FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Importurile de alimente, creștere de peste 16% după primele trei luni din acest an

Importurile de alimente, creștere de peste 16% după primele trei luni din acest an

Companiile din România au importat alimente și animale vii în valoare de 2,3 miliarde de euro în primele trei luni din acest an, în creștere cu 16,2% față de intervalul similar din 2021. Potrivit datelor INS, la finalul primului trimestru din 2022, importurile din această categorie reprezentau 8% din totalul mărfurilor cumpărate de România de pe piețele externe.

A crescut și cererea companiilor active în România pentru băuturi și tutun, valoarea acestora fiind de 213 milioane de lei, cu 20,8% peste nivelul înregistrat în ianuarie-martie 2021. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, băuturile și tutunul reprezintă 0,7% ca pondere în totalul importurilor realizate în primele trei luni ale acestui an.


Citește și: Efectele colaterale ale războiului de la granița României


În privința exporturilor, s-au mențin creșterile în zona schimburilor comerciale de alimente, fiind înregistrată o creștere de 65% în perioada ianuarie-martie 2022 față de ianuarie-martie 2021, până la valoarea cumulată de 1,96 miliarde de euro și o pondere de 8,9% din totalul bunurilor exportate în perioada analizată. Cererea externă pentru băuturi și tutun din România a bifat, de asemenea, o creștere considerabilă față de începutul anului trecut. În perioada analizată, companiile active pe piața locală au vândut pe piețe externe băuturi și tutun în valoare cumulată de 361,1 milioane de euro, cu 33,3% mai mult decât în primele trei luni din 2021. Ca pondere în totalul exporturilor realizate, această categorie reprezenta 1,6% la finalul primului trimestru din acest an.

Cumulat, în primele trei luni din 2022, exporturile au însumat 22 miliarde de euro, în creștere cu 24,4% față de același interval din 2021, în timp ce importurile au înregistrat o creștere de 26,7% până la valoarea de 29,2 miliarde de euro. Drept urmare, deficitul balanței comerciale în perioada ianuarie – martie 2022 a fost de 7,1 miliarde de euro, cu aproape 1,8 miliarde euro în perioada analizată.

 

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content