FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Importurile de alimente, creștere de peste 6% după primele 11 luni ale anului trecut

Importurile de alimente, creștere de peste 6% după primele 11 luni ale anului trecut

Deși datele Institutului Național de Statistică arată că România a importat mai puține bunuri în perioada ianuarie – noiembrie față de perioada similară a anului trecut, scăderea înregistrată în primele 11 luni ale anului trecut fiind de 7,7%, trendul de scădere nu se menține și când vine vorba despre alimente, băuturi și tutun.

Concret, în cazul alimentelor și animalelor vii, datele INS arată un avans al importurilor de 6,1% în perioada analizată, până la valoarea de 6,49 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o pondere de 8,8% din totalul mărfurilor importate.
În privința băuturilor și tutunului însă, la finalul lunii noiembrie evoluția a fost una mult mai modestă. Companiile din România au importat mărfuri din această categorie în valoare totală de 672 de milioane de euro, cu 0,4% peste nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut. Chiar și în aceste condiții, acest segment continuă să reprezinte 0,9% din totalul importurilor realizate în intervalul ianuarie – noiembrie 2020.

Dacă vorbim despre exporturi de alimente și animale vii, primele 11 luni ale acestui an au venit cu modificări semnificative față de perioada similară din 2019, valoarea cumulată a mărfurilor vândute peste hotare fiind de 3,97 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă o scădere de 9,6%. În cazul băuturilor se mențin însă creșterile procentuale mari (+39,4%), deși valoare cumulată abia depășește 1,43 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că, în ponderea totală a exporturilor, acest segment reprezintă doar 2,5%, potrivit datelor INS.

Cumulat, în perioada ianuarie – noiembrie 2020, exporturile au însumat 57,1 de miliarde de euro, în timp ce importurile au ajuns la valoarea totală de 73,5 miliarde de euro. În aceste condiții, după primele 11 luni din acest an, deficitul balanței comerciale a fost de 16,43 miliarde de euro, cu peste 908 milioane de euro peste nivelul înregistrat în primele 11 luni ale anului trecut.

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content