FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Importurile de alimente, creștere de peste 9% după primele patru luni ale anului

Importurile de alimente, creștere de peste 9% după primele patru luni ale anului

Revenirea activităților economice se simte în schimburile comerciale ale României, atât în privința importurilor, cât și a exporturilor care au crescut într-un ritm mai accelerat decât importurile în luna aprilie.

În privința importurilor de alimente și animale vii, datele INS indică un avans de 9,5% în perioada ianuarie – aprilie 2021 față de intervalul similar al anului trecut. Cumulat, România a important alimente și animale vii în valoare de 2,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 8,8% din totalul importurilor realizate în perioada analizată. Șapte sute de milioane de lei au valorat doar alimentele și animalele vii importate în luna aprilie a acestui an.

Este recuperat și din decalajul importurilor de băuturi și tutun, pe măsură ce industria HoReCa revine la un ritm accelerat de activitate. Potrivit datelor INS, în primele patru luni ale acestui an, importurile pe această categorie au crescut cu 5,7% față de perioada similară a anului trecut, reprezentând 0,8% din totalul importurilor realizate, adică o valoare de 245 de milioane de euro.

În privința exporturilor, dacă în cazul alimentelor a fost înregistrat un avans modest, în cazul băuturilor se mențin scăderile majore. Datele INS arată că au fost exportate alimente și animale vii în valoare de peste 1,65 miliarde de euro în primele patru ale acestui an, în creștere cu 0,5% față de perioada similară a anului trecut. În cazul băuturilor și tutunului, valoarea exporturilor a fost de 417,7 milioane de euro, în scădere cu 16,6% față de perioada analizată.

Cumulat, în primele patru luni ale anului exporturile au însumat 23,9 miliarde de euro, în creștere cu 19,9% față de același interval din 2020, în timp ce importurile au ajuns la valoarea totală de 31 de miliarde de euro, o creștere de 18,9% față primele patru luni ale anului trecut. În aceste condiții, deficitul balanței comerciale a fost de șapte miliarde de euro, cu peste 957 de milioane de euro peste nivelul înregistrat în perioada ianuarie - aprilie 2020.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content