FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Importurile de alimente, peste 8% din totalul bunurilor cumpărate de România de peste hotare

Importurile de alimente, peste 8% din totalul bunurilor cumpărate de România de peste hotare

Cu o creștere de 11,4% și o valoare cumulată de 4,55 de miliarde de euro, importurile de alimente și animale vii realizate de companiile din România în primele șapte luni ale acestui an reprezintă 8,2% din totalul importurilor. Totodată, au crescut și importurile de băuturi și tutun, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

În intervalul ianuarie – iulie 2021 raportat la aceeași perioadă a anului trecut, cererea pentru bunurile cumpărate de peste hotare pe acest segment a crescut cu 11,5%, până la o valoare cumulată de 453,6 milioane de euro. Ca pondere în totalul importurilor realizate în primele șapte luni ale acestui an, băuturile și tutunul reprezintă 0,8%.

În privința exporturilor, lucrurile nu stau la fel de bine în cazul băuturilor și tutunului pentru că cererea este în scădere, chiar dacă valoarea cumulată o depășește pe cea a importurilor. În perioada analizată, companiile active pe piața locală au vândut pe piețe externe bunuri din această categorie în valoare cumulată de 798,6 milioane de euro, cu 11,5% mai puțin decât în același interval din 2020.

În cazul alimentelor, valoarea mărfurilor exportate a depășit pragul de trei miliarde de euro. Datele INS arată un avans de 13,7% în cazul exporturilor de alimente și animale vii, până la o pondere de 7,1% din totalul bunurilor exportate în perioada analizată. 

Cumulat, în primele șapte luni ale anului, exporturile au însumat 42,5 miliarde de euro, în creștere cu 24,5% față de același interval din 2020, în timp ce importurile au ajuns la valoarea totală de 55,3 miliarde de euro, o creștere de 25,4% față de primele șapte luni ale anului trecut. Drept urmare, deficitul balanței comerciale a fost de 12,8 miliarde de euro, cu peste 2,8 miliarde de euro peste nivelul înregistrat în perioada ianuarie - iulie 2020.

Numai în luna iulie a acestui an față de iulie 2020, exporturile au crescut cu 14,6%, până la valoare de 6,3 miliarde de euro, iar importurile au crescut cu 24,3%, până la valoarea de 8,5 miliarde de euro, rezultând un deficit de 2,2 miliarde de euro.

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content