduce și spre schimbări de mentalitate și comportament pe termen lung, atât la nivel personal, civic, cât și la nivel economic și al mediului de afaceri”, adaugă Gemma Webb, CEO RetuRO Sistem Garanție Returnare.

Sistemul de Garanție-Returnare, prin care ambalajele pentru băuturi vor fi recuperate și refolosite, va asigura trasabilitatea completă a deșeurilor și va crea un impact major pe piața de reciclare din România. Proiectul vizează recuperarea și reciclarea a peste șase miliarde de ambalaje anual, integrând o schemă de stimulare financiară a returului ambalajelor. Totodată, acest proiect este esențial pentru atingerea țintelor de colectare și reciclare la care România s-a angajat în fața Uniunii Europene.

Bilanț RetuRO după primele șase luni de funcționare a programului
Bilanț RetuRO după primele șase luni de funcționare a programului
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a anunțat că în primele 6 luni de funcționare a programului a predat către...
Peste 50% dintre consumatorii români au adoptat în prezent Sistemul de Garanție - Returnare
Peste 50% dintre consumatorii români au adoptat în prezent Sistemul de Garanție - Returnare
Peste 50% dintre consumatorii români au aderat până în prezent la Sistemul de Garanție - Returnare, potrivit unui studiu Kantar, realizat pe un...

Ce este Sistemul de Garanție-Returnare?

Sistemul de Garanție-Returnare reprezintă un circuit complet pe care ambalajele din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri și 3 litri inclusiv, urmează să îl parcurgă pentru a fi recuperate și refolosite. Astfel, începând cu 30 noiembrie, prețul băuturilor comercializate va include o garanție în valoare de 0,50 lei pentru fiecare ambalaj eligibil. Ulterior, clienții vor putea recupera valoarea garanției prin returul ambalajelor la orice punct de colectare pus la dispoziție de comercianți, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs a fost cumpărat din altă locație.

RetuRO Sistem Garanție Returnare este o companie înființată de către un consorțiu format din trei acționari privați – Asociația Berarii României pentru Mediu, Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate și Asociația Retailerilor pentru Mediu – și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.


Citește și Șase din zece companii plănuiesc să investească mai mult pentru a face față schimbărilor climatice


Sistemul de Garanție-Returnare din România reprezintă un model de bune practici la nivel global prin parteneriatul dintre producători, comercianți și statul român în cadrul RetuRO. 

RetuRO funcționează pe baza principiului not-for-profit, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat în urma colectării de ambalaje va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea Sistemului Garanție-Returnare. Compania a fost desemnată, prin lege, administrator al sistemului în 2022, singurul obiectiv fiind asigurarea funcționării optime a acestui sistem.

În ultimul an, RetuRO a făcut progrese semnificative în configurarea unor segmente cruciale pentru desfășurarea activității, precum resurse umane, logistică, IT sau finanțare. Gemma Webb a fost numită în rolul de CEO și Președinte al Directoratului RetuRO Sistem Garanție Returnare în luna noiembrie a anului trecut și a fost primul angajat al companiei. Formarea unei echipe de profesioniști și asigurarea bugetului companiei au reprezentat prioritățile acesteia din ultimele luni.

RetuRO a extins capacitatea centrului regional din Bonțida, județul Cluj
RetuRO a extins capacitatea centrului regional din Bonțida, județul Cluj
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a extins capacitatea centrului regional din localitatea Bonțida, județul Cluj,...
RetuRO deschide un nou centru în Giarmata, județul Timiș, al doilea din România
RetuRO deschide un nou centru în Giarmata, județul Timiș, al doilea din România
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, cel mai mare proiect de economie circulară din România, deschide cel de-al doilea centru...

RetuRO va asigura transparență asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare asumate de țara noastră în fața Uniunii Europene.

Finanțarea proiectului a beneficiat de puternică implicare și sprijin din partea producătorilor Bergenbier (Molson Coors), Coca-Cola HBC, Heineken, Maspex, PepsiCO, United Romanian Breweries Bereprod (Tuborg), Ursus Breweries (Asahi Europe & International).

În procesul de obținere al acestui împrumut verde, consilierul juridic al RetuRO Sistem de Garanție Returnare a fost Bondoc și Asociații, firma de avocatură selectată și pentru a oferi asistență juridică Returo SGR S.A. în implementarea sistemului în România.

 

RetuRO extinde rețeaua SGR cu a treia fabrică aflată în județul Bacău
RetuRO extinde rețeaua SGR cu a treia fabrică aflată în județul Bacău
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), înregistrează progrese în implementarea proiectului în România și se...
RetuRO Sistem Garanție Returnare devine administratorul SGR în România
RetuRO Sistem Garanție Returnare devine administratorul SGR în România
Compania RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. a devenit administratorul  sistemului de garanție-returnare din România, printr-o Hotărâre de...